Μία από τις πιο περίεργες συνήθειες του Steve Jobs που δυσκολευόμαστε πραγματικά να πιστέψουμε είναι ότι για να αποβάλλει το άγχος και να χαλαρώσει, μούσκευε τα πόδια του στις τουαλέτες (!). Η πληροφορία διέρρευσε με την κυκλοφορία της βιογραφίας του που συνέγραψε ο Walter Isaacson, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το έκανε κατά τη διάρκεια των πρώτων του χρόνων στην Apple, όπως επίσης ότι του άλλαζαν βάρδια γιατί δεν έκανε συχνά μπάνιο και περπατούσε ξυπόλυτος στο γραφείο. 

Παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για αδιαμφισβήτητη ιδιοφυΐα, προφανώς και δε θα συστήναμε σε κανέναν να ακολουθήσει τις περίεργες (ας είμαστε λιγάκι ευγενικοί) συνήθειές του. Αυτό δε σημαίνει ότι η επιτυχία και η υστεροφημία του δεν οφείλονται στη γενικότερη τακτική του. 

Τέσσερις από τις πιο σημαντικές συνήθειές του διαβάζεις παρακάτω, προς γνώση και συμμόρφωση:

Να γνωρίζεις την αξία σου

Ο Steve Jobs κατόρθωσε να γίνει το πρόσωπο της Apple εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο διαχειριζόταν την εικόνα του. Ήξερε το προϊόν, όπως επίσης και το γεγονός ότι εκείνος θα το πουλούσε. Ποτέ δεν υποτίμησε εαυτόν και πάντα εκτίθετο, απαντώντας σε κάθε κριτική. Ήξερε ότι το όνομά του έπρεπε να συνδεθεί ευθέως με την Apple και για εκείνον ήταν απολύτως απαραίτητο. Δημιουργούσε αναμονή και ενθουσιασμό γιατί γνώριζε ότι στα χέρια του είχε ένα προϊόν ποιοτικό και μπορούσε να φέρει εις πέρας τα σχέδιά του. Η προαναφερθείσα υστεροφημία του είναι απτή απόδειξη όλων αυτών.

Σκέψου πώς μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο

Πολλοί αντιμετώπιζαν τον Jobs ως οραματιστή, αφού πάντα περνούσε το χρόνο του προσπαθώντας να βρει τον τρόπο ώστε τα προϊόντα του να έχουν αντίκτυπο στην παγκόσμια κοινότητα. Αναζητούσε διεξόδους για να κάνει τις συσκευές πιο φιλικές όσον αφορά στη χρήση τους και να εφαρμόσει αλλαγές που έχουν πλέον καθιερωθεί στη σύγχρονη εποχή. Ανέκαθεν στόχευε στη διευκόλυνση του χρήστη και την αναβάθμιση του βιοτικού του επιπέδου. 

Βρες τρόπους να πειραματιστείς ή να διευρύνεις τους ορίζοντές σου

Είναι σχεδόν περιττό να αναφέρουμε το γεγονός ότι ήταν ένας ανοιχτόμυαλος άνθρωπος. Οι ιστορίες του για τα LSD είναι πια πασίγνωστες, όμως πάντα εστίαζε στην ανεύρεση πρωτότυπων εναλλακτικών όπως διεμήνυε το motto της Apple "Think different". Κάποιες φορές οι ιδέες του φάνταζαν εξωπραγματικές ή υπερβολικές, εντούτοις κατόρθωνε να αποδείξει μακροπρόθεσμα πως ήταν εφαρμόσιμες. Λέγεται στο μεταξύ, ότι χρησιμοποιούσε το παράδειγμα της πολυφωνίας των Beatles για να συνδυάζει προσωπικότητες και οπτικές με ορίζοντα την αρμονία. 

Διατήρησε την ενσυναίσθησή σου

Οι συγγραφείς του βιβλίου Becoming Steve Jobs, Brent Schlender και Rick Tetzeli επισημαίνουν ότι ο Jobs θεωρούνταν αμείλικτος αναφορικά με τις απολύσεις, γεγονός που μεταβλήθηκε ότι απέκτησε παιδιά. Ανέπτυξε ενσυναίσθηση και αργότερα παραδέχτηκε ότι σκεφτόταν πόσο δύσκολο θα ήταν για αυτόν να έπρεπε να επιστρέψει σπίτι του αν είχε χάσει τη δουλειά του. 

Στο μεταξύ, ο Jobs φορούσε τα ίδια ρούχα κάθε μέρα, πολλοί επιτυχημένοι άντρες το συνηθίζουν. Μπορεί να προέκυπτε το θέμα υγιεινής που προαναφέραμε, όμως στην πραγματικότητα το έκανε αυτό ώστε να μη σπαταλά το χρόνο του σε ημερήσιες αποφάσεις.