Νεότερος σε 6 απλά βήματα

Απλές συμβουλές από διατροφολόγους και ειδικούς σε θέματα υγείας.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 06 Σεπτεμβρίου 2023

Η γήρανση είναι μια φυσική διαδικασία που επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η γενετική και ο τρόπος ζωής. Οι έρευνες δείχνουν ότι απλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορούν να επιβραδύνουν σημαντικά τις επιπτώσεις της και να μας κάνουν να δείχνουμε τελικά νεότεροι.

Κορυφαίοι διατροφολόγοι και ειδικοί σε θέματα υγείας είχαν να πουν περισσότερα για αυτές τις συνήθειες. Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να ωφελήσουν τη συνολική σου ευεξία και να σε βοηθήσουν αφενός να μικροδείχνεις αφετέρου να γεράσεις με χάρη. Ωστόσο, καλύτερο είναι να συμβουλευτείς έναν επαγγελματία υγείας, προτού προβείς σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σου, ειδικά αν έχεις υποκείμενες ιατρικές παθήσεις.

Πώς να δείχνεις νεότερος με 6 απλές συνήθειες, σύμφωνα με τους ειδικούς υγείας

1. Τακτική άσκηση: Είναι ζωτικής σημασίας η σωματική και πνευματική άσκηση. Επιδίωξε τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης σχεδόν κάθε μέρα της εβδομάδας. Εξερεύνησε υγιείς τρόπους διαχείρισης του άγχους, όπως η γιόγκα ή ο διαλογισμός.

Η Gayatri Chona, προπονήτρια διατροφής και ευεξίας, τονίζει: "Ενσωματώστε τη σωματική και την πνευματική άσκηση στις καθημερινές σας δραστηριότητες, επειδή η γήρανση δεν είναι μόνο μια σωματική διαδικασία αλλά και μια συναισθηματική".

Η Lovneet Bhullar Batra, διατροφολόγος, προσθέτει ότι "το άγχος επιταχύνει τη γήρανση και ο καθημερινός διαλογισμός, ακόμη και μόλις δέκα λεπτά, μπορεί να μειώσει το άγχος και να προωθήσει τη χαλάρωση, επιβραδύνοντας τις διαδικασίες γήρανσης".

2. Διατήρησε μια υγιεινή διατροφή: Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνεις πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και να περιορίζεις τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα ζαχαρούχα ποτά και τα ανθυγιεινά λίπη.

Ο Rohit Nair, γνωστός προπονητής και αθλητής, συμβουλεύει: "Να κάνετε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες και υγιεινά λίπη. Επικεντρωθείτε σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και παραμείνετε ενυδατωμένοι".

Η Vishakha Shivdasani, ειδικός στην ιατρική του τρόπου ζωής, τονίζει ότι "οι διατροφικές σας επιλογές αποτελούν μοριακά σήματα προς τα γονίδιά σας και δρουν ως επιγενετική, συμβάλλοντας δυνητικά στην κυτταρική επιδιόρθωση, στη μείωση της φλεγμονής, στη βελτίωση του μεταβολισμού, ακόμη και στην καθυστέρηση της γήρανσης και των ασθενειών που σχετίζονται με το γήρας".

3. Ενδυνάμωση: Η διατήρηση της μυϊκής μάζας και της οστικής πυκνότητας είναι το κλειδί για την επιβράδυνση της γήρανσης. Ο Avinash Mansukhani, ειδικός στον τομέα, λέει: "Καθώς γερνάμε, το σώμα μας τείνει να χάνει τους μυς γρηγορότερα, οδηγώντας σε μείωση του μεταβολισμού. Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε αυτή τη μείωση είναι η προπόνηση με βάρη. Η διατήρηση της μυϊκής μάζας πρέπει να είναι η πρώτη σας προτεραιότητα για την επιβράδυνση της γήρανσης".

Η Nyela Kapadia, ειδική σε θέματα γυμναστικής, προσθέτει ότι "η προπόνηση για ενδυνάμωση βοηθά στην αντιμετώπιση της απώλειας μυών, βελτιώνει την κινητικότητα, την ισορροπία και τη λειτουργική ανεξαρτησία στις καθημερινές δραστηριότητες. Ενισχύει επίσης τα οστά, απαραίτητη για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, μιας συχνής πάθησης στους γηράσκοντες πληθυσμούς".

Γυμναστική με βάρηiStock / SimonSkafar

4. Σωστή ρουτίνα ύπνου: Μελέτες δείχνουν ότι οι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται από 7 έως 8 ώρες τη νύχτα.

Η Anaheez Patel, πιστοποιημένη διατροφική προπονήτρια, εξηγεί: "Τα τελομερή, ως 'προστατευτικά καλύμματα' στα άκρα των χρωμοσωμάτων, παίζουν κρίσιμο ρόλο στη γήρανση των κυττάρων, προσαρμόζοντας τις κυτταρικές αντιδράσεις στο στρες και τη διέγερση της ανάπτυξης με βάση τις προηγούμενες κυτταρικές διαιρέσεις και τις βλάβες του DNA. Η χρόνια στέρηση ύπνου σχετίζεται με μειωμένα τελομερή, τα οποία μπορούν να επιταχύνουν τη γήρανση. Ο επαρκής ύπνος συμβάλλει στη διατήρηση του μήκους των τελομερών και της συνολικής κυτταρικής υγείας".

5. Θετική στάση: Η διατήρηση μιας θετικής νοοτροπίας είναι ο ευκολότερος τρόπος για να παραμείνεις νέος. Ο Nikhil Kapur, συνιδρυτής και διευθυντής του Κέντρου Ευεξίας Atmantan, προτείνει: "Υιοθετήστε μια ευτυχισμένη κατάσταση του νου εντρυφώντας σε διάφορες συνήθειες με την πάροδο του χρόνου, επιτρέποντας αποφάσεις αυτοφροντίδας, ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής, ζώντας στο παρόν, δίνοντας προτεραιότητα στον ύπνο, τρώγοντας υγιεινά, χαλαρώνοντας, κοινωνικοποιώντας και κάνοντας αυτοαναστοχασμό".

6. Αυτομασάζ: Η Abhyanga, μια αρχαία αγιουρβεδική πρακτική που περιλαμβάνει αυτομασάζ με θρεπτικά έλαια, έχει τη δυνατότητα να επιβραδύνει τη γήρανση.

Η Dr. Priya, επικεφαλής ευεξίας στο Niraamaya Retreats Surya Samudra, εξηγεί: "Αυτό το τελετουργικό υπερβαίνει τη σωματική χαλάρωση, προωθώντας την αρμονία μεταξύ νου, σώματος και ψυχής. Η εφαρμογή λαδιού στο σώμα για 30 λεπτά πριν από το μπάνιο προσφέρει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της βαθιάς θρέψης των κυττάρων, της εξάλειψης των τοξινών, της βελτίωσης της κυκλοφορίας του αίματος, της χαλάρωσης των μυών και της αποτελεσματικής ανακούφισης από την κούραση. Η συνεπής abhyanga φέρνει ολοκληρωμένη αναζωογόνηση στο σώμα".

Η ενσωμάτωση αυτών των συνηθειών στον τρόπο ζωής σου μπορεί να σε βοηθήσει να γεράσεις με χάρη και να διατηρήσεις την ευεξία σου. Επαναλαμβάνουμε ότι πρέπει πάντα συμβουλεύεσαι ειδικούς ιατρούς προτού προβείς σε σημαντικές αλλαγές στη ρουτίνα σου, ειδικά αν αντιμετωπίζεις θέματα υγείας.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πού και σε ποια ακίνητα επενδύουν οι εκατομμυριούχοι στη χώρα μας

Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας οδηγός για να σχεδιάσεις το Πασχαλινό σου ταξίδι στην Ελλάδα

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού.

Η ιστορία της Lamborghini

Μία ημέρα σαν τη σημερινή, το 1916, ερχόταν στη ζωή ο Ferruccio Lamborghini. Και αυτή είναι η ιστορία του εμβληματικού brand που δημιούργησε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι είναι η δίαιτα BRAT και γιατί αξίζει μία ευκαιρία

Πώς θα ακολουθήσεις τη δίαιτα που θα ηρεμήσει τον οργανισμό σου από τη διάρροια και τους εμετούς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα χόμπι που δείχνουν ότι είμαστε εξυπνότεροι από το μέσο όρο

Η επιστήμη μίλησε: Είμαστε ευφυέστεροι από τους υπόλοιπους ανάλογα με το πώς περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

O κολοσσός του λιανεμπορίου εγκαινίασε το 2019 το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας