Αν θέλεις περισσότερη μυϊκή μάζα, κάνε αυτό πριν κοιμηθείς

Η νύχτα είναι η στιγμή που οι μύες αναρρώνουν και μπορούν να αυξήσουν θεαματικά τη μάζα τους, αρκεί να έχουν προσλάβει τα σωστά στοιχεία.

Γράφει: Νίκος Αγάθος 07 Αυγούστου 2020

Λαμβάνοντας ένα ρόφημα πρωτεΐνης λίγο πριν κοιμηθείς οι μύες σου θα αυξάνονται περισσότερο, ως επακόλουθο της προπόνησης δύναμης που εκτέλεσες. Αυτό είναι το δεδομένο σύμφωνα με τους ειδικούς, μόνο που ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε μελέτη που να διευκρινίζει κατά πόσο οφείλεται αυτή τη επίδραση στην πρόσληψη πρωτεΐνης ή αν αφορά στην ίδια την προπόνηση που λαμβάνει χώρα τρεις έως τέσσερις ώρες πριν τον βραδινό ύπνο.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες έδειχναν ότι όντως η πρόσληψη πρωτεϊνών μέσω ενός συμπυκνωμένου ροφήματος αυξάνει την σύνθεση μυϊκής μάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας, όμως αυτό το μήνυμα τροφοδότησε την ιδέα ότι μακροπρόθεσμα, ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης πριν από τον ύπνο μπορεί να μεγιστοποιήσει τη δύναμη και τη μυϊκή μάζα ούτως ή άλλως.

Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers in Nutrition, ήρθε να ξεδιαλύνει το γρίφο και να βάλει τα πράγματα σε μια σωστή σειρά.

Η ομάδα των ερευνητών ανέλυσε 44 ενήλικες άντρες που πραγματοποιούσαν ένα τυπικό πρόγραμμα άρσης βαρών σε διάστημα 12 εβδομάδων, με τους μισούς από αυτούς να καταναλώνουν ένα ρόφημα με περίπου 30 γραμμάρια καζεΐνης και 15 γραμμάρια υδατανθράκων πριν τον ύπνο, ενώ οι υπόλοιποι εθελοντές δεν έπιναν τίποτε. Το πείραμα έδειξε ότι και στις δυο ομάδες η αύξηση της μυϊκής μάζας ήταν δεδομένη μετά το τέλος της έρευνας, όμως μεγαλύτερα ποσοστά παρουσίασαν όσοι λάμβαναν το πρωτεϊνούχο shake.

O ύπνος είναι μια μοναδική ευκαιρία για ανάκαμψη και ανάπτυξη μυών

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, ο ύπνος είναι μια μοναδική ευκαιρία για ανάκαμψη και ανάπτυξη μυών, αλλά για πιο θεαματικά αποτελέσματα πρέπει στο αίμα να κυκλοφορούν τα σωστά αμινοξέα. Και η συγκεκριμένη πρωτεΐνη, η καζεΐνη, τα διαθέτει σε μεγάλες ποσότητες. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι ότι η καζεΐνη δεν συμβάλλει στη συσσώρευση λίπους και δεν παρεμποδίζει τον ύπνο.

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι της έρευνας επισημαίνουν ότι μολονότι το κατάλληλο ρόφημα πρωτεΐνης δείχνει να μεγιστοποιεί το φαινόμενο μεγαλύτερης μυϊκής ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου, ωστόσο από μόνο του δεν αρκεί. Χρειάζεται να έχει προηγηθεί μια προπόνηση δύναμης, τουλάχιστον τρεις ώρες πριν.

Από: Esquire ES

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Τεχνολογία

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Κάπως έτσι μοιάζει η ευτυχία στον εγκέφαλο

Πώς καταγράφεται η ευτυχία στον εγκέφαλό μας; Η απάντηση δόθηκε από την τεχνολογία.

Γιατί το σχοινάκι είναι μια πλήρης προπόνηση

10 λεπτά αρκούν για να κάψεις πολλές θερμίδες, να τονώσεις την αερόβια αντοχή σου και να χτίσεις μυς.