To πείραμα των 300 push-ups κάθε μέρα, για ένα μήνα

Τι αλλαγές θα δεις στο σώμα σου μετά από περίπου 9.000 push-ups.

Γράφει: Παναγιώτης Κούστας 06 Απριλίου 2021

Κάπου εκεί, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν μαθαίναμε τι θα πει προπόνηση και πρόγραμμα γυμναστικής, το "να κάνουμε push-ups" είχε γίνει, με τεράστια επιτυχία, μέχρι και τραγούδι-ντουέτο, από την Πωλίνα και τον Χρήστο Δάντη. Τι αλλαγές θα δεις, όμως, εσύ στο σώμα σου γενικότερα και την ανάπτυξη του κορμού σου ειδικότερα, μετά από ένα fitness challenge των 9.000 push-ups μέσα σε έναν μήνα;

Δεν αναφέρουμε τυχαία τον συγκεκριμένο αριθμό. Το εν λόγω fitness challenge είναι εξαιρετικά δημοφιλές κι αυτό γιατί υπάρχει πολύς κόσμος εκεί έξω που ούτως ή άλλως έχει μέσα στους στόχους του το να αρχίσει να κάνει push-ups σε καθημερινή βάση.

To πείραμα των 300 push-ups κάθε μέρα, για ένα μήναGetty Images

Δεδομένου μάλιστα του ότι τα γυμναστήρια παραμένουν κλειστά, τα push-ups κερδίζουν πόντους, καθώς είναι μία άσκηση που γυμνάζει εντατικά και αποτελεσματικά το κέντρο και το πάνω μέρος του σώματός σου, ενώ μπορείς να την κάνεις οπουδήποτε, χρησιμοποιώντας μόνο το βάρος σου.

Το challenge που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο

Ο Nick Simons, που συμμετείχε σε δύο Ολυμπιάδες, του 2008 στο Πεκίνο και του 2012 στο Λονδίνο, αποφάσισε να κάνει και ο ίδιος το fitness challenge, με στόχο το να αποκτήσει ξανά τη φόρμα του μετά από την απόσυρσή του. Μάλιστα, κατέγραψε την πορεία του σε ένα βίντεο το οποίο ανέβασε στο κανάλι του στο YouTube. Παρακολούθησέ το αμέσως μετά και θα αποκτήσεις ένα ακόμα κίνητρο για να ξεκινήσεις τα push-ups.

Τι θα κερδίσεις

Ο πρώην αθλητής αναφέρει ότι τις πρώτες ημέρες, οι μύες του είχαν πιαστεί και πονούσε υπερβολικά. Παρόλα αυτά, την τελευταία ημέρα του fitness challenge, είχε καταφέρει να δυναμώσει το σώμα του και έμεινε ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα.

Ας δούμε, όμως, τι ακριβώς πρέπει να κάνεις για να δυναμώσεις κι εσύ τον κορμό και ειδικότερα το στέρνο σου, αλλά και να "στεγνώσεις" ολόκληρο το σώμα σου. Για να έχεις ένα μέτρο σύγκρισης, πριν από το fitness challenge, μέτρησε την περιφέρεια του στήθους και των δικεφάλων σου, για κάθε χέρι χωριστά.

Βάλε στόχο και διατήρησε το ηθικό σου ακμαίο

Ο πρώτος στόχος του Simons ήταν το να κάνει 3 σετ με 100 push-ups το καθένα. Κούνια που τον κούναγε. Τελικά, ξεκίνησε με 10 σετ των 30 push-ups, μοιρασμένων μέσα στην ημέρα. Μετά από μία εβδομάδα, έδινε ακόμη μάχη για να τα καταφέρει, αλλά κράτησε το ηθικό του ακμαίο και δεν το έβαλε κάτω.

Πρόσθεσε αερόβια άσκηση

Το τρέξιμο ή κάποιου άλλου είδους αερόβια προπόνηση, θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις όχι μόνο τη σωματική, αλλά και τη διανοητική καταπόνηση από την επανάληψη της ίδιας άσκησης 300 φορές την ημέρα επί 30 ημέρες. Κι αυτό γιατί η αερόβια άσκηση αυξάνει την ποσότητα των ενδορφινών που προκαλούν ευφορία, καταστέλλοντας το αίσθημα της απογοήτευσης και γενικότερα την κακή διάθεση.

Βρες τον δικό σου ρυθμό

Η στρατηγική των 10 σετ των 30 επαναλήψεων θα σε βοηθήσει να καταφέρεις τον ημερήσιο στόχο σου, γιατί σου θέτει "σκαλοπατάκια". Αν σου φαίνεται μεγάλος ο αριθμός των επαναλήψεων, μπορείς να τις μειώσεις, αυξάνοντας τον αριθμό των σετ και επαναξιολογώντας τον στόχο σου σε καθημερινή βάση.

Ο Simons, στο τέλος του fitness challenge, είχε βελτιώσει την αντοχή του σε τέτοιο βαθμό που μπορούσε να εκτελέσει σωστά 43 push-ups στη σειρά, χωρίς να "χαλάσει" τη στάση του σώματός του.

Το μετρήσιμο όφελος μετά από 30 ημέρες

Θα βρεις διαφορά στο στέρνο, του ορθούς και πλάγιους κοιλιακούς και τα μπράτσα σου. Ο Simons, είδε διαφορά 5,08 εκατοστών στην περιφέρεια του στήθους του και περίπου 2 εκατοστών στην περιφέρεια μόνο του αριστερού του μπράτσου (για κάποιον περίεργο λόγο, το δεξί δεν άλλαξε καθόλου).

Τι πρέπει να προσέχεις

Η ουσία του προγράμματος βρίσκεται στο να εκτελέσεις και τα 300 push-ups κάθε ημέρας χωρίς να θυσιάσεις τη σωστή εκτέλεση της άσκησης, απλώς και μόνο για να βγάλεις τις επαναλήψεις σου.

Επίσης, για εσένα που κατά πάσα πιθανότητα δεν είσαι επαγγελματίας αθλητής και δεν έχεις συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι πολύ σημαντικό το να παίρνεις μία μέρα ρεπό κάθε εβδομάδα, για να δίνεις στους μύες σου τον χρόνο που χρειάζονται για αποθεραπεία.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η υβριδική HIIT προπόνηση για το πάνω μέρος του κορμιού

Με αυτό το πρόγραμμα και ένα ζευγάρι αλτήρες, θα αποκτήσεις χέρια, πλάτη και κοιλιακούς από ατσάλι.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Κάνοντας πιο αποδοτικό το τρέξιμο σε ανηφόρα

Πώς μπορείς να αυξήσεις το ρυθμό καύσης θερμίδων, με ένα απλό πρόγραμμα τρεξίματος.

Η προπόνηση που έχτισε τον James McAvoy για το Glass

Κατάφερε να φτιάξει αυτό το σώμα μέσα σε μόλις τρεις μήνες.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Τα πιο ακριβά αυτοκίνητα του κόσμου αυτή τη στιγμή

Ferrari, Aston Martin, Bugatti και σία: Τα μοντέλα που κοστίζουν όσο το ΑΕΠ μίας μικρής χώρας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Μάλτα πληρώνει για ταξιδιώτες

Το μικρό νησιωτικό κράτος θέτει σε λειτουργία ένα φιλόδοξο τουριστικό πρόγραμμα προκειμένου να προσελκύσει επισκέπτες.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τώρα μπορείς να κάθεσαι και να νιώθεις ότι περπατάς

Ευχαριστούμε τους Ιάπωνες ερευνητές που βρήκαν τον τρόπο.