Nioh 2: Ένα επικό ταξίδι στη Μεσαιωνική Ιαπωνία

Μία πρώτη εξονυχιστική ματιά στο πολυαναμενόμενο action rpg που γυρνά τον χρόνο πίσω στην εποχή των σαμουράι.

Μεσαιωνική Ιαπωνία, σκοτεινά δάση, ξύλινα κάστρα, βουδιστική ναοί, εξωτικά κιμονό, μαυροφορεμένοι νίντζα εναντίον επιβλητικών σαμουράι. Σε περίπτωση που έχεις δει έστω και μία σκηνή από το σινεμά του Akira Kurosawa καταλαβαίνεις ακριβώς σε τι αναφερόμαστε. Μάλιστα, αν σου άρεσαν οι εικόνες που κατέγραψε στο φιλμ, τότε είναι πολύ πιθανόν να απέκτησες μία σχέση πάθους και λατρείας με την Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Σε τέτοιον βαθμό, ώστε να αναζητάς ξανά τα τοπία και την ατμόσφαιρα που συνάντησες εκεί· σε άλλες ταινίες, σειρές, manga, anime και -ναι, γιατί όχι;- video games.

Πώς είναι άραγε να κρατάς μία κατάνα στα χέρια; Βρεθήκαμε όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτό, λίγο καιρό πριν, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Golden Hall, όταν κάναμε ένα play-test στο πολυαναμενόμενο Nioh 2 της Team Ninja για το PlayStation 4. Για τι ακριβώς πράγμα μιλάμε; Για τους μυημένους είναι η δεύτερη συνέχεια σε ένα game που προκάλεσε αίσθηση το 2017 πουλώντας 2,5 εκ. αντίτυπα παγκοσμίως και λαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές που δεν έπεσαν ποτέ κάτω από 9/10 στον εξειδικευμένο τύπο. Για του αμύητους, να πούμε απλά πως είναι ό,τι πιο κοντά έχουν δει στον κόσμο της Μεσαιωνικής Ιαπωνίας.

Μάλιστα, αν κάποιος σκαλίσει την ιστορία πίσω από την παραγωγή του video game, θα βρει μία πολύ ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Τo Νiοh είναι ένα project που βασίζεται σε σενάριο του διάσημου σκηνοθέτη (σ.σ: για έναν Δυτικό που γίνεται Σαμουράι) που δεν έφτασε ποτέ στην οθόνη του σινεμά. Κάπου εδώ, όμως, είναι που μπαίνουν και μεταφυσικά στοιχεία στο story αυτού του πανέμορφου action rpg, αφού βασικό ρόλο στην εξέλιξη του βασικού χαρακτήρα παίζουν τα animal spirits που τον συνοδεύουν.

Nioh 2: Ένα επικό ταξίδι στη Μεσαιωνική Ιαπωνία

Αν, τώρα, σε κάποιους η έννοια μαχητής που έχει κοντά του το δικό του spirit animal τους θυμίζει κάτι, μπορούν να ανατρέξουν στο Princess Mononoke (1997), το πιο επικό δηλαδή από τα συγκλονιστικά anime του Hayao Miyazaki. Σημαντική σημείωση: Οι παίκτες έρχονται αντιμέτωποι εκτός από άλλους Σαμουράι  και με πολλά από τα μυθολογικά τέρατα που κατοικούν στο φολκλόρ της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

ΝΙΟΗ 2 fight

Σε τι διαφέρει τώρα το Nioh 2; "Ετοιμάσου για τον τρόμο του Dark Realm" ήταν το πολύ συνοπτικό σχόλιο των δημιουργών που συνόδευσε το trailer. Στη δεύτερη συνέχεια του παιχνιδιού καταδυόμαστε ακόμα πιο βαθιά στην ιαπωνική μυθολογία, σε ακόμα πιο σκοτεινές ατμόσφαιρες και -κυρίως- σε γραφικά τόσο ρεαλιστικά που πραγματικά δεν χρειάζεται περισσότερο από 2-3 λεπτά για να χαθείς τελείως μέσα τους. Το ταξίδι είναι υπέροχο και δεν θες κανείς και για κανέναν λόγο να σε επαναφέρει στην πραγματικότητα. 

Nioh 2 fight 2

Η δράση είναι ασταμάτητη, οι τρόποι για να επιτεθείς άπειροι, χρησιμοποιείς μεταξύ πολλών άλλων και τόξο (αν και πρέπει να είσαι έμπειρος gamer για να τα καταφέρεις) ενώ επί της ουσίας γίνεσαι ένα με το κύριο όπλο του χαρακτήρα. Η στάση που θα πάρει το σώμα του πριν επιτεθεί με την κατάνα παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Οι μικρές λεπτομέρειες είναι εκείνες που κάνουν τη μεγάλη διαφορά τελικά. Ακριβώς, δηλαδή, όπως συνέβαινε και στην πραγματικότητα - ακριβώς, όπως, παρουσιάζεται στο Lonewolf and Cub (1970-1976), το ίσως σημαντικότερο manga για σαμουράι που γράφτηκε ποτέ.

Nioh 2 cut scenes

Γιατί, λοιπόν, να περιμένεις πως και πως το Nioh 2 που θα κυκλοφορήσει όπως όλα δείχνουν σε open beta version μέσα στον Νοέμβριο, πριν βγει κανονικά στην κυκλοφορία στις αρχές του 2020; Καταρχάς γιατί είναι ένα εξαιρετικό και καλοφτιαγμένο action rpg. Τέτοια όμως κυκλοφορούν κι άλλα στην αγορά.

Nioh 2 Ιαπωνία

Το μεγάλο ατού του Nioh 2 κρύβεται αλλού: Είναι το ατμοσφαιρικό ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, σε μία φανταστική Μεσαιωνική Ιαπωνία τόσο προσεγμένη και εντυπωσιακή στη λεπτομέρεια της που, λογικά, θα έκανε ακόμα και τον Kurosawa να περάσει αρκετές ώρες με ένα χειριστήριο στα χέρια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ανδρόπαυση, την 'αντρική εμμηνόπαυση'

Μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει στους άνδρες και συνεπάγεται μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι τέλειες ασκήσεις για να χτίσεις πανίσχυρα πόδια

Θα δεις αξιοσημείωτα αποτελέσματα μόλις με 30 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.

Γραφει Γιαννης Σπανος