Το "τεστ του καφέ" είναι η μυστική δοκιμασία που μερικοί εργοδότες εφαρμόζουν στις συνεντεύξεις για να καταλάβουν αν ο υποψήφιος είναι ο ιδανικός για τη θέση.

Δεν έχει να κάνει με τις δεξιότητες ή την εμπειρία, αλλά με κάτι πολύ πιο απλό και σημαντικό: την αίσθηση του καθήκοντος και την προσέγγιση προς τις λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής.

Τι είναι αυτό το "τεστ του καφέ";

Ο Trent Innes, πρώην διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας Xero και σημερινός Chief Growth Officer της SiteMinder, εξήγησε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο podcast The Ventures πώς χρησιμοποιεί αυτό το τεστ: "Πάντα θα σε κατεβάσω για μια βόλτα στην κουζίνα μας και θα σου προσφέρω κάτι να πιεις". Με λίγα λόγια, ο υποψήφιος καταλήγει με μια κούπα καφέ στο χέρι, κι εκεί ξεκινά το πραγματικό τεστ. Στο τέλος της συνέντευξης, ο Innes παρατηρεί αν ο υποψήφιος θα πάρει την κούπα πίσω στην κουζίνα ή αν θα την αφήσει στο τραπέζι του γραφείου.

Όπως αναφέρει ο ίδιος: "Μπορείς να αναπτύξεις δεξιότητες, να αποκτήσεις γνώση και εμπειρία, αλλά τελικά, το θέμα είναι η στάση σου. Η στάση που προσπαθούμε να προωθήσουμε στη δουλειά μας συνοψίζεται στο ‘πλύνε την κούπα σου’". Το μήνυμα είναι απλό, αλλά ουσιαστικό. Η "στάση" που υποδηλώνει αυτή η μικρή κίνηση αντικατοπτρίζει το εάν κάποιος είναι διατεθειμένος να κάνει το παραπάνω βήμα, να φροντίσει τους κοινόχρηστους χώρους και να σέβεται το περιβάλλον του.

iStock

Ο απόλυτος δείκτης εταιρικής κουλτούρας

Ο Innes υποστηρίζει ότι το "τεστ του καφέ" είναι ο απόλυτος δείκτης εταιρικής κουλτούρας. Μέσα από αυτή την απλή ενέργεια, μπορεί να ξεχωρίσει τους υποψηφίους που δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον για τη θέση και εκείνους που προτιμούν να παραβλέπουν τις λεπτομέρειες. Όπως τονίζει, η κουζίνα στα γραφεία της Xero είναι πάντα καθαρή, χάρη σε αυτήν ακριβώς τη νοοτροπία: "Αν έρθεις στην Xero, θα δεις ότι οι κουζίνες είναι πάντα πεντακάθαρες, και αυτό βασίζεται στο ‘πλύνε την κούπα σου’. Σημαίνει ότι θα ενσωματωθούν ομαλά στην κουλτούρα μας και θα αναλάβουν όλα όσα απαιτεί η θέση".

Για όσους βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης δουλειάς, το "τεστ του καφέ" υπενθυμίζει ότι ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά μετρούν το ίδιο ή και περισσότερο από το βιογραφικό. Στις λεπτομέρειες κρύβεται η ουσία, και το αν είσαι ο άνθρωπος που θα πάρει την κούπα του πίσω στην κουζίνα ίσως τελικά να είναι το μεγαλύτερο ατού στην αναζήτηση εργασίας.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.