Miroslav Klose σήμαινε γκολ

Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Μουντιάλ κλείνει σήμερα τα 45 του χρόνια.

O Miroslav Klose γεννήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα, στις 9 Ιουνίου 1978. Ένα παιδί που είδε το πρώτο φως στο Όπολε της κεντρικής Πολωνίας έμελλε να εξελιχθεί αρκετά χρόνια αργότερα σε πρώτο σκόρερ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, κατακτώντας το βαρύτιμο τρόπαιο το 2014, με την εθνική ομάδα της Γερμανίας. 

Το να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα ήταν εκείνο που έκανε καλύτερα από κάθε τι μέσα στο γήπεδο. Αυτή άλλωστε ήταν η δουλειά του στα 18 χρόνια που διήρκησε η καριέρα του, προτού αποσυρθεί από την ενεργό δράση, το 2016 με την φανέλα της Λάτσιο. 

Miroslav Klose σήμαινε γκολ

Ο Miroslav Klose δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το εξωπραγματικό ταλέντο. Οι περίτεχνες ντρίμπλες δεν άνηκαν ποτέ στο ρεπερτόριό του. Ούτε η φαντασία στο παιχνίδι του. Είχε όμως ένα καθοριστικό στοιχείο που ξεχωρίζει τους πολύ καλούς από τους πραγματικά μεγάλους strikers: Μπορούσε να βρεθεί την κατάλληλη στιγμή, στο κατάλληλο σημείο.

Το ίδιο μπορεί να διακρίνει κάποιος και σε ποδοσφαιριστές όπως ο Filippo Inzaghi. Από ό,τι αποδείχθηκε, αυτό ήταν αρκετό για να φιγουράρει το όνομά του πάνω από εκείνο του Ronaldo ή του Gerd Müller στη λίστα με τους top scorers των Μουντιάλ, με 16 τέρματα - ένα περισσότερο από τον Βραζιλιάνο θρύλο και 2 παραπάνω από τον συμπατριώτη του και επίσης σπουδαίο γκολτζή.

ΜΙΡΟΣΛΑΒ ΚΛΟΖΕ 4

Το εν λόγω asset λειτουργούσε συνδυαστικά με αρκετά ακόμη. Ο Klose ήταν ένας δυνατός ποδοσφαιριστής, πολύ καλός στον αέρα, με ιδανικό timing στις κινήσεις του εντός περιοχής και εξαιρετικό finishing ability. Ήταν επίσης γρήγορος και σπουδαίος στο τακτικό κομμάτι. Ίσως και να είναι υποτιμημένος όσον αφορά την πραγματική του αξία αλλά υπάρχει λόγος γι' αυτό.

Ο Klose αποτέλεσε ναι μεν έναν world class επιθετικό αλλά η μεγαλύτερη διαφορά του από τους κορυφαίους τόσο της εποχής του όσο και της σημερινής περιόδου είναι πως αφενός δεν είχε σε καμία περίπτωση το star quality για να κρίνει ένα ματς μόνος του και αφετέρου βασιζόταν περισσότερο στους συμπαίκτες του για να μπορέσει να κάνει τη δουλειά του, σε τέλειο βαθμό.

  • Ο χαρακτηριστικός πανηγυρισμός του, δηλαδή η εναέρια τούμπα, θεωρείται ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους στην ιστορία των Μουντιάλ, έχοντας την ίδια δημοφιλία με τα γκολ που σημείωνε. Βέβαια, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας το 2014, η κακή εκτέλεσή της έπειτα από ένα γκολ εναντίον της Γκάνας και η ανώμαλη προσγείωση, λίγο έλειψε να κοστίσει στον Klose έναν τραυματισμό.
ΜΙΡΟΣΛΑΒ ΚΛΟΖΕ 1

Με τη φανέλα της Nationalmannschaft σημείωσε συνολικά 71 γκολ σε 137 ματς από το 2001 μέχρι το 2014, ενώ με τους συλλόγους στους οποίους αγωνίστηκε οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 213 γκ. σε 529 παιχνίδια. Μεταξύ άλλων φόρεσε τις φανέλες των Καϊζερσλάουτερν, Βέρντερ Βρέμης, Μπάγερν Μονάχου και Λάτσιο. Έπαιξε σε 4 Παγκόσμια Κύπελλα (2002, 2006, 2010 και 2014) και σε τρία Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (2004, 2008, 2012). Εδώ και περίπου δύο μήνες, έχει ξεκινήσει μία νέα καριέρα, ως βοηθός προπονητής του Hansi Flick στον πάγκο της Μπάγερν Μονάχου. 

ΜΙΡΟΣΛΑΒ ΚΛΟΖΕ 2

Πολλοί υποστηρίζουν πως το να βλέπεις το όνομα του Miroslav Klose δίπλα από τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της ιστορίας των Μουντιάλ είναι μία παραφωνία. Ή πιο ορθά, μία ατέλεια. Στη συγκεκριμένη θέση θα μπορούσε να βρίσκεται κάποιος άλλος παίκτης, πολύ πιο σημαντικός ή αισθητά πιο "λαμπερός". Κάτι που δεν είναι διόλου απίθανο να συμβεί στο μέλλον. Οι ατέλειες ωστόσο είναι εκείνες που μπορεί να κάνουν τόσο συναρπαστικό και ενδιαφέρον το ίδιο το παιχνίδι.


Διάβασε ακόμη για τον νέο Pirlo Sandro Tonali, το αριστούργημα του Roberto Carlos, τον Sergio Aguero που άλλαξε την ιστορία της Premier League, 15 εξωφρενικές και ανέκδοτες ιστορίες του Paul Gascoigne και τον αιώνιο βασιλιά Eric Cantona.


φωτογραφίες ©Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος