Όλα όσα μαθαίνουν οι πολύ πλούσιοι στα παιδιά τους για τα χρήματα

Ένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο, βγαλμένο από τη ζωή των εκατομμυριούχων.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 24 Σεπτεμβρίου 2023

Η αλήθεια είναι πως αν στα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα υπήρχε μια σχολή που είχε ως αντικείμενο σπουδής τον (σίγουρο) τρόπο για να γίνεις πλούσιος, λογικά θα χρειαζόσουν πολλές χιλιάδες μόρια για να εισαχθείς. Επειδή όμως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, έχουμε εδώ τη δεύτερη καλύτερη μάλλον λύση: ένα βιβλίο -με τίτλο Secrets Self-Made Millionaires teach their Kids- γραμμένο από τον συγγραφέα και αυτοδημιούργητο εκατομμυριούχο Steve Siebolt για το πως να βγάλεις τρελά λεφτά.

Ο συγγραφέας αφού πήρε συνέντευξη σε περισσότερους από 1200 πολυεκατομμυριούχους μέσα σε περίπου 30 (!) χρόνια, κατέληξε στα παρακάτω διδάγματα μεταξύ άλλων. Για το τι δηλαδή διδάσκουν οι πολύ πλούσιοι στα παιδιά τους, ώστε και εκείνα να ακολουθήσουν τα βήματά τους.

Η επιτυχία δεν έρχεται τσάμπα

Όπως τίποτα άλλωστε στη ζωή. Αντίθετα πρέπει να επενδύσεις, να πληρώσεις και να μοχθήσεις για να την αποκτήσεις. Να δώσεις χρόνο, διάθεση και -ναι- χρήμα για αυτή.

> Διάβασε ακόμη: Οι επιχειρηματικοί κανόνες που ακολουθεί ο Jeff Bezos

Γίνε πλούσιος λύνοντας προβλήματα

Τα προβλήματα εκεί έξω υπάρχουν για να τυραννούν τους ανθρώπους. Κι εκείνοι ζητούν, πολλές φορές απεγνωσμένα, λύση σε αυτά. Αν είσαι εκείνος που θα τους δώσει αυτό που ζητούν, τότε θα βγάλεις λεφτά. Κι όσο πιο μεγάλα προβλήματα λύνεις, τόσο περισσότερα λεφτά θα βγάλεις λογικά. Μάλλον, μπορεί και όχι αλλά σίγουρα είσαι στον σωστό δρόμο.

Πίστεψε στον στόχο σου

Όλα όσα μαθαίνουν οι πολύ πλούσιοι στα παιδιά τους για τα χρήματα

Ο συγγραφέας τονίζει πως από όλους τους πολυεκατομμυριούχους που μίλησε, όλα αυτά τα χρόνια, δε συνάντησε ούτε έναν που να μην πίστευε ότι θα γίνει ή θα παραμείνει πολύ πλούσιος. Προφανώς η αυτοπεποίθηση παίζει μεγάλο ρόλο στην επιτυχία.

Μάζεψε γύρω σου επιτυχημένους ανθρώπους

Για δύο λόγους: πρώτον διότι μπορείς να μάθεις από εκείνους που τα έχουν ήδη καταφέρει και, δεύτερον, γιατί ο έξυπνος άνθρωπος ξέρει πως όσα και να καταφέρει μόνος του, θα καταφέρει πολύ περισσότερα με τους κατάλληλους συνεργάτες.

> Διάβασε ακόμη: Τι θα χρειάζεται μία επιτυχημένη καριέρα στο μέλλον κατά τον Bill Gates

Αγάπα τη δουλειά σου

Κακά τα ψέματα, δεν γίνεται αλλιώς. Και όταν σου λένε οι πολυεκατομμυριούχοι "αγάπα" εννοούν "με πάθος". Θα πρέπει να είσαι ερωτευμένος μαζί της και δοσμένος τελείως σε αυτή. Άλλωστε κάποιοι πλούσιοι έφτασαν στο σημείο να πουλήσουν την ψυχή τους στον διάβολο -στην αγάπη για τη δουλειά θα κολλήσουμε τώρα;

Τα λεφτά λύνουν τα περισσότερα προβλήματα

Κάτι που μάλλον όλοι ξέρουμε στον κυνικό και λίγο μάταιο κόσμο που ζούμε. Απλά οι πλούσιοι το γνωρίζουν ακόμα καλύτερα. Και αυτό που τονίζουν στα παιδιά τους είναι μάλλον σοφό: τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία, λύνουν όμως προβλήματα -κι όπως είπαμε όποιος λύνει προβλήματα βγάζει λεφτά.

Πρόσεχε που ξοδεύεις και τι

Διότι όσα λεφτά και να έχεις, πάντα μπορείς να φτάνεις σε σημείο να τα χάσεις. Η σπατάλη είναι καταστροφή. Ακόμη και για τους πιο πλούσιους των ανθρώπων, κι οι πολυεκατομμυριούχοι -με το παράδειγμά τους- φροντίζουν να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους στο να την αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι.

Κάνε επενδύσεις

Μάλλον ο πρώτος και ιερός κανόνας των χρηματιστών, των ειδικών δηλαδή της σημερινής παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Όταν ξέρεις να βρίσκεις τις σωστές επενδύσεις, σίγουρα κρατάς το κλειδί του πλούτου στα χέρια σου.

> Διάβασε ακόμη: Ο Hugh Hefner, ακόμα και μετά τον θάνατό του, εξακολουθεί να βγάζει πολλά χρήματα

Πλούσιος δε σημαίνει και απαραίτητα έξυπνος

Τι πάει να πει τώρα αυτό; Αν συνδυάσει κανείς όλα αυτά που είπαμε πιο πάνω θα δει πως το να γίνει κανείς πλούσιος μάλλον δε χρειάζεται κάποιο ειδικό ταλέντο -κάποια εξωπραγματική ευφυΐα. Σίγουρα δεν τη χρειάζεται αν είναι ένα παιδί πλουσίων που είχε την οικονομική τύχη να γεννηθεί με έναν πακτωλό χρημάτων. Αυτό που έχει ανάγκη είναι κάποιοι βασικοί κανόνες έτσι ώστε -ακόμα κι αν δεν είναι πανέξυπνος- να κάνει τις σωστές (τις έξυπνες θα λέγαμε) κινήσεις ώστε να παραμείνει πλούσιος. Γιατί, αλήθεια τώρα, υπάρχει κανείς που του χάρισαν λεφτά και δεν τα πήρε;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Bruce Lee εξαφανίστηκε

Για την ακρίβεια, το άγαλμά του.

Η Dua Lipa είναι (και) ακτιβίστρια

"Νομίζω ότι η γνώση είναι πολύ πιο σημαντική από την αυθόρμητη αντίδραση...".

Μόλις μάθαμε ότι τα δακτυλικά μας αποτυπώματα δεν είναι μοναδικά

Πάνω που νόμιζες ότι έχεις κάτι το ξεχωριστό, έρχεται μια τεχνητή νοημοσύνη να στα διαλύσει όλα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τα smartphones του μέλλοντος μπορεί να χρησιμοποιούν διαφανές ξύλο

Φαίνεται να είναι ισχυρότερο από το πλαστικό και το γυαλί, και είναι σίγουρα πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Γραφει Παυλος Κρουστης