Ο Colin Kaepernick δεν θα το βάλει ποτέ κάτω

Ο πολυσυζητημένος αθλητής και ακτιβιστής κλείνει σήμερα τα 33 του χρόνια.

Ήταν 3 Νοεμβρίου του 1987 όταν ο Colin Rand Kaepernick έβλεπε το πρώτο φως, στο Μιλγουόκι του Ουινσκόνσιν. 33 χρόνια μετά, θεωρείται ένας από τους καλύτερους quarterbacks του NFL παρότι είναι ανενεργός εδώ και σχεδόν 4 χρόνια αλλά και ένας από τους σημαντικότερους ακτιβιστές του αθλητικού κόσμου. Το δεύτερο άλλωστε ήταν και αυτό που προκάλεσε το πρώτο.

Το πρώτο #taketheknee

Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο τότε quarterback των San Francisco 49ers Kaepernick, στον αγώνα εναντίον των Green Bay Packers, φορώντας κάλτσες που απεικόνιζαν γουρούνια να φορούν το αστυνομικό πηλήκιο, αποφάσιζε να γονατίσει διαμαρτυρόμενος, κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ο Colin Kaepernick δεν θα το βάλει ποτέ κάτωGetty Images

"Δεν πρόκειται να σταθώ όρθιος και να κοιτάξω με υπερηφάνεια τη σημαία μιας χώρας που καταπιέζει τους μαύρους και τους έγχρωμους ανθρώπους. Για μένα το θέμα είναι μεγαλύτερο από το ποδόσφαιρο και θα ήταν εγωιστικό από πλευράς μου να κάνω πως δεν βλέπω. Υπάρχουν πτώματα στους δρόμους και άνθρωποι παίρνουν άδεια μετ΄ αποδοχών και αθωώνονται για φόνο" ανέφερε ο γνωστός αθλητής για την ενέργειά του.

Αυτό μόνο απλό δεν ήταν, καθώς ο Trump χαρακτήρισε "αηδιαστική" την πράξη διαμαρτυρίας του αθλητή και τον προέτρεψε να "αναζητήσει μια χώρα που θα του ταιριάζει καλύτερα". Ο Kaepernick από τότε είναι άνεργος, παρότι τα στατιστικά του μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν καλύτερα από κάθε άλλου quarterback της λίγκας- σημειωτέον πως οι ιδιοκτήτες των ομάδων του NFL είναι όλοι λευκοί.

Σύμβολο σε κάθε γωνιά του κόσμου

Η στήριξη -και κατά κάποιον τρόπο η δικαίωση- για τον Kaepernick άργησε ένα χρόνο αλλά ήρθε σχεδόν καθολικά, το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2017. Δεκάδες αθλητές -πολλοί εξ' αυτών με συμβόλαια εκατομμυρίων δολαρίων, όπως και ο Kaepernick, κάτι που σημαίνει πως έχουν πάρα πολλά να χάσουν- γονάτισαν στα στάδια κατά την ανάκρουση της "Αστερόεσσας σημαίας" πριν από τα ματς της National Football League. Mε τον τρόπο αυτό ουσιαστικά αγνόησαν τις "εντολές" του Trump που ούτε λίγο ούτε πολύ επιθυμεί την απόλυσή τους.

ΚΟΛΙΝ ΚΑΠΕΡΝΙΚ 1Getty Images
ΚΟΛΙΝ ΚΑΠΕΡΝΙΚ 5Getty Images
ΚΟΛΙΝ ΚΑΠΕΡΝΙΚ 3Getty Images

Οι εικόνες φυσικά έκαναν το γύρο του πλανήτη καθώς τα κορυφαία αμερικανικά δίκτυα μετέφεραν εικόνες αθλητών γονατισμένους στο χορτάρι. Εν αντιθέσει με τις πεποιθήσεις του Trump, το μεγαλύτερο μέρος των φιλάθλων στήριξε την κίνηση των παιχτών, όπως και ο ιδιοκτήτης των Baltimore Ravens, Steve Bisciotti, που ανέφερε πως: "Σεβόμαστε την επίδειξή τους και τους στηρίζουμε 100%".

Η περίφημη πλέον κίνηση #taketheknee έχει γίνει συνώνυμο κατά της αστυνομικής βιαιότητας και της φυλετικής αδικίας στις ΗΠΑ. Η αυτογνωσία και η αντίληψη όμως, δυστυχώς, δεν είναι κάτι που μπορεί να διδαχθεί κάποιος. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως βλέπουν κάποιο σπορ απλά και μόνο για να ξεφύγουν και δεν τους ενδιαφέρει να μπλέκονται τα πολιτικά σε αυτό. Πρέπει όμως να κατανοήσουν πως για κάποιους ο όρος "πολιτικά" μπαίνει αυτόματα στην κουβέντα μόνο και μόνο για το χρώμα του δέρματός τους.

Ήρωας της Nike και του Netflix

Από την πρώτη στιγμή που η καμπάνια της Nike για τα 30 χρόνια του Just Do It έγινε γνωστή, τον Σεπτέμβριο του 2018, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν γύρω από έναν αθλητή: Τον Colin Kaepernick, τον πρώην quarterback των San Francisco 49ers και δημιουργό του κινήματος Take a Knee εναντίον της αστυνομικής βίας και των φυλετικών αδικιών. Αφού ρίσκαρε την καριέρα του στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο και ξόδεψε αρκετά εκατομμύρια δολάρια στις δικαστικές αίθουσες για να καταπολεμήσει τις διακρίσεις, ο Kaepernick θεωρήθηκε το ιδανικότερο πρόσωπο από την Nike για να υποστηρίξει την καμπάνια με το μήνυμα "Believe in something. Even if it means sacrificing everything".

ΚΟΛΙΝ ΚΑΠΕΡΝΙΚ 4Getty Images

Το Netflix αποφάσισε να κάνει σειρά την ιστορία του Colin Kaepernick, σε ένα ντοκιμαντέρ που τιτλοφορείται Colin in Black & White και θα φέρει τη σκηνοθετική σφραγίδα της Ava DuVernay, η οποία είχε προταθεί για Όσκαρ με το Selma. Στο όλο εγχείρημα θα συμμετέχει και ο σεναριογράφος Michael Starrbury (When They See Us), με το project να έχει προγραμματιστεί για 6 επεισόδια. H σειρά αναμένεται στη δημοφιλή πλατφόρμα στις αρχές του 2021, με 6 επεισόδια, που θα καταγράφουν την πορεία του Kaepernick από τις παιδικές εμπειρίες και τα σχολικά του χρόνια μέχρι την ακτιβιστική δράση του σήμερα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Φώτη Ιωαννίδη, ποιος αμυντικός σε έχει δυσκολέψει περισσότερο;

Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ομάδας μίλησε στο Esquire για δυσκολότερους αντιπάλους και αγαπημένους συμπαίκτες.

Γραφει Μπαμπης Δουκας