Γιατί οι CEOs παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον;

Αναρωτήθηκες ποτέ τι μπορεί να κάνει κάποιον να τα αφήσει όλα πίσω του για να κοιτάει τη θάλασσα;

Αυτό που στην κορύφωση της πανδημίας κάποιοι περιέγραψαν ως το κύμα της μεγάλης παραίτησης δεν έχει καταλαγιάσει ακόμη, τουλάχιστον όχι όσον αφορά τους CEOs των εταιρειών-μεγαθηρίων. Μάλιστα, στη σχετική λίστα συμπληρώθηκε πρόσφατα και το όνομα του Kevin Johnson της Starbucks. Οι περισσότεροι από αυτούς τους mega CEOs, αναφέρουν επισήμως στις ανακοινώσεις τους ότι "νιώθουν έτοιμοι για μια αλλαγή σκηνικών". Λένε, όμως, την αλήθεια;

Οι CEOs με το πρόσωπο στον τοίχο

Προφανώς, κάποιοι από όλους αυτούς τους CEOs θα έχουν σταματήσει να νιώθουν δημιουργικοί, θα τους λείπει το στοιχείο της πρόκλησης. Κάποιοι άλλοι θα θέλουν να περάσουν περισσότερο χρόνο με την οικογένειά τους, έχοντας εξασφαλίσει μια περιουσία που να τους το επιτρέπει. Θα υπάρχουν και αυτοί που θα έχουν ανάγκη ένα διάλειμμα.

Ο πιο σημαντικός, όμως, λόγος για να παραιτηθεί κάποιος είναι η γνώση του ότι οι συνθήκες εργασίας είναι όντως καλύτερες σε κάποια άλλη επιχείρηση. Ειδικά τώρα που έχει ανοίξει η αγορά μετά το κύμα της μεγάλης παραίτησης, οι υπάλληλοι ζητούν από τα αφεντικά τους περισσότερα και, αν δεν τους τα δώσουν, φεύγουν.

Γιατί οι CEOs παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον;iStock

Από την άλλη, τις αποφάσεις, ειδικά τις αντεργατικές, τις παίρνουν οι CEOs. Είναι αυτοί στους οποίους έχει πέσει ο κλήρος της μείωσης του budget, των απολύσεων, του παγώματος των προσλήψεων ή, φευ, της ανακοίνωσης των μειώσεων στους μισθούς. Αυτό, κάνει τη ζωή των καλοπληρωμένων υψηλά ιστάμενων στελεχών πιο δύσκολη, σε συναισθηματικό επίπεδο, απ' ό,τι των υπόλοιπων εργαζομένων.

Κάποιοι CEOs, λοιπόν, προτιμούν να παραιτηθούν παρά να προχωρήσουν σε αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνούν ή που γνωρίζουν ότι θα τους καταστήσουν αντιπαθείς. Έτσι, βγαίνουν στον πάγκο, εξασφαλίζοντας την ψυχική τους υγεία.

> Διάβασε ακόμα: Όλα όσα πρέπει να διαθέτει ένας CEO

Τι λένε οι στατιστικές

Σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική έρευνα, το 76% των καλοπληρωμένων υπαλλήλων πιστεύει ότι η πανδημία έχει επηρεάσει αρνητική την υγεία του, το 81% ότι η βελτίωση της εσωτερικής ισορροπίας του είναι πιο σημαντική από μια εξέλιξη στην καριέρα του και το 70% ότι μάλλον θα παραιτούνταν υπέρ μιας δουλειάς που θα υποστήριζε καλύτερα τη ψυχοσωματική υγεία του.

Υπάρχουν όμως και κάτι ποσοστά με μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ενώ το 83% των στελεχών δηλώνει πως σχεδιάζει να επεκτείνει τα "προνόμια ευημερίας" του προσωπικού μέσα στην επόμενη χρονιά και το 91% θεωρεί τον εαυτό του "αρχηγό που νοιάζεται", μόνο το 56% των εργαζομένων πιστεύει ότι το αφεντικό του νοιάζεται για την ευημερία του, ενώ το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι η δική τους ψυχική υγεία είναι εξαιρετική ή καλή είναι μικρότερο από 60%.

> Διάβασε ακόμα: H 17χρονη TikToker Charli D’Amelio βγάζει περισσότερα χρήματα από κορυφαίους CEOs

Τι πρέπει να γίνει

Όλοι είναι εξουθενωμένοι. Κι εμείς στραβά αρμενίζουμε αλλά και ο γιαλός είναι στραβός. Τι βγάζουμε, λοιπόν, από όλη αυτή την υπόθεση, που μόνο σχηματικά μπορεί να παρουσιαστεί, καθώς οι λόγοι για τους οποίους παραιτούνται οι CEOs στην πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκοι αλλά και πιο πολλοί;

Το ότι οι εταιρείες πρέπει να δώσουν τη δέουσα σημασία στην ψυχική υγεία των υπαλλήλων τους και να υιοθετήσουν πρακτικές που θα προωθούν την καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική ζωή, όπως είναι τα ελαστικά ωράρια, η απαγόρευση της αποστολής e-mail εκτός ωραρίου εργασίας, η ενθάρρυνση των διαλειμμάτων κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας και οι Παρασκευές με τις μειωμένες ώρες εργασίας.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Δείτε την τέλεια παραλία με άμμο στην Αττική

Η τέλεια αμμουδιά υπάρχει στην Αττική και μάλιστα απέχει μόλις λίγα λεπτά από το κέντρο της Αθήνας. Χρυσή άμμος, γαλαζοπράσινα νερά και ηλιοβασίλεμα που θυμίζει νησί.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Αν έχεις κινητό Android, μην χρησιμοποιείς αυτόν τον browser

Αυτός ο browser σε κινητό Android μπορεί να φαίνεται ακίνδυνος, αλλά συλλέγει τεράστιες ποσότητες προσωπικών δεδομένων. Δες πώς να προστατευτείς με εναλλακτικούς browsers.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι CEO στον χώρο του αυτοκινήτου-δείτε τις αποδοχές τους

Η λίστα με τις απολαβές των κορυφαίων CEO στον χώρο της τεχνολογίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας, είναι ενδεικτική των στρατηγικών κατευθύνσεων των εταιρειών.

Γιατί η δύναμη στους πήχεις σου είναι μυστικό μακροζωΐας

Η δύναμη της λαβής είναι βασικός δείκτης υγείας και μακροζωίας. Μάθε πώς με απλές ασκήσεις για τους πήχεις μπορείς να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση και να μειώσεις κινδύνους.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

O Neymar κληρονόμησε 1 δισ. ευρώ από κάποιον Βραζιλιάνο που δεν είχε συναντήσει ποτέ

Ένας Βραζιλιάνος επιχειρηματίας που δεν είχε γνωρίσει ποτέ τον Neymar φαίνεται πως άφησε σε εκείνον την περιουσία του. Η κληρονομιά αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έχει φάει ξύλο και μαχαιριά, τον έχουν χτυπήσει αμάξι και λεωφορείο-ποιος πασίγνωστος ηθοποιός παραμένει ζωντανός

Για τους περισσότερους ηθοποιούς η δράση τελειώνει όταν κλείνουν οι κάμερες, για εκείνον όμως, συνεχίζεται και στην καθημερινότητά του. Κι ύστερα λένε για τις γάτες ότι είναι εφτάψυχες... Spoiler alert: Συμμετέχει στο cast του Wednesday.

Γραφει Νικη Κοντομηνα