Το κλειδί της ευτυχίας σύμφωνα με το Harvard

Τι ακριβώς σημαίνει στην πράξη το να είσαι αντι-εύθραυστος και πώς μπορείς να 'ανθίζεις' παρά τις αντιξοότητες.

Το κλειδί που ανοίγει την πόρτα της ευτυχίας βρέθηκε και αποτελεί μία νέα έννοια που φέρει την ονομασία αντι-ευθραυστότητα, έπειτα από σχετική εισήγηση του Tal Ben-Shahar, ενός Αμερικανοϊσραηλινού ακαδημαϊκού και συγγραφέα που εστιάζει στα πεδία της θετικής ψυχολογίας και της ηγεσίας, ενώ έχει διδάξει επί σειρά ετών στο Harvard.

Το κυνήγι της ευτυχίας

Όπως παρατηρεί ο Ben-Shahar, μία από τις πιο συνηθισμένες λανθασμένες απόψεις είναι αυτή που εξισώνει την ευτυχία με το να μην αισθάνεσαι πόνο, σε οποιαδήποτε μορφή του. Αυτό όμως είναι κάτι το αδύνατο, εκτός κι αν πάσχεις από κάποια διαταραχή ή είσαι νεκρός.

Είναι σημαντική λοιπόν η συνειδητοποίηση του ότι η ευτυχία δεν είναι ούτε απόλυτη αλλά ούτε και μόνιμη κατάσταση, ενώ φαίνεται ότι συνδέεται με την ικανότητα της συνύπαρξης των αρνητικών συναισθημάτων με τα θετικά.

Πιο κρίσιμη σημασία όμως έχει η κατανόηση του τι σημαίνει να είσαι αντι-εύθραυστος. Αυτή η κατάσταση μπορεί να εξηγηθεί ως ένα είδος 'εξέλιξης' της ανθεκτικτικότητας, δηλαδή της ιδιότητας του να μπορεί ένα πράγμα να αντέχει την πίεση που δέχεται και να επιστρέφει, όταν σταματήσει η πίεση, στην αρχική του μορφή ή κατάσταση.

Το κλειδί της ευτυχίας σύμφωνα με το Harvard iStock

Ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο ευτυχισμένο

Η αντι-ευθραυστότητα, λοιπόν, πάει την ανθεκτικότητα ένα βήμα παραπέρα. Το να είσαι αντι-εύθραυστος δεν σημαίνει μόνο να επιστρέφεις στην αρχική σου κατάσταση μετά την πίεση που δέχεσαι αλλά και να είσαι πιο δυνατός. Ό,τι ακριβώς συμβαίνει με τους μύες σου όταν γυμνάζεσαι, που μετά από την πίεση που δέχονται γίνονται πιο δυνατοί.

> Διάβασε ακόμα: Τι έχουν να σου πουν για το χρήμα και την επιτυχία εκείνοι που έχτισαν αυτοκρατορίες

Σε όρους ψυχολογίας, η αντι-ευθραυστότητα ισοδυναμεί με την έννοια της μετατραυματικής ανάπτυξης, που περιγράφει τη θετική ψυχολογική αλλαγή που βιώνουν άτομα που έχουν περάσει αντιξοότητες και προκλήσεις.

Τι είναι τελικά η ευτυχία

Η ευτυχία για τον Ben-Shahar δεν πρέπει να συνδέεται με την επίτευξη ενός τελικού στόχου αλλά να θεωρείται μία πορεία με επιμέρους στάδια, καθώς αν κάποιος έχει ως αυτοσκοπό την απόλυτη ευτυχία, μάλλον καταλήγει να στεναχωριέται που δεν τη βρίσκει. Μάλιστα, κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι θέτουν ως στόχο της ζωής τους την επίτευξη της απόλυτης ευτυχίας, καταλήγουν να είναι οι λιγότερο ευτυχισμένοι.

> Διάβασε ακόμα: H Jennifer Aniston έχει βρει το κλειδί της ευτυχίας

Πού καταλήγουμε, λοιπόν; Στο ότι είναι καλύτερο να μάθεις να αναγνωρίζεις την ευτυχία που βρίσκεται στα μικρά πράγματα που σου επιτρέπουν να απολαμβάνεις τη ζωή σε καθημερινή βάση.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Δε μας έφταναν οι διάσημοι, ο Mark Zuckerberg προσβλέπει και στην AI εκδοχή τους

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta αποφάσισε να αναστατώσει τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας με ένα δελεαστικό όραμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 έξυπνοι τρόποι για να μειώσεις τα έξοδα του σκύλου σου

Ο σκύλος σου θα παραμείνει χαρούμενος και εσύ δε θα χαλάς μία περιουσία για τα έξοδά του.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Η Nespresso Professional τιμά την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ

Η Nespresso ταξιδεύει στα πέρατα της Γης για να προστατεύσει τον καλύτερο καφέ του κόσμου.

Η Αισιοδοξία σε Κάθε Γωνιά του Κόσμου από την Καμπάνια Life's Good της LG

Η καμπάνια που σε βοηθά να προσεγγίσεις τη ζωή με μία πιο αισιόδοξη στάση.

3 βασικές συμβουλές για μικροεπιχειρηματίες που χρησιμοποιούν ChatGPT

Στο διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο των επιχειρήσεων και της τεχνολογίας, έρχεται η στιγμή που η προσαρμογή δεν αποτελεί απλώς επιλογή, αλλά αναγκαιότητα.

Γραφει Παυλος Κρουστης