To Tai Chi είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χάσεις βάρος

Το Tai Chi συνδυάζει ασκήσεις γυμναστικής με τεχνικές χαλάρωσης που σε ωφελούν πνευματικά και σωματικά.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 29 Σεπτεμβρίου 2021

Για το Tai Chi, το πιο πιθανό είναι να γνωρίζεις ότι πρόκειται για μία κινεζική πολεμική τέχνη, που έχει να κάνει με τα Γιν, το Γιανγκ και τη δυναμική σχέση αυτών των δύο εννοιών. Αλλά και το ότι αποτελεί έναν αρχαίο τρόπο για να ελέγχεις το σώμα και το μυαλό σου. Πλέον, ήρθε η ώρα να μάθεις ότι μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία σου, ανάμεσα στα οποία το να σε κάνει πιο ευτυχισμένο και να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος.

Τι εστί Tai Chi 

Ήδη από τον 13ο αιώνα, το Tai Chi εξασκείται στην Κίνα ως απαραίτητο μέσο για τη διατήρηση της καλής υγείας και της μακροζωίας. Πέρα, όμως, από τη σχεδόν μυθική αχλή που το τυλίγει ως φιλοσοφία, αποτελεί και ένα σύστημα ασκήσεων που προσφέρουν μυική ενδυνάμωση και είναι εξαιρετικές για να μπορείς να αναπτύξεις στο μέγιστο τις δεξιότητές σου στην αυτοάμυνα. Επιπλέον, αυτές οι ασκήσεις συνδυάζονται με τεχνικές διαλογισμού, γι' αυτό και μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά επωφελείς στη μείωση ή την πρόληψη του στρες. Για να το πούμε αλλιώς, το Tai Chi δεν είναι απλή κίνηση. Παράλληλα με τις ασκήσεις που κάνεις, δίνεις έμφαση στον τρόπο που αναπνέεις και στην ενσυνειδητότητά σου.

To Tai Chi είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χάσεις βάροςiStock

Οι σύγχρονες, δυτικές μελέτες για τα οφέλη του Tai Chi

Στην επιστημονική επιθεώρηση Preventive Medicine Reports δημοσιεύτηκε πρόσφατα ένα άρθρο για τα οφέλη της υγείας από την εξάσκηση του Tai Chi, στο οποίο παρατίθενται πάνω από 60 μελέτες με στοιχεία που τα επιβεβαιώνουν. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η αυξημένη ευλυγισία, τα πιο ήπια συμπτώματα κατάθλιψης, η αυξημένη ζωτικότητα, το μειωμένο άγχος, η καλύτερη όρεξη, η βελτιωμένη αναπνευστική ικανότητα, η καλύτερη ισορροπία, ο πιο ποιοτικός ύπνος και άλλα που αφορούν την ψυχική υγεία, όπως το να μπορείς να χαλαρώνεις αλλά και να αισθάνεσαι πιο ικανοποιημένος από τη ζωή σου

> Διάβασε ακόμα: Το περπάτημα είναι πολύ καλύτερη άσκηση από ό,τι πίστευες

Κι όμως, το Tai Chi μπορεί να σε κάνει να αδυνατίσεις 

Όσον αφορά ειδικότερα τα οφέλη που θα δεις στην εικόνα του σώματός σου αν βάλεις στη ζωή σου το Tai Chi, πρέπει να αναφερθεί ότι η κινεζική πολεμική τέχνη μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένες διατάσεις σώματος και χαμηλότερο ποσοστό λίπους, κοινώς να σε κάνει να αδυνατίσεις. Κι αυτό όχι -μόνο- κάνοντάς σε να ιδρώνεις αλλά και επειδή θα σε βοηθήσει να μειώσεις το στρες που πάει χέρι χέρι με τα περιττά κιλά. Επίσης, έχει βρεθεί μέσω της σύγκρισης μίας ομάδας μεσήλικων που ασκούνταν με Tai Chi με μία ομάδα ελέγχου ότι όσοι είχαν βάλει στη ζωή τους τη συγκεκριμένη τεχνική άσκησης είχαν χαμηλότερο ποσοστό λίπους και αυξημένη μυική μάζα στον κορμό και τα χέρια τους. 

> Διάβασε ακόμα: Γιόγκα ή ψυχοθεραπεία: Τι μειώνει περισσότερο το άγχος;

Συνδύασε το Tai Chi με το γυμναστήριο

Συμπερασματικά, στη μελέτη αναφέρεται: "Το Tai Chi είναι ένας πραγματικά ολιστικός τρόπος άσκησης που βελτιώνει την υγεία, με οφέλη σωματικά και ψυχικά, κάτι που του δίνει μία υπεροχή σε σχέση με τους τρόπους εκγύμνασης που εστιάζουν αποκλειστικά στο σωματικό και μόνο κομμάτι της φυσικής κατάστασης". Παρόλα αυτά, καθώς πρόκειται για μία μέθοδο που δεν σου προσφέρει τα οφέλη της αναερόβιας γυμναστικής, ιδανικά, θα πρέπει να το συνδυάζεις και με άλλες μορφές άσκησης, όπως π.χ. με προγράμματα ελεύθερων βαρών στο γυμναστήριο.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.

Ο θάνατος του Αλέξανδρου Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Μοναχογιός και διάδοχος του μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση. Ο θάνατός του σε αεροπορικό δυστύχημα, σε ηλικία 25 ετών, εξύφανε πάμπολλες ιστορίες συνωμοσίας.

Καμία έκπληξη, ο Kanye West ετοιμάζεται να μπει στη βιομηχανία του πορνό

Από ό,τι φαίνεται έχει αφήσει πίσω του τη "θρησκευτική φάση" που περνούσε.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Μία ξεχωριστή Range Rover εμπειρία

Το εμβληματικό brand του σύμπαντος των 4 τροχών παρουσίασε το ​​πρώτο Range Rover House στην Ελλάδα.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

3 πράγματα που μπορείς να κάνεις στο LinkedIn για να βρεις δουλειά πιο εύκολα

Οι ειδικοί στην αγορά εργασίας προτείνουν μερικά εύκολα βήματα που μπορείς να κάνεις μέσω του LinkedIn για να βελτιστοποιήσεις τις πιθανότητές σου.

Γραφει Παυλος Κρουστης