Πόσα χρήματα εξασφαλίζουν την ευτυχία σου, σύμφωνα με το Harvard

Τελικά την φέρνουν ή δεν τη φέρνουν;

Γράφει: Γιάννης Σπανός 06 Δεκεμβρίου 2023

Αν δεν είσαι πλούσιος, τότε έχεις σίγουρα αναρωτηθεί πολλές φορές πώς θα ήταν να είσαι. Τι σημαίνει όμως πλούσιος; Με πόσα χρήματα θα ήθελες να γεμίσεις τους τραπεζικούς σου λογαριασμούς αλλά στην πραγματικότητα, πόσα από αυτά θα είχες ανάγκη;

Και ναι, η απάντηση αυτή μπορεί να φαντάζει υποκειμενική, -γιατί είναι-, ωστόσο το Harvard ήρθε να δώσει τη λύση για άλλη μία φορά. Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο του Harvard αποκάλυψε ορισμένα ενδιαφέροντα μοτίβα αναφορικά με τα χρήματα και την ευτυχία. Και για να είμαστε σαφής, όχι, τα χρήματα δε φέρνουν την ευτυχία αλλά είναι σίγουρα χρήσιμα για τη ζωή και προφανώς αναγκαία για να είναι καλή. 

Η "Μελέτη Ανάπτυξης Ενηλίκων" λοιπόν, η μακροβιότερη και εκτενέστερη μελέτη στον κόσμο όσον αφορά την ευτυχία, παρακολουθούσε στενά τα ίδια 700 άτομα και τις οικογένειές τους από το μακρινό 1938. Οι πληροφορίες που συνέλεξαν λοιπόν οι καθηγητές Robert Waldinger και Marc Schulz επέτρεψαν να υπολογιστεί το ακριβές χρηματικό ποσό που πρέπει να βγάζει κάποιος ετησίως ούτως ώστε να είναι ευτυχισμένος. Ναι, έχουμε αριθμό. 

72.000 δολάρια ετησίως. Αυτό είναι το ακριβές ποσό στο οποίο κατέληξαν οι έρευνες και το οποίο φαίνεται πως μπορεί να κάνει κάποιον ευτυχισμένο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο υπολογισμός αυτός βασίζεται στο κόστος ζωής των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου η πρόσβαση σε ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη κρίνεται απαραίτητη. Σε χώρες με δημόσιες υπηρεσίες υγείας, ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να είναι και χαμηλότερος.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως η εν λόγω μελέτη αναφέρει πως αυτό είναι απλώς ένα συμπέρασμα αναφορικά με τα χρήματα καθώς και πως η ευτυχία, σίγουρα δε βρίσκεται σε αυτά. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το fasted cardio;

Καις περισσότερο λίπος εάν δεν φας το πρωί;

Αποτοξίνωση από το smartphone σε 7 βήματα

7 συμβουλές για να ανακτήσουμε την αυτοσυγκέντρωσή μας, όπως και τον έλεγχο του τι κάνουμε με το τηλέφωνο.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Χάνοντας λίπος μια για πάντα

Μερικές συμβουλές για να χάσουμε λίπος και να μην το ξαναδούμε μπροστά μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ένα μοντέλο του Playboy 'καίει' τον Leonardo DiCaprio

Και έτσι ξαφνικά, μάθαμε πολλά για τα γούστα του ηθοποιού στο κρεβάτι.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Αυτό είναι το πιο στενό σπίτι του κόσμου

Αν είσαι κλειστοφοβικός, προφανώς δε θα σου αρέσει καθόλου το σχέδιο αυτό.

Γραφει Γιαννης Σπανος