Πώς επιδρά η άσκηση στην ψυχολογία και στην καθημερινότητα

Νους υγιής εν σώματι υγιεί. Ή μήπως το αντίθετο;

Γράφει: Γιάννης Σπανός 02 Ιανουαρίου 2023

Όλοι έχουμε ξυπνήσει ένα πρωί που δεν έχουμε όρεξη να σηκωθούμε από το κρεβάτι. Eίτε επειδή ένα πρότζεκτ δεν πήγε καλά, είτε επειδή είχαμε μια δύσκολη και απαιτητική μέρα στη δουλειά, είτε επειδή είχαμε έναν έντονο διαπληκτισμό. Νιώθουμε το σώμα μας και το μυαλό μας να μας εγκαταλείπει και να μη συμβαδίζει με τους δύσκολους και απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητάς μας. Η λύση υπάρχει και ακούει στο όνομα της σωματικής άσκησης. Αυτό που χρειάζεται είναι να το πάρεις απόφαση και να ξεκινήσεις το συντομότερο δυνατό. Πώς η προπόνηση επηρεάζει την ψυχολογία σου λοιπόν;

Τι πραγματικά συμβαίνει;

Ή πιο ορθά, τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα μας όταν βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση; Κάποιες αιτίες που, αν παρατηρήσεις τον εαυτό σου, μέσω της άσκησης, μπορείς να τις ξεπεράσεις σε μεγάλο βαθμό.

> Διάβασε ακόμη: Τελικά, πέφτει η κοιλιά χωρίς γυμναστική;

Υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να παρατηρήσεις αλλαγές στην επιδερμίδα σου: Ακμή, αίσθημα φαγούρας, εξανθήματα και ξηροδερμία είναι αποτελέσματα έντονου άγχους και στρες που σε έχουν καταβάλει. Έχεις παρατηρήσει ότι αρρωσταίνεις αρκετά συχνά;

Πώς επιδρά η άσκηση στην ψυχολογία και στην καθημερινότητα

Ο λόγος μπορεί να οφείλεται στο χαμηλό ανοσοποιητικό σου σύστημα. Το ανοσοποιητικό σου είναι υπό καταστολή και δυσκολεύεται να καταπολεμήσει ιούς από τους οποίους μπορεί να κινδυνεύεις. Πιάνεις τον εαυτό σου να βρίσκεται συνέχεια σε ένταση και με εκνευρισμό, την ίδια στιγμή που παρατηρείς συχνές αλλαγές συμπεριφοράς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει τα οφέλη της άσκησης στην ψυχική υγεία και προτείνει την άσκηση ως μέσο βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, αλλά και ως μέσο αντιμετώπισης ψυχικών ασθενειών και παθήσεων όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

> Διάβασε ακόμη: Τα καλύτερα tips για τρέξιμο τον χειμώνα

Επίσης, γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που έχουν άγχος διατηρούν μικρότερες πιθανότητες να ασκηθούν απ’ ό,τι οι άνθρωποι χωρίς άγχος και στρες. Βάσει επιστημονικών ερευνών, η άσκηση από ανθρώπους όλων των ηλικιών, με όσο πιο συχνή συμμετοχή ενός ατόμου σε προγράμματα γυμναστικής, μπορεί να χαμηλώσει αισθητά τους δείκτες του άγχους και του στρες.

Όσο, δε, είναι καλύτερη η φυσική μας κατάσταση, τόσο αποτελεσματικότερα ελέγχουμε διάφορες αγχώδεις και στρεσογόνες καταστάσεις.

Το επιστημονικό αποτύπωμα

Επιστημονικά, όμως, πώς αποτυπώνεται στον οργανισμό μας η συστηματική άσκηση; Ένα από τα βασικότερα πράγματα που οφείλεις να γνωρίζεις, είναι πως επιδρά τόσο στην ψυχική μας υγεία όσο και στο ορμονικό σύστημα.

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ 3Πολλές επιστημονικές έρευνες υποδεικνύουν πως η σωματική άσκηση έχει μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα οφέλη στο σωματικό, νοητικό και ψυχικό επίπεδο. Μέσω αυτής, ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει ενδορφίνες, φυσικές ουσίες που προάγουν την ψυχική ευεξία, ή αλλιώς τις "ορμόνες της ευτυχίας". Οι άνθρωποι γενικά νιώθουν πιο χαρούμενοι και πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή, με μια αυξημένη αίσθηση ευημερίας, όταν ασκούνται σε συστηματική βάση.

Στο ορμονικό σύστημα, η σωματική άσκηση επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα και τη δράση διάφορων ορμονών που σχετίζονται με τη σωματική ανάπτυξη (αυξητική ορμόνη, τεστοστερόνη) αλλά και την υγεία (ινσουλίνη). Η καταλληλότερη μορφή άσκησης για την αύξηση των επιπέδων αυξητικής ορμόνης και τεστοστερόνης είναι η μυϊκή ενδυνάμωση (βάρη, αντιστάσεις με λάστιχα, TRX κ.ά.).

Επίσης, η άσκηση μειώνει τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα και αυξάνει την ευαισθησία της. Η δράση της ινσουλίνης είναι πολύ σημαντική για την υγεία, αφού σχετίζεται με το μεταβολικό σύνδρομο (αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη) και, κατ’ επέκταση, με την παχυσαρκία.

> Διάβασε ακόμη: Γρήγορη γράμμωση και ενδυνάμωση με αυτές τις updated ασκήσεις

Σε γενικό βαθμό, τα οφέλη της άσκησης στην ψυχική υγεία είναι πολλά. Πέρα από τη μείωση του άγχους και του στρες, παρατηρούμε βελτίωση της αυτοεκτίμησης και της αυτο-εικόνας. Όταν τα καταφέρνουμε και πετυχαίνουμε τον στόχο επί της άσκησης, καλλιεργούμε θετικά συναισθήματα για τον εαυτό μας, αυξάνοντας την αυτοεκτίμησή μας. Επιπροσθέτως, η άσκηση συνδέεται άμεσα με τη σωματική κατάσταση αλλά και εμφάνιση – θα έχεις, ασφαλώς, παρατηρήσει πως σχεδόν αυτόματα βελτιώνεται και η εξωτερική εικόνα, κάτι που με τη σειρά του ενισχύει το συναίσθημα της αποδοχής και της ευχαρίστησης.

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ 1

Τι οφείλεις και τι μπορείς να κάνεις, από σήμερα κιόλας; Διάλεξε τη σωστή άσκηση και εκμεταλλεύσου την στο έπακρο. Μια δυναμική προπόνηση με βάρη βοηθάει στη συγκέντρωση και στην τόνωση της αυτοπεποίθησης. Ξεκίνα τη μέρα σου με ένα κολύμπι και νιώσε ενέργεια και ευεξία όλη την ημέρα.

> Διάβασε ακόμη: To παράνομο μυστικό της fitness ρουτίνας

Κάνε μια διαλειμματική προπόνηση και νιώσε το μυαλό σου να αρχίζει να τρέχει σε άλλους ρυθμούς. Πάρε το ποδήλατό σου, βγες έξω από το σπίτι και φτάσε κοντά στη φύση. Είναι ένας τρόπος για να διώξεις το στρες και τον εκνευρισμό. Να γεμίσεις τους πνεύμονές σου αέρα και τη ζωή σου με πολλά συναισθήματα.

Βάλε την άσκηση στη ζωή σου και βελτίωσε την καθημερινότητά σου. Ουσιαστικά, την ίδια την ποιότητα ζωής σου.

 


Info

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον Δημήτρη Λυτσικα, Personal Trainer/EHFA Standards EQF Level 4 / email: dimitrislts@gmail.com / Instagram: dimgoodfella / Facebook: Dimitri Lytsikas

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος