8 life hacks για λιγότερο άγχος

Απλές λύσεις που θα φέρουν περισσότερη ηρεμία στη ζωή σου.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 22 Αυγούστου 2021

Πού αρχίζει η προσωπική ζωή και ποτέ τελειώνει το εξαντλητικό ωράριο του γραφείου; Τα όρια είναι πια πολύ σχετικά ενώ είναι σίγουρο, όπως επισημαίνουν και οι ερευνητές, ότι το να τσεκάρεις συνεχώς τα e-mails της δουλειάς στο smartphone είναι η χειρότερη και πιο αγχωτική συνήθεια που έχεις αποκτήσει τα τελευταία αρκετά χρόνια. Όχι μόνο εσύ αλλά και δισεκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Deadlines, ανταγωνισμός, υποχρεώσεις είναι ικανά να κάνουν την καθημερινότητά σου μία κόλαση. Πώς, λοιπόν, μπορείς να μειώσεις το άγχος και να φέρεις λίγη περισσότερη ηρεμία στη ζωή σου; Ακολουθούν μερικές απλές λύσεις χωρίς να χρειαστεί να φτάσεις μέχρι τον διαλογισμό και τη γιόγκα.

Η λιστά με τα to-do

Η οργάνωση φέρνει ηρεμία και η ηρεμία διώχνει το άγχος. Σίγουρα υπάρχει ο κίνδυνος να φτιάξεις μία τεράστια λίστα και τελικά να στρεσάρεις περισσότερο τον εαυτό σου. Keep it simple, κράτα τα βασικά και βάλε το μυαλό και τη διάθεσή σου σε μία τάξη.

Μην αργείς

Δεν έχει να κάνει με τους άλλους αλλά κυρίως με σένα. Αν ξεκινάς τη μέρα σου αργοπορημένος στο πρώτο ραντεβού, απλά ξεκινάς με άγχος που μέσα στη μέρα γίνεται ένας πονοκέφαλος καθώς χάνεις το ένα deadline μετά το άλλο.

Διάλεξε τα ρούχα σου από το προηγούμενο βράδυ

8 life hacks για λιγότερο άγχος

Τόσο απλό και όμως τόσο σημαντικό. Είναι κάτι που θα σου πάρει μόλις πέντε λεπτά, θα γλιτώσεις όμως από το κλασικό πρωινό άγχος που συνοδεύεται με ερωτήσεις όπως "που πήγε το άσπρο πουκάμισο" ή "που είναι η γραβάτα μου".

Βάλε όρια ανάμεσα σε δουλειά και προσωπική ζωή

Επανερχόμαστε ξανά στο θέμα με τα e-mails της δουλειάς: Ναι, οι εποχές που το ωράριο ήταν αυστηρά 9 το πρωί με 5 το απόγευμα φαίνεται να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Πρέπει, όμως, να βάλεις κάποια όρια. Αν αποφασίσεις ότι δεν τα θα κοιτάς και θα απαντάς στα τηλέφωνα πριν φτάσεις στο γραφείο και ότι από κάποια ώρα και μετά το βράδυ απλά δεν είσαι διαθέσιμος για τίποτα και για κανέναν, τότε έχεις κάνει το πρώτο βήμα για μία καλύτερη καθημερινότητα.

Η τάξη ως αγχολυτικό

Ακόμα κι αν είσαι από εκείνους που παρότι του σπίτι και το γραφείο τους θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο μπορούν να τα καταφέρνουν μία χαρά, καλό θα ήταν να το σκεφτείς ξανά. Θα εντυπωσιαστείς πραγματικά από την ηρεμία που σου δίνει ένα τακτοποιημένο υπνοδωμάτιο πριν πας στη δουλειά ή από το πόσο άγχος σε γλυτώνει ένα γραφείο που δεν χρειάζεται να ψάξεις πέντε λεπτά για να βρεις ένα στυλό.

30 λεπτά προσωπικού χρόνου

Είναι στο χέρι σου να διαλέξεις: Τρέξιμο, μουσική, διάβασμα ή μαγείρεμα είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που σου δίνονται. Το σημαντικό είναι ό,τι επιλέξεις να επαναλαμβάνεται ως καθημερινή ιεροτελεστία που σε χαλαρώνει και διώχνει τις κακές σκέψεις και το άγχος. Είναι το δικό σου μισάωρο και τίποτα δεν πρέπει να σε κρατά μακριά από αυτό. 

Βαθιές ανάσες

Είναι δυνατόν κάτι τόσο απλό να είναι τόσο αποτελεσματικό; Κι όμως, οι περισσότεροι ξεχνάμε το πιο απλό κόλπο ενάντια στο στρες. Οι βαθιές ανάσες ηρεμούν το σώμα κι έτσι οι σκέψεις μας μπορούν να κατεβάσουν ταχύτητα και να φύγουν από το φάσμα του φόβου και του πανικού.

Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου ευρώ

Κάθε φορά που νιώθεις ότι είσαι έτοιμος να τρελαθείς από το άγχος, μπορείς να ρωτάς τον εαυτό σου: "Είναι τόσο σημαντικό τώρα αυτό;". Τις περισσότερες φορές η απάντηση είναι "όχι". Έτσι, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, μπορείς να βάλεις ξανά τις σωστές προτεραιότητές για τη δουλειά, για την καθημερινότητα και τελικά για τη ζωή σου. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Lamborghini και οι 'ήρωες των καλωδίων' στην Ουκρανία

Το προσωπικό της Leoni κάνει τεράστιες θυσίες για να συνεχίσει να κινείται η παραγωγική διαδικασία.

Γραφει TopGear

Πώς οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποκτούν δεύτερη ζωή

Πώς οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα αποκτήσουν δεύτερη ζωή -ίσως και στο σπίτι σου- και δεν θα καταλήξουν σε κάποια χωματερή.

Γραφει TopGear

Η αγάπη του Σταύρου Ξαρχάκου για τη μουσική δεν έχει όρια

Ο Σταύρος Ξαρχάκος συγκινεί καθώς διήθυνε παιδιά που έπαιζαν μουσική σε ταβερνάκι της Σύρου.

H πολυτελής έπαυλη του Bruce Willis στα Turks & Caicos

Πού αποφάσισε να επενδύσει την περιουσία του o Bruce Willis, λίγο μετά την απόσυρσή του.

H BMW M4 GT4 συζητιέται πολύ, δικαίως

Οι εικόνες του νέου αγωνιστικού της BMW "κόβουν την ανάσα".

Γραφει TopGear