Συνοπτικός οδηγός για να διαπραγματευτείς τον μισθό σου

Ή πώς θα πάρεις επιτέλους αύξηση στη δουλειά.

Το ένα ραντεβού διαδέχεται το άλλο, το τηλέφωνο δεν σταματά να χτυπά, δέχεσαι συνεχώς καταιγισμό από e-mails, οι αρμοδιότητές σου αυξάνονται καθημερινά ενώ αν λείψεις έστω μία μέρα από το γραφείο τότε όλα καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος. Σημαντική σημείωση: δεν είσαι το αφεντικό. Ίσως, χωρίς να το έχεις καταλάβει καν, έχεις ανέβει επίπεδο στη δουλειά. Είσαι πλέον πολύ σημαντικός, μόνο που αυτό δεν συνοδεύτηκε από προαγωγή ή έστω αύξηση. Αν σκέφτεσαι ότι η ήρθε η ώρα να διαπραγματευτείς ξανά, ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για να το κάνεις σωστά.

Οι αρμοδιότητες

Συνοπτικός οδηγός για να διαπραγματευτείς τον μισθό σου

Έχεις υπογράψει μία σύμβαση που αναφέρει συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Κακά τα ψέματα είναι γνωστό ότι για να ξεχωρίσεις σε μία δουλειά καλό είναι να κάνεις το κάτι παραπάνω. Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις δουλειά προϊστάμενου με μισθό απλού υπαλλήλου. Σκέψου προσεκτικά τι ακριβώς κάνεις, ποιες είναι οι αρμοδιότητές σου, ποιες επιπλέον εργασίες έχεις αναλάβει και -κυρίως- τι πραγματικά σημαίνεις για την εταιρεία.

Η αξία σου

Βέβαια, καμιά φορά, το τι αξίζεις για μία εταιρεία είναι σχετικό. Το σημαντικό είναι η αξία σου στην αγορά εργασίας. Φρόντισε να μάθεις τι γίνεται εκεί έξω, έτσι ώστε να έχεις ένα ακόμα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί. Αν όντως είσαι χαμηλόμισθος για τα όσα προσφέρεις, τότε είναι πολύ πιο εύκολο να ζητήσεις αύξηση. Σε αντίθετη περίπτωση, φρόντισε η συζήτηση να μην πάει σε αυτόν τον τομέα.

Οι στόχοι

γραφείο δουλειά αύξηση 2 Τζον Χαμ Mad Men

Όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με το αφεντικό, είναι πολύ πιθανόν να ξεκινήσει μία παρτίδα σκάκι. Εσύ ζητάς περισσότερο χρήματα, εκείνος το δέχεται αλλά προσθέτει περισσότερες ευθύνες. Κοίτα να βγεις κερδισμένος στο ισοζύγιο -κι όχι να δουλεύεις περισσότερες ώρες για μικρότερο τελικά ωρομίσθιο.

Η ανάπτυξη

Στην εποχή μας οι ανάγκες αλλάζουν συνεχώς. Γρήγορα δημιουργούνται κενά μέσα στις εταιρείες που χρειάζεται να καλυφθούν: ένα καινούργιο software που δεν ξέρει κανείς, μία ξένη γλώσσα που έχει λίγους φυσικούς ομιλητές στην Ελλάδα, ένα καινούργιο δίκτυο πελατών. Δες τις ανάγκες και κοίτα να είσαι εσύ που θα μπορείς να τις καλύψεις. Τα κενά δημιουργούν ευκαιρίες και οι ευκαιρίες αυξάνουν τον μισθό και τη θέση σου.

Τα μακροπρόθεσμα σχέδια

Μπορείς να έχεις βραχυπρόθεσμα όνειρα (όπως να αγοράσεις καινούργιο αυτοκίνητο το καλοκαίρι). όμως τα μακροπρόθεσμα σχέδια είναι εκείνα που μπορούν να δελεάσουν τους προϊστάμενους. Αν τους πείσεις ότι αποτελείς άνθρωπο-κλειδί για αυτά, τότε η αύξηση είναι ένα βήμα πιο κοντά. Αν τώρα τους δώσεις να καταλάβουν ότι το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι να ικανοποιηθούν οι προσωπικές σου ανάγκες εδώ και τώρα, τότε δύσκολα θα ιδρώσει το αυτί τους. 

Η ευελιξία

γραφείο δουλειά αύξηση 3

Σε μία διαπραγμάτευση είναι σημαντικό να πάρεις ό,τι καλύτερο μπορείς -κι όχι ό,τι έχεις στο μυαλό σου. Σκέψου ότι είναι μία μικρή μάχη κι όχι ένας ολόκληρος πόλεμος. Θα έχεις κι άλλες ευκαιρίες στο μέλλον, έτσι το να είσαι ευέλικτος στα "θέλω σου" μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ καλό χαρτί στο σκληρό πόκερ που πρόκειται να ακολουθήσει.

Από: Esquire NL

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης