Οι κανόνες του Bernard Arnault για να γίνεις πλούσιος

Μαθήματα ζωής από έναν εκ των πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη.

Ο Bernard Arnault ήταν μέχρι πρότινος ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ξεπερνώντας ακόμη και τον Bill Gates. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές φιγουράρει σε μία από τις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας. Ο Γάλλος επιχειρηματίας δεν πλουτίζει από τον κλάδο της τεχνολογίας, όπως οι υπόλοιποι που συγκαταλέγονται στην κάστα των πλουσιότερων, αλλά έχει μια πολύ πιο παραδοσιακή επιχείρηση, βασισμένη σε προϊόντα πολυτελείας.

Ο Arnault έχει δημιουργήσει την περιουσία του έχοντας τις κορυφαίες μάρκες πολυτελείας στον κόσμο, όπως Louis Vuitton, Moët και περισσότερες από 50 ακόμη υπό την προστασία του, οπότε είναι ένα ιδανικό παράδειγμα επιτυχίας. Για να μάθουμε από αυτόν, βρήκαμε μερικές ατάκες που έχει πει κατά καιρούς, που για εμάς αποτελούν σημαντικά επιχειρηματικά μαθήματα που τον ώθησαν στην κορυφή.

Μην παθαίνεις εμμονή με τα χρήματα

"Τα χρήματα είναι απλώς μια συνέπεια. Πάντα λέω στην ομάδα μου να μην ανησυχεί πολύ για το κέρδος. Εάν κάνεις τη δουλειά σου καλά, τα κέρδη θα έρθουν". Αυτό είναι ένα μάθημα που άλλοι δισεκατομμυριούχοι όπως ο Warren Buffett σκέφτηκαν, οι οποίοι επιδιώκουν να μην έχουν μια τόσο επικεντρωμένη προσέγγιση στα χρήματα, αλλά στις δυνατότητες που μπορούν να φέρουν οι στρατηγικές που εφαρμόζονται.

Αυτό αποδεικνύεται από το απλό γεγονός ότι ο Bernard Arnault δεν έγινε ένας από τους πλουσιότερους άντρες στον κόσμο παρά μόνο πριν από λίγα χρόνια. Το στοίχημά του ήταν χρειάστηκε χρόνο για να αποδώσει, και δεν υπήρχε ακριβώς εστίαση σε μια τεράστια νίκη από την αρχή.

 Μη σκέφτεσαι τον εαυτό σου

"Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να προωθήσω τις μάρκες μου, ποτέ εμένα." Αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο ο Arnault διαφέρει από άλλους δισεκατομμυριούχους, όπως ο Elon Musk ή ο Bill Gates, οι οποίοι δημιούργησαν ένα προσωπικό image παράλληλα με τα επιχειρηματικά τους επιτεύγματα, για να διασφαλίσουν ότι θα παραμείνουν στο δημόσιο χάρτη. Από τη μεριά του, ο Γάλλος επιχειρηματίας δεν ήταν ποτέ το πρόσωπο της εταιρείας του, αλλά πάντα εστιάζει στα προϊόντα, καθιστώντας αυτά να μένουν στο μυαλό μας περισσότερο. Είναι ένας άνθρωπος με πιο διακριτικό όραμα.

Από την άλλη πλευρά, λόγω της επιχειρηματικής του στρατηγικής, ο Arnault γνωρίζει ότι στο επίκεντρο πρέπει να είναι οι σχεδιαστές και οι υπεύθυνοι για τα προϊόντα που έχει αναλάβει: "Αυτό που με διασκεδάζει είναι προσπαθώ να μετατρέψω τη δημιουργικότητα σε επιχειρηματική πραγματικότητα σε όλο τον κόσμο. Για να το κάνεις αυτό, πρέπει να παραμένεις σε επικοινωνία με πρωτοπόρους και σχεδιαστές, αλλά επίσης να κάνεις τις ιδέες τους πιο συγκεκριμένες και βιώσιμες".

Έχε εμπιστοσύνη στο όραμά σου

"Θυμάμαι τους ανθρώπους να μου λένε ότι δεν είχε νόημα να βάλουμε τόσες πολλές μάρκες μαζί, και ήταν επιτυχία. Ήταν μια αναγνωρισμένη επιτυχία και τα τελευταία 10 χρόνια κάθε ανταγωνιστής προσπαθεί να ακολουθήσει. Θεωρώ ότι δεν είναι επιτυχημένοι, αλλά προσπαθούν". Όπως αναφέραμε, ο Arnault άρχισε να αγοράζει μάρκες από τη δεκαετία του '80, αλλά μόλις την τελευταία δεκαετία έγινε ένας από τους μεγαλύτερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο.

Όπως και άλλοι επιτυχημένοι άντρες, αρνήθηκε να ακούσει κριτική και ακολούθησε το δικό του όραμα στο τέλος επιδεικνύοντας μια εξαιρετική στρατηγική. Στις επιχειρήσεις, θα βρίσκουμε πάντα αυτές τις διαφορετικές φωνές, και παρόλο που σίγουρα θα υπάρχουν καλές συμβουλές, αν πιστεύετε ότι μια ιδέα θα θριαμβεύσει, ίσως χρειαστεί να συνεχίσετε μέχρι το τέλος.

Μη χάνεις επαφή με την εταιρεία σου

Ένα από τα χειρότερα λάθη ηγεσίας είναι να ξεχάσουμε την εταιρεία όταν βρεθούμε στην κορυφή και να "κολλήσουμε" με εύκολους στόχους. Πρέπει πραγματικά να κοιτάς σε κάθε γωνία και σε κάθε μέρος του μηχανήματος για να δεις αν λειτουργεί σωστά ή αν υπάρχει πεδίο βελτίωσης. Σε σχέση με αυτό λέει: "Λέω συχνά στην ομάδα μου ότι πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να αποτελούμε μέρος μιας μικρής επιχείρησης. Μην πηγαίνετε πολύ στα γραφεία, μείνετε στον όροφο μαζί με τον πελάτη ή με τους σχεδιαστές ενώ εργάζονται. Επισκέπτομαι τα καταστήματα κάθε εβδομάδα. Πάντα ψάχνω για διευθυντές καταστημάτων. Θέλω να τους δω στη βάση, όχι στα γραφεία τους να ασχολούνται με δουλειές γραφείου."

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.