Κι αν η σιέστα κάνει κακό στην υγεία μας;

Τι έδειξε μελέτη που οργάνωσε το CNN σχετικά με την λατρεμένη στους περισσότερους σιέστα.

Σίγουρα το να είμαστε ξεκούραστοι είναι σημαντικό στο πώς θα διεκπεραιώσουμε όλες μας τις δραστηριότητες, όμως η ξεκούραση συνδέεται περισσότερο από ό,τι νομίζαμε με τον καλό βραδινό ύπνο. Μελέτη που οργάνωσε το CNN καταδεικνύει ακριβώς αυτό, ότι δηλαδή οι άνθρωποι που κοιμούνται τακτικά στο ενδιάμεσο της μέρας έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο ή να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Τι γίνεται λοιπόν με την αγαπημένη συνήθεια πολλών από εμάς, τη σιέστα; 

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Hypertension, ένα περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας είχαν 12% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση με την πάροδο του χρόνου και 24% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο από εκείνους που δεν κοιμόντουσαν ποτέ.

> Διάβασε ακόμη: 7 πράγματα που εγγυώνται κακό ύπνο

Εάν το άτομο ήταν κάτω των 60 ετών, ο τακτικός ύπνος το μεσημέρι αύξανε τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά 20% σε σύγκριση με όσους δεν έκαναν ποτέ σιέστα.

Σημαίνει αυτό ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τον μεσημεριανό ύπνο;

"Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι ο υπνάκος αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης υπέρτασης και εγκεφαλικού επεισοδίου, μετά την προσαρμογή ή την εξέταση πολλών μεταβλητών που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικό επεισόδιο", δήλωσε η Dr Phyllis Zee, διευθύντρια του Κέντρου Ιατρικής του Ύπνου στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο. "Από κλινικής άποψης, νομίζω ότι αναδεικνύει τη σημασία για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να ρωτούν τακτικά τους ασθενείς για τον ύπνο και την υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και να αξιολογούν για άλλες συνθήκες που συμβάλλουν, ώστε να τροποποιούν ενδεχομένως τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου".

Όλο το πρόβλημα ξεκινά από το βράδυ

Ο κακός νυχτερινός ύπνος σχετίζεται με χειρότερη υγεία και οι μεσημεριανοί ύπνοι δεν αρκούν για να αντισταθμίσουν αυτό το πρόβλημα. "Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι, αν και ο μεσημεριανός ύπνος από μόνος του δεν είναι επιβλαβής, πολλοί άνθρωποι που παίρνουν υπνάκους μπορεί να το κάνουν εξαιτίας του κακού ύπνου τη νύχτα", εξήγησε ο κλινικός ψυχολόγος Michael Grandner σε μια δήλωση σχετικά με τη μελέτη. 

> Διάβασε ακόμη: 7 τρόποι για να κοιμάσαι άνετα στον καύσωνα

Μικρή σιέστα η λύση για τους λάτρεις του μεσημεριανού ύπνου

Ο ειδικός σε θέματα ύπνου Dr. Raj Dasgupta, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, έκανε μια διαφορετική ερμηνεία της μελέτης. "Ένα αναζωογονητικό power nap  που διαρκεί 15 έως 20 λεπτά γύρω στο μεσημέρι με 2 μ.μ. είναι 100% ο σωστός τρόπος αν έχετε έλλειψη ύπνου", δήλωσε ο Dasgupta. Αν όμως το πρόβλημα με τον ύπνο είναι χρόνιο, τότε η σιέστα δεν προτείνεται πλέον. Όπως σημειώνει ο Dasgupta "Οι διαταραχές του ύπνου συνδέονται με την αύξηση των ορμονών του στρες και της ρύθμισης του βάρους που μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη τύπου 2 - όλοι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις".

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης