Ένα τρικ για καταπληκτική μνήμη από τον Bill Gates

Απόκτησε μνήμη ελέφαντα με το κόλπο που έμαθε ο Bill Gates από τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Joshua Foer.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 16 Φεβρουαρίου 2023

Κάποια στιγμή, όλοι έχουμε προσπαθήσει να ακονίσουμε το μυαλό μας και τη μνήμη μας, είτε λύνοντας σταυρόλεξα, είτε με κάποιον πιο συστηματικό τρόπο, συνήθως με αμφίβολα αποτελέσματα. Παρ' όλα αυτά, όσον αφορά την εξάσκηση της μνήμης, υπάρχει ένα κόλπο που πιάνει και το συστήνει ο ίδιος ο Bill Gates, που θυμάται ακόμα την αρχή των κωδίκων που είχε γράψει πριν από δεκαετίες.

Η άσκηση που προτείνει ο Bill Gates για μνήμη ελέφαντα

Όπως έχει δηλώσει ο ιδρυτής της Microsoft, οι άνθρωποι συχνά του λένε ότι έχει φωτογραφική μνήμη, ειδικά όσον αφορά θέματα που τον ενδιαφέρουν, όπως αυτά που έχουν να κάνουν με την επιστήμη ή τις επιχειρήσεις. Αυτή η ικανότητά του, δεν έχει να κάνει με τον τρόπο που λειτουργεί η ίδια η μνήμη του, αλλά με το ότι έχει κατανοήσει τον τρόπο που δουλεύει ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Αυτό που προτείνει για να κατανοήσουμε κι εμείς τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου μας είναι η ανάγνωση του βιβλίου Χορεύοντας με τον Αϊνστάιν του Joshua Foer (μπορείς να το βρεις στα ελληνικά από τις εκδόσεις Λιβάνη). Στο συγκεκριμένο βιβλίο αναλύεται η έννοια της μνήμης και το πώς λειτουργεί το ανθρώπινο μυαλό, ενώ προτείνονται τρόποι για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους.

Το κλειδί, πάντως, είναι η "οπτικοποίηση". Όπως έχει φανεί, οι άνθρωποι που οπτικοποιούν κάτι, κερδίζουν στους διαγωνισμούς μνήμης. Η οπτικοποίηση συνίσταται στο να δημιουργείς μέσα στο μυαλό σου την εικόνα ενός παλατιού με πολλά δωμάτια, στα οποία υπάρχουν άνθρωποι και πράγματα, που αντιπροσωπεύει καθένας ή καθένα τους κι από κάτι που θέλεις να θυμάσαι. Παρόμοια φαίνεται να είναι και η τεχνική που χρησιμοποιεί ο Σέρλοκ Χολμς όταν λύνει τα μυστήριά του.  

Κάτι το συγγενές είναι η άσκηση της συσχέτισης, κατά την οποία συνδέεις ένα όνομα ή κάποια δεδομένα με μια εικόνα ή ένα άλλο στοιχείο που μπορείς εύκολα να ανασύρεις από τη μνήμη σου και που οδηγεί σε αυτό το πράγμα που θέλεις να θυμάσαι (το οποίο, υπό άλλες συνθήκες, θα δυσκολευόσουν να θυμηθείς).

Για να δεις αποτέλεσμα, βέβαια, πάντα σύμφωνα με τον Bill Gates, αυτή την άσκηση θα πρέπει να τη βάλεις στην καθημερινότητά σου και όχι να την κάνεις μια στο τόσο. Τέλος, να θυμάσαι ότι σκοπός δεν είναι η μηχανική εκτέλεση της άσκησης, αλλά το να έχεις όφελος από αυτή.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος