Περίπου κάθε τρία με πέντε χρόνια, οι gamers υποδέχονται τη νέα γενιά από κονσόλες. Δεν είναι απλά μία τεχνολογική εξέλιξη, αφού τα video games αντιμετωπίζονται πια ως μία νέα μορφή τέχνης, η οποία χρειάζεται τις κατάλληλες μηχανές για να τρέξει όπως της αξίζει. Έτσι, στον αγώνα για την κορυφή του gaming υπήρχαν σχεδόν πάντοτε τουλάχιστον δύο διεκδικητές για τον τίτλο. Αν γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, την στιγμή που άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες κονσόλες, βρίσκουμε την Atari να φιγουράρει μόνη της στην κορυφή. Μετά από εκείνα τα χρόνια όμως όλα άλλαξαν.

Την προϊστορία ακολούθησαν οι χρυσές εποχές: Nintendo, Sega κι αργότερα Microsoft και Sony κυριάρχησαν απόλυτα σε αυτό τον τόσο απαιτητικό χώρο, με τη δεύτερη μάλιστα να αποχωρεί κάποια στιγμή ηττημένη. Ποιες, όμως, ήταν οι κονσόλες που έγραψαν τις δικές τους χρυσές σελίδες στο home entertainment; Μη σου φανεί παράξενη η απουσία του Game Boy από τη λίστα. Εδώ μιλάμε για κονσόλες, όχι για φορητές κονσόλες.

Nintendo Wii (2006)

To colpo grosso της ιαπωνικής εταιρείας και η κονσόλα που μάλλον την έσωσε από μία πιθανή καταστροφή. Το gaming, τότε, έπαψε να στοχεύει μονάχα στο τρίπτυχο "όλο και γρηγορότερα, όλο και ψηλότερα, όλο και δυνατότερα". Έγινε πιο φιλικό, πιο old school, καταλληλότερο για όλη την οικογένεια αλλά και για τη φυσική κατάσταση των gamers. Όλα αυτά οφείλονται στο Wii.

Sega Mega Drive (1989)

Ποιος άραγε θυμάται το Genesis; Στην Ευρώπη κανείς, αφού έφτασε στη Γηραία Ήπειρο ως Mega Drive. Η Sega προσπάθησε να σπάσει τη μονοκρατορία της Nintendo. Ήθελε να γίνει η πιο επιθετική και πιο cool εκδοχή της. Μάλιστα, η αλήθεια είναι ότι βασιζόμενη σε χαρακτήρες όπως ο Sonic κι ο Earthworm Jim και τίτλους όπως το Golden Axe για κάποια χρόνια τα κατάφερε εξαιρετικά. Στην αιχμή αυτής της προσπάθειας βρέθηκε το Mega Drive και οι 35 εκ. κονσόλες που πούλησε σε όλον τον κόσμο.

Microsoft Xbox (2001)

Στην αυγή του 21ου αιώνα η Microsoft έκανε ένα μεγάλο βήμα για εκείνη, ένα τεράστιο όμως για τα video games, αφού αποφάσισε να μπει με φόρα στην αγορά τους μέσα από μία υπερσύγχρονη τότε κονσόλα. Όπως ήταν αναμενόμενο το πρώτο Xbox τη βοήθησε να φτιάξει μία gaming αυτοκρατορία που κονταροχτυπιέται, μέχρι σήμερα, με τη Sony για την κορυφή.  

Sony PlayStation (1995)

Ή αλλιώς η κονσόλα που άλλαξε όλα τα δεδομένα. Σε εποχές που η Nintendo και η Sega είχαν πάρει όλη την πίτα της αγοράς, η Sony κατάφερε όχι απλά να μπει σφήνα αλλά να κυριαρχήσει. Πώς το έκανε αυτό; Βάζοντας πιο ενήλικα στοιχεία στο προϊόν της (όπως το αξεπέραστο Metal Gear Solid) και εκτοξεύοντας τα γραφικά σε δυσθεώρητα 3D ύψη. Αυτό, όμως, ήταν μονάχα η αρχή για το PlayStation.

Super Nintendo (1991)

To μαγικό μηχάνημα που έβαλε το gaming στην 16-bit εποχή του, μία κονσόλα πολύ μπροστά από την εποχή της και το όνειρο κάθε μικρού gamer στα 90s. Κι όμως, εκείνο που έκανε το SNES να ξεχωρίσει ήταν ο πρακτικά ατέλειωτος κατάλογος από εξαιρετικούς τίτλους που το συνόδευε.

Sony PlayStation 4 (2013)

H ίσως κορυφαία, μέχρι σήμερα, από τεχνολογικής πλευράς κονσόλα όλων των εποχών. Το PS4 είναι η καλύτερη απόδειξη ότι εδώ και κάποια χρόνια ζούμε στη διαστημική εποχή των video games, όπου οι τίτλοι τους θυμίζουν πια περισσότερο χολιγουντιανές υπερπαραγωγές (όπως τo Death Stranding) και λιγότερο διασκέδαση για μικρά παιδιά.

Nintendo Switch (2017)

Εκεί όπου κανείς δεν το περίμενε, μετά από χρόνια στασιμότητας και με τις φήμες να κάνουν λόγο για μία Nintendo που ίσως ακολουθήσει τη Sega στον δρόμο της αποχώρησης, η ιαπωνική εταιρεία έκανε για άλλη μία φορά την έκπληξη. Μία κονσόλα δύο σε ένα, σταθερή και φορητή, πιστή στο arcade πνεύμα της Nintendo με τίτλους (The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Super Mario Odyssey) που έχουν πιάσει τη βασική ανάγκη της εποχής: τη νοσταλγία. Κάπως έτσι τo Switch πουλάει, μέχρι σήμερα, σαν ζεστό ψωμάκι.

Nintendo NES (1985)

Γιατί μία πρωτόγονη κονσόλα, ηλικίας 34 ετών, βρίσκεται τόσο ψηλά στη λίστα; Αρκούν δύο τίτλοι για να δώσουν την απάντηση: Super Mario και Zelda. Πέρα, όμως, από τον φόρο τιμής που αξίζει, χωρίς αμφιβολία, το NES υπάρχει και κάτι άλλο πιο σημαντικό. Τόσα χρόνια μετά, τα δικά του games είναι ικανά να σε κρατήσουν κολλημένο στην οθόνη.

Sony PlayStation 2 (2000)

Αν το PS1 ήταν η εισαγωγή σε έναν θαυμαστό καινούργιο κόσμο, το PlayStation 2 ήταν η εδραίωση της Sony ως μία από τις αιώνιες διεκδικήτριες της κορυφής. Το PS2 ήταν σαν κάποιος να έδωσε αναβολικά στον προκάτοχό του ενώ παράλληλα φρόντιζε να τον προικίσει με μία λίστα από αξεπέραστα games. Shooters, Rpgs, Open Worlds, Sports games; Ήταν όλα τους εκεί.

Nintendo 64 (1996)

Για ποιον χτυπά η καμπάνα της κορυφής; Η επιλογή ήταν μία δύσκολη δουλειά αλλά κάποιος έπρεπε να την κάνει. Για όσους μεγαλώσαμε στα 80s και τα 90s η συγκεκριμένη κονσόλα άλλαξε τις παιδικές μας αναμνήσεις. Γιατί μπορεί το PS1 να εισήγαγε το gaming στην 3D εποχή, ήταν όμως το Nintendo 64 που κατάφερε να εκμεταλλευτεί όλες τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας. Έτσι, μπορεί να μην ήταν η πιο όμορφη κονσόλα που κυκλοφόρησε (ποτέ η Nintendo άλλωστε πάντα είχε το δικό της στυλ), ήταν όμως εκείνη η κονσόλα που, για πολλούς από εμάς, φιλοξένησε το καλύτερο video game όλων των εποχών. Το αριστουργηματικό Zelda: Ocarina of Time.

Από: Esquire US