Πώς να μάθεις να συγχωρείς για να ξεκινήσει θετικά η χρονιά

Το να συγχωρέσεις κάποιον δεν σημαίνει ότι του δίνεις δίκιο, σημαίνει ότι προχωράς τη δική σου ζωή πιο ξέγνοιαστος.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 03 Ιανουαρίου 2023

Η συγχώρεση είναι ίσως ο ιδανικός τρόπος για να ξεκινήσεις το 2023 πιο ελαφρύς σε ψυχολογικό επίπεδο, να γυρίσεις σελίδα στη ζωή σου και να δεις τα πάντα πιο θετικά. Το κλειδί για να καταφέρεις όντως να συγχωρέσεις είναι το να καταλάβεις ότι με αυτή σου την πράξη σε καμία των περιπτώσεων δεν δίνεις δίκιο σε εκείνον ή εκείνη που σου φέρθηκε σκάρτα. Τουναντίον, όλο το concept έχει να κάνει με το να απαλλαγείς από τα αρνητικά συναισθήματα που κουβαλάς όταν δεν έχεις συγχωρέσει κάποιον, έτσι ώστε να μπορέσεις να εστιάσεις στην προσωπική σου ευτυχία. Όταν το κατανοήσεις αυτό, τότε θα σου είναι πιο εύκολο το να πάρεις τη σχετική απόφαση. 

Τα βήματα της συγχώρεσης

Βέβαια, δεν σηκώνεσαι ένα πρωί από το κρεβάτι και λες "θα συγχωρέσω τον υπεύθυνό μου που μου έκανε τη ζωή μαύρη επειδή δεν ήξερε τη δουλειά και ήταν ανασφαλής τύπος". Παίρνει χρόνο το να καταφέρεις να αφήσεις πίσω σου τις προσβολές που άκουσες και τη ζημιά που σου έχει κάνει κάποιος με την κακή του συμπεριφορά. Αν απλώς και μόνο πεις ότι συγχωρείς κάποιον χωρίς να το νιώθεις, τότε σε διαβεβαιώνουμε ότι οι λέξεις από μόνες τους δεν θα αρκέσουν για να ελαφρύνουν την καρδιά σου.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, λοιπόν, είναι το να σκεφτείς αν έχει όντως έρθει η ώρα για να συγχωρέσεις κάποιον και το αν είναι εφικτό το να συγχωρέσεις. Στη συνέχεια, να φανταστείς το πώς αυτό θα σε κάνει να νιώσεις. Τι θα αισθανθείς όταν εξηγήσεις σε κάποιον ότι η απαράδεκτη συμπεριφορά του σε πλήγωσε; Θα συνεχίσεις να σχετίζεσαι μαζί του μετά ή απλώς θα του πεις ότι τον συγχωρείς και τίποτα άλλο;

Θα πρέπει, επίσης, να αναλογιστείς το τι θα κάνεις για να προστατεύσεις τον εαυτό σου στο μέλλον από παρόμοιες συμπεριφορές: Θα είσαι ελαστικός ή θα τις κόβεις μαχαίρι; Η πλέον υγιής αντίδραση είναι να κάνεις μάντρα σου τη φράση "αυτός ο άνθρωπος μου έκανε κάτι απαίσιο, αλλά το έχω ξεπεράσει".

Αφού περάσεις απ' αυτά τα στάδια, μπορείς να περάσεις στην απόφαση του όντως να συγχωρέσεις κάποιον, έχοντας κατά νου ότι η συγχώρεση δεν είναι πανάκεια αλλά το πρώτο μόνο βήμα στην ίαση του πόνου που νιώθεις. 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος