Η εξωφρενική ζωή του μεγιστάνα της πληροφορικής John McAfee

Από την απόλυτη επιτυχία στην απόλυτη καταστροφή, από το πρωτοποριακό antivirus στην τρέλα και τα ναρκωτικά.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 06 Οκτωβρίου 2020

Δύσκολα παιδικά χρόνια, ανεπούλωτα τραύματα, ζόρικη εφηβεία, τρομερές ιδέες, τρομερά λεφτά, τρομερές καταχρήσεις, larger than life σκηνικά είναι μερικές μονάχα από τις φράσεις κλειδιά που χαρακτηρίζουν τον ιδιαίτερο κύριο John McAfee. Ίσως, αρχικά το όνομά του να μη σου λέει κάτι, όμως αυτό μάλλον θα οφείλεται στο γεγονός ότι είσαι κάτω των 30 - ή δεν είχες υπολογιστή στα 90s. Γιατί σε αντίθετη περίπτωση, σίγουρα θα θυμάσαι ότι τότε δεν υπήρχε κανένα άλλο (γνωστό) antivirus πέρα από το ομώνυμο δημιούργημα του πρωταγωνιστή αυτών εδώ των γραμμών. Και ως γνωστόν τα μονοπώλια σε βοηθούν να αποκτήσεις πλούτο. Τρελό πλούτο.

Τα δύσκολα χρόνια

O πατέρας του αυτοκτόνησε όταν εκείνος ήταν 15 χρονών

Γεννημένος στo μικρό Forest of Dean της Αγγλίας, βρέθηκε στη Βιρτζίνια της Αμερικής σε πολύ νεαρή ηλικία. Δυστυχώς, όμως για αυτόν, μόνο με αμερικάνικο όνειρο δεν έμοιαζε η ζωή του. Πολλοί λένε πώς "πενία τέχνας κατεργάζεται" και ότι αν δε ζοριστείς δεν πρόκειται να προκόψεις στη ζωή. Κανείς βέβαια δεν τα επιλέγει αυτά, η ζωή είναι εκείνη που αποφασίζει. Γιατί, λογικά, ο John McAfee θα άλλαζε τα παιδικά του χρόνια με όλα τα λεφτά του κόσμου - που κάποια στιγμή είχε στα χέρια του. Μιας και η γαλήνη του μυαλού είναι αξία ανεκτίμητη, δύσκολα τη βρίσκεις ξανά αν σε έχουν τυραννήσει τρία κακά της μοίρας: φτώχεια, ενδοοικογενειακές ταραχές και μια προσωπική τραγωδία.

Ο πατέρας του δούλευε ως εργοδηγός σε έργα οδοποιίας, χωρίς να τα βγάζει πέρα οικονομικά. Μπορεί να έφταιγε ότι χαλούσε όλα του τα λεφτά στο αλκοόλ. Μια συνήθεια που μάλλον τον οδήγησε στην αυτοκτονία όταν ο γιος του ήταν μόλις 15 χρονών. Ένα συμβάν που ο John McAfee λέει πώς ακόμα και σήμερα δεν έχει περάσει μία μέρα της ζωής του χωρίς να το φέρει στη μνήμη του.

Χαράζοντας τον δικό του δρόμο

Η εξωφρενική ζωή του μεγιστάνα της πληροφορικής John McAfee

Ο πρωταγωνιστής μας δεν το έβαλε κάτω. Είχε πολλές ιδέες και μεγάλη όρεξη να τις πετύχει. Από το να πουλάει περιοδικά ως έφηβος μέχρι το να μπλέξει με τους πρώτους υπολογιστές στα 60s, ο ΜcAfee διψούσε για δύο πράγματα: χρήμα και επιτυχία. Και για ένα τρίτο, τα ναρκωτικά, αλλά αυτό είναι κάτι που θα εξετάσουμε παρακάτω.

Από μια περίεργη στροφή της τύχης βρέθηκε να δουλεύει στηνσιδηροδρομική εταιρεία του Μιζούρι, όπου και φρόντισε να κάνει καλύτερη τη λειτουργία της, συνεργαζόμενος με μια ανερχόμενη εταιρεία στον χώρο των υπολογιστών, η οποία λεγόταν IBM. Αυτή ήταν και η πρώτη του ουσιαστική επαφή με την πληροφορική. Μια απόδειξη του μάλλον πόσο μπροστά από την εποχή του ήταν.

Τρέλα, παράνοια και εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια

McAfee 70s

Η εποχή των χίπηδων και των πολλαπλών επαναστάσεων τον βρίσκει στην πηγή των υπολογιστών: στη Sillicon Valley. Εκεί εργάζεται σε πολλές διαφορετικές εταιρείες τεχνολογίας (σ.σ: μέχρι τη NASA έφτασε η χάρη του). Όσο όμως οι ερευνητές κάνουν πειράματα, εκείνος πειραματίζεται με το σώμα και το μυαλό με όπλο διάφορες παράνομες ουσίες.

Μία φορά, μάλιστα, το LCD του έπεσε λίγο πιο βαρύ από ότι συνήθως. Το αποτέλεσμα; Φρίκαρε τελείως και κρυβόταν σαν αδέσποτο σκυλί πίσω από έναν κάδο. Κάπως έτσι, κύλησε η ζωή του μέχρι το 1983, ημερομηνία σταθμός μιας και τότε αποφάσισε να αφήσει πίσω του τις καταχρήσεις. Mέχρι να τις ξαναπιάσει στο μέλλον βέβαια.


Όταν το 1994, για άγνωστο λόγο αποφάσισε να πουλήσει τις μετοχές της McAfee Associates, το deal του απέφερε 100 εκ. δολάρια.


Στα 80s δούλευε για τη γνωστή εταιρεία στον χώρο της τεχνολογίας που ακούει στο όνομα Lockheed. Κάπου εκεί, έσκασε και για πρώτη φορά η είδηση πώς οι νεοφυείς ακόμα υπολογιστές ίσως κινδυνεύουν και αυτοί από "ιούς" - και όχι μόνο οι κάτοχοί τους. Όταν έμαθε για αυτήν τη νέα κατάσταση, κάτι έκανε κλικ στο μυαλό του John McAfee: Διάβασε όσα περισσότερα μπορούσε επί του θέματος και αποφάσισε να ιδρύσει την ομώνυμη εταιρεία, η οποία θα είχε ως βασική ασχολία την καταπολέμησή τους. Αυτό ήταν. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας θα έβγαζε 5 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο και το όνομά του θα γινόταν συνώνυμο της ασφάλειας.

Στα 1992 οι υπολογιστές είχαν πια μπει για τα καλά στη ζωή τόσο των εταιρειών όσο και των περισσότερων αμερικανικών σπιτιών. Τότε εμφανίστηκε και ο "Michelangelo" - η πρώτη δηλαδή (μάλλον) μαζική επιδημία στον χώρο των PC. Και σε πιο απλά ελληνικά αυτός ο ιός βοήθησε την McAfee Associates να μπει στο χρηματιστήριο και να εκτοξεύσει άμεσα τις μετοχές της. Σε τέτοιον υπερβολικό βαθμό ώστε το 1994, όταν και για άγνωστο λόγο ο ιδρυτής της αποφάσισε να πουλήσει τις μετοχές του, εκείνες να του αποφέρουν 100 εκατομμύρια δολάρια. Καθόλου κακό deal, έτσι δεν είναι;

Η πτώση που έκανε πάταγο

John McAfee η πτώση

Στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας αποφάσισε να τα πουλήσει όλα και να φύγει για την Κεντρική Αμερική

Ο ΜcAfee χάθηκε ουσιαστικά από το προσκήνιο για αρκετά χρόνια. Ασχολήθηκε με δικά του project που μερικές φορές είχαν και κοινωνικό χαρακτήρα. Όμως το 2008 απασχόλησε ξανά τα μέσα, και αυτή τη φορά όχι για καλό: Τα δημοσιεύματα τον ήθελαν να έχει χάσει τα 96 από τα 100 εκατομμύρια δολάρια της συνολικής του περιουσίας. Ίσως, κάποιος άλλος να προσπαθούσε να κάνει damage control, αλλά αυτός ο άλλος δε θα ήταν ο John McAfee. Γιατί ο τελευταίος αποφάσισε στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας να τα πουλήσει όλα και να φύγει με προορισμό την Κεντρική Αμερική.

Στο εξωτικό Μπελίζ προσπάθησε να ασχοληθεί με τον χώρο των αντιβιοτικών. Όχι, για υπολογιστές αυτήν τη φορά αλλά για κανονικούς ανθρώπους. Ίσως, πίστευε ότι μπορεί να επαναλάβει ξανά ένα colpo grosso. Και ίσως θα τα κατάφερνε αν δεν άρχισε να παραλογίζεται (;). Ξεκίνησε να πιστεύει ότι τον παρακολουθούν. Άρχισε να συχνάζει σε πολύ συγκεκριμένα μπαρ της πόλης. Άρχισε να μην πατάει πολύ καλά στην πραγματικότητα.

Μέσα σε 6 μήνες, άρχισε να νιώθει ότι πια δεν αποτελεί μέρος της ανθρώπινης κοινωνίας. Το παρουσιαστικό, το ντύσιμό και η συμπεριφορά του έφερναν περισσότερο σε άστεγο παρά σε πρώην μεγιστάνα. Σαν να μην έφτανε αυτό, το 2012 θεωρήθηκε ύποπτος για φόνο. Με συνοπτικές διαδικασίες εκείνος οργάνωσε την απόδρασή του. Κάπως έτσι, την "έκανε" και από το Μπελίζ.

Λίγη ακόμα τρέλα και παράνοια

John McAfee τα χρόνια του Μπελίζ

Λίγο αργότερα, εξαιτίας μάλλον της συνέντευξης του στο Vice, η οποία πρόδωσε τις συντεταγμένες του, συνελήφθη από τις αρχές της Γουατεμάλας, όπου και βρισκόταν: Απέλαση και επιστροφή στα πάτρια εδάφη. Αν τώρα πιστεύεις ότι ο John McAfee θα καθόταν ήσυχος, κάνεις λάθος. Το 2013 κυκλοφόρησε ένα βίντεο του όπου ο ίδιος προσπαθεί να κάνει uninstall το antivirus που δημιούργησε. Μέχρι εδώ όλα καλά.

Η τρέλα αρχίζει λίγο παρακάτω. Αφού μάλλον λίγοι έπιασαν τους συμβολισμούς που ήθελε να εκφράσει με αυτό το ιντερνετικό του έργο: Πουδραρισμένη μύτη από κοκαΐνη, όπλα που μόνο κυνηγετικά δεν έμοιαζαν και πολύ προκλητικά-πολύ ημίγυμνα κορίτσια να το περιβάλλουν. Λογικά θα είχε θυμηθεί τα χρόνια των καταχρήσεων στα 70s. Οπότε για να ολοκληρώσει την τρέλα και την παράνοια που τον διακρίνει, αποφάσισε το 2015 να κάνει κάτι απολύτως λογικό: να ιδρύσει ένα κόμμα με τίτλο "Cyber Party" -έχοντας μάλλον στο μυαλό του, ότι αφού τα κατάφερε ο Πρόεδρος Trump, τότε γιατί όχι κι εκείνος;

Εδώ και κάποιο καιρό ο McAfee δεν απασχολούσε τα παγκόσμια Μedia. Oι φήμες τον ήθελαν να ασχολείται ακόμη με κάποιες εταιρείες τεχνολογίας (σ.σ: κρυπτονομίσματα) αλλά δεν υπάρχουν και πολλές πληροφορίες για αυτή τη δραστηριότητα.

Κρατούσε χαμηλό προφίλ και δεν προκαλούσε όλον αυτόν τον καιρό. Κάνοντας όμως μια τρελή εικασία, μιας και αν κάποιος παρακολουθήσει τη ζωή του, θα δει πώς μετά τη σιωπή έρχεται η καταιγίδα: Το τελευταίο επεισόδιο της εξωφρενικής ζωής του πρώην μεγιστάνα της πληροφορικής τον θέλει να κατηγορείται για σοβαρότατη φοροδιαφυγή (σ.σ: από τις δραστηριότητές του με τα κρυπτονομίσματα) και να συλλαμβάνεται στην Ισπανία. Κάποιοι άνθρωποι μάλλον δεν θα αλλάξουν ποτέ.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα κορυφαία ελληνικά νησιά του 2021

Τα μέρη της πατρίδας μας που φέτος θα έχουν την τιμητική τους, σύμφωνα πάντοτε με τους experts του ταξιδιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

H συμβουλή του Anthony Bourdain για καλύτερες διακοπές

Όσα έμαθαν τα ταξίδια τον θρυλικό σεφ και παρουσιαστή.

Πώς να μην τραυματιστείς μετά από έντονη άσκηση

Υπάρχουν tips που θα σε βοηθήσουν να αποφύγεις τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

Τι κάνει ένα αυτοκίνητο σέξι;

Δεν έχουν σεξαπίλ τα άψυχα αντικείμενα; Για χάιδεψε απαλά τις καμπύλες μιας Ferrari.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς θα προπονηθείς στην παραλία σαν να βρίσκεσαι στο γυμναστήριο

Η ακρογιαλιά είναι το ιδανικό μέρος για να διατηρήσεις τη φόρμα σου και να τονωθείς. Σχεδόν όπως θα έκανες στο fitness club της γειτονιάς σου, όμως πολύ πιο ευχάριστα και διασκεδαστικά.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ford Puma ST εναντίον Ford Puma RC

Το νέο Ford Puma ST πρωταγωνιστεί σε μία επική μονομαχία εναντίον μια μικρής αλλά ισχυρής έκδοσης του "εαυτού του", σε ένα συναρπαστικό νέο βίντεο που κυκλοφόρησε η Ford.