6 λόγοι που καθιστούν τη βότκα ωφέλιμη για την υγεία σου

Εξαιρετικά νέα.

Πολύ πριν ο James Bond την απογειώσει στη συνείδηση του αντρικού κοινού ως θαυμάσιο συνθετικό του εκλεπτυσμένου κοκτέιλ Βότκα-Μαρτίνι, αυτό το ρώσικο (στα αρχαία σλαβικά μεταφράζεται ως "νεράκι"), λευκό, διάφανο και άοσμο "σπίρτο" από απόσταγμα σιταριού, χρησιμοποιείτο ως φάρμακο -από εντριβές και καταπόσεις έως βάμμα για πληγές. Τούτου δοθέντος, την επόμενη φορά που θα επιθυμήσεις ένα υγιεινό ποτάκι, πόνταρε στη βότκα. Μάθε παρακάτω γιατί.

Η βότκα έχει αντισηπτικές ιδιότητες

Αιώνες τώρα, έχει χρησιμοποιηθεί στην Ευρασία ως θεραπεία για τον πονόδοντο και τις ασθένειες των ούλων, τις ανοιχτές πληγές, ακόμη και για τα τσιμπήματα από δηλητηριώδη φίδια. Ακόμη και σήμερα πολλές Ρωσίδες νοικοκυρές το χρησιμοποιούν στην υγιεινή και τον καθαρισμό του σπιτιού, αντί για Azax.

6 λόγοι που καθιστούν τη βότκα ωφέλιμη για την υγεία σου

Ανακουφίζει από το στρες

Όλοι λένε -συμπεριλαμβανομένων και των γιατρών- ότι το κόκκινο κρασί είναι φυσικό χαλαρωτικό. Αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με τη βότκα. Επίσημες μελέτες, με την πιο πρόσφατη να έχει δημοσιευθεί στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Psychopharmacology, έχουν αποδείξει ότι ένα ποτηράκι βότκα ανακουφίζει τις ψυχοσωματικές εντάσεις πολύ ταχύτερα και καλύτερα από ένα ποτήρι κρασί.

Είναι σύμμαχος της καρδιάς

Πάλι σύμφωνα με επιστημονικές μετρήσεις, η βότκα αυξάνει τη ροή του αίματος στα αγγεία αποτρέποντας θρόμβους, εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες καρδιακές παθήσεις, κυρίως χάρη στην ιδιότητά της να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Επιπλέον, θεωρείται ως ένα από τα αλκοολούχα αποστάγματα με τη χαμηλότερη περιεκτικότητας σε θερμίδες.

Συμβάλλει στην στοματική υγιεινή

Λόγω των προαναφερθέντων αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτων της, η βότκα προσφέρεται ως ιδανικό μέσο πλύσης της στοματικής κοιλότητας μετά από ένα λιπαρό γεύμα, ενώ η άοσμη σύνθεσή της καταπολεμά ακόμη και την δυσάρεστη αναπνοή.  

ΒΟΤΚΑ

Μετριάζει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας

Μελέτη του βρετανικού πανεπιστημίου του Σέφιλντ, κατέδειξε ότι η κατάποση ενός μικρού ποτηριού βότκας ημερησίως, μείωνε τα συμπτώματα ρευματοειδούς αρθρίτιδας στους πάσχοντες, συνδυαστικά με κλινικές αποδείξεις περί ύφεσης των φλεγμονών που δημιουργεί η νόσος. Ένα σφηνάκι, σύμφωνα με τη μελέτη... 

Μειώνει τους κινδύνους που σχετίζονται με τον διαβήτη

Από την παραπάνω μελέτη εξήχθη και ένα παράπλευρο συμπέρασμα: σε αντίθεση με την μπύρα ή το κρασί, ένα ποτήρι βότκα μπορεί όντως να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σκέτο σφηνάκι και όχι αναμεμειγμένο με μαρτίνι ή χυμό πορτοκαλιού -εξαιτίας υπερφόρτωσης σε σάκχαρα των εν λόγω ενισχυτικών γεύσης-, ξεκαθαρίζει η μελέτη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης