Το μεγάλο αντίο του Tetris

To θρυλικό puzzle game αποχαιρετά τα smartphones, σκοπεύει όμως να επιστρέψει δριμύτερο.

"Γεια σας φίλοι! Είχαμε με εκπληκτική περιπέτεια μαζί, δυστυχώς όμως ήρθε η ώρα να πούμε αντίο" ήταν το συνοπτικό μήνυμα με το οποίο αποχαιρέτησε έναν θρύλο του gaming η EA. Οι εκδόσεις του Tetris (Tetris 2011, Tetris Blitz, Tetris Premium) που έτρεχαν σε Android και iOS συσκευές αποσύρονται με καταληκτική ημερομηνία την 20η Απριλίου 2020. Κλείνοντας, κατά αυτόν τον τρόπο, έναν κύκλο που ξεκίνησε το μακρινό 1989 όταν και το puzzle game γνώρισε τεράστια διεθνή επιτυχία μέσα από το Game Boy.

Ο δημιουργός του Alexey Pajitnov, ρωσικής καταγωγής μηχανικός λογισμικού, είναι σίγουρο ότι δεν περίμενε την εξέλιξη του πνευματικού παιδιού σε αυτόν τον εξωφρενικό βαθμό. Εκείνος σχεδίασε το 1984 απλά ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι που του φαινόταν ενδιαφέρον. Κι όμως το Tetris έφτασε να πουλήσει, μέσα από τα χρόνια, 170 εκ. κομμάτια σε υπολογιστές, κονσόλες και τα τελευταία χρόνια smartphones και tablets.

Μάλιστα, από όταν έγινε διαθέσιμο στις συσκευές iOS και Android έζησε μία δεύτερη νιότη, αφού έκανε πωλήσεις που άγγιξαν τα 100 εκ. Πάντα όμως θα είναι το Game Boy εκείνο που συνέδεσε το όνομά του με το ρωσικό game. Οι 35 εκ. δισκέτες που πούλησε παραμένουν αριθμός ρεκόρ κι ένα ανεπανάληπτο επίτευγμα αν σκεφτεί κανείς ότι ουσιαστικά μιλάμε για τα early 00s.

Τα πραγματικά εντυπωσιακά νούμερα που αναφέρθηκαν τονίζουν ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι η απόφαση της EA αποτελεί τέλος εποχής. Το Tetris, μετά από δεκαετίες, δεν θα είναι πια ένα μαζικό φαινόμενο. Για μία στιγμή όμως γιατί μία άλλη είδηση παρουσιάζει διαφορετικά τα πράγματα: Μπορεί οι "κλασικές" εκδόσεις του game να μην είναι διαθέσιμες σε λίγο καιρό, το Tetris Royale όμως που ετοιμάζεται αυτήν την περίοδο θα αποτελέσει τον αντικαταστατή του. Όπως προδίδει και ο τίτλος του, το puzzle game θα μπει σε μία νέα εποχή αγκαλιάζοντας το φρέσκο concept του Battle Royale, ένα concept που έφερε το Fortnite στην κορυφή του gaming σύμπαντος μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Το μεγάλο αντίο του Tetris

Έτσι, τελικά, το Tetris περισσότερο αλλάζει σελίδα και ξεκινάει καινούργιο κεφάλαιο παρά μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Άλλωστε θα ήταν παράξενο να χαθεί ένα θρυλικό game την εποχή που η νοσταλγία κάνει θραύση επαναφέροντας ξεχασμένες κονσόλες και παιχνίδια που είχαν εξαφανιστεί στη λήθη. Άλλωστε το Tetris είναι κάτι περισσότερο από ένα puzzle game, είναι ένα σύμβολο των πρώτων μεγάλων εποχών του gaming, ένα παράδοξο φαινόμενο που ξεκίνησε από τη Σοβιετική Ένωση για να κατακτήσει τον κόσμο, ένα παιχνίδι που μέχρι σήμερα δίνει έμπνευση σε fashion designers και γραφίστες έχοντας κατακτήσει ένα πραγματικά cult status.


Φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.