Αν θέλεις περισσότερη μυϊκή μάζα, κάνε αυτό πριν κοιμηθείς

Η νύχτα είναι η στιγμή που οι μύες αναρρώνουν και μπορούν να αυξήσουν θεαματικά τη μάζα τους, αρκεί να έχουν προσλάβει τα σωστά στοιχεία.

Γράφει: Νίκος Αγάθος 07 Αυγούστου 2020

Λαμβάνοντας ένα ρόφημα πρωτεΐνης λίγο πριν κοιμηθείς οι μύες σου θα αυξάνονται περισσότερο, ως επακόλουθο της προπόνησης δύναμης που εκτέλεσες. Αυτό είναι το δεδομένο σύμφωνα με τους ειδικούς, μόνο που ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε μελέτη που να διευκρινίζει κατά πόσο οφείλεται αυτή τη επίδραση στην πρόσληψη πρωτεΐνης ή αν αφορά στην ίδια την προπόνηση που λαμβάνει χώρα τρεις έως τέσσερις ώρες πριν τον βραδινό ύπνο.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες έδειχναν ότι όντως η πρόσληψη πρωτεϊνών μέσω ενός συμπυκνωμένου ροφήματος αυξάνει την σύνθεση μυϊκής μάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας, όμως αυτό το μήνυμα τροφοδότησε την ιδέα ότι μακροπρόθεσμα, ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης πριν από τον ύπνο μπορεί να μεγιστοποιήσει τη δύναμη και τη μυϊκή μάζα ούτως ή άλλως.

Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers in Nutrition, ήρθε να ξεδιαλύνει το γρίφο και να βάλει τα πράγματα σε μια σωστή σειρά.

Η ομάδα των ερευνητών ανέλυσε 44 ενήλικες άντρες που πραγματοποιούσαν ένα τυπικό πρόγραμμα άρσης βαρών σε διάστημα 12 εβδομάδων, με τους μισούς από αυτούς να καταναλώνουν ένα ρόφημα με περίπου 30 γραμμάρια καζεΐνης και 15 γραμμάρια υδατανθράκων πριν τον ύπνο, ενώ οι υπόλοιποι εθελοντές δεν έπιναν τίποτε. Το πείραμα έδειξε ότι και στις δυο ομάδες η αύξηση της μυϊκής μάζας ήταν δεδομένη μετά το τέλος της έρευνας, όμως μεγαλύτερα ποσοστά παρουσίασαν όσοι λάμβαναν το πρωτεϊνούχο shake.

O ύπνος είναι μια μοναδική ευκαιρία για ανάκαμψη και ανάπτυξη μυών

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, ο ύπνος είναι μια μοναδική ευκαιρία για ανάκαμψη και ανάπτυξη μυών, αλλά για πιο θεαματικά αποτελέσματα πρέπει στο αίμα να κυκλοφορούν τα σωστά αμινοξέα. Και η συγκεκριμένη πρωτεΐνη, η καζεΐνη, τα διαθέτει σε μεγάλες ποσότητες. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι ότι η καζεΐνη δεν συμβάλλει στη συσσώρευση λίπους και δεν παρεμποδίζει τον ύπνο.

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι της έρευνας επισημαίνουν ότι μολονότι το κατάλληλο ρόφημα πρωτεΐνης δείχνει να μεγιστοποιεί το φαινόμενο μεγαλύτερης μυϊκής ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου, ωστόσο από μόνο του δεν αρκεί. Χρειάζεται να έχει προηγηθεί μια προπόνηση δύναμης, τουλάχιστον τρεις ώρες πριν.

Από: Esquire ES

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η επόμενη ημέρα της ελληνικής τηλεόρασης

Τα τηλεοπτικά διαζύγια, οι νέες συνεργασίες και όλα όσα ανατρέπουν το τηλεοπτικό σκηνικό όπως το γνωρίζαμε έως τώρα.

Η προπόνηση που κρατά φέτες τον Tom Cruise στα 58

Ο Tom Cruise ακολουθεί ένα σκληρό πρόγραμμα προπόνησης που του επιτρέπει να πρωταγωνιστεί σε ταινίες δράσης λίγο πριν από τα εξήντα.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Η ιστορία της Ferrari

Όλα όσα έχτισαν τον μύθο του εμβληματικού ιταλικού brand.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Γιατί είναι τόσο αργό το ίντερνετ στην Ελλάδα

Και πώς αυτό μπορεί να γίνει πιο γρήγορο.

Tο νέο Ηοnda HR-Ve:HEV επαναπροσδιορίζει τη φιλοσοφία του

Ένα ελκυστικό μείγμα ξεχωριστής σχεδίασης, εξαιρετικής αποδοτικότητας και βέλτιστης πρακτικότητας

Netflix χωρίς ίντερνετ

Είσαι σίγουρος ότι δεν εξαντλείς όλα σου τα δεδομένα βλέποντας ταινίες και σειρές online;

Γραφει Νικη Κοντομηνα