Σκάκι, κάτι ανάμεσα σε άθλημα και επιτραπέζιο

Οι φανατικοί οπαδοί του θα διαφωνούσαν. Θα το ονόμαζαν θρησκεία.

Γράφει: Αργύρης Κούρσαλης 23 Νοεμβρίου 2020

Τον Ιούνιο 1999 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναγνώρισε το σκάκι ως άθλημα. Έκτοτε, η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) εργάζεται για το επόμενο βήμα: Να γίνει, δηλαδή, ολυμπιακό άθλημα. Παραδοσιακά, όταν η ΔΟΕ αναγνωρίζει επίσημα ένα νέο άθλημα (σ.σ: ότι αναγνωρίζει επίσημα τη Διεθνή Ομοσπονδία που το ρυθμίζει), περνούν επτά χρόνια πριν από την ένταξή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αποτελεί επίσης παράδοση, ότι κάθε νέο άθλημα συνήθως περνά μία "δοκιμαστική" Ολυμπιάδα πριν αποτελέσει και επισήμως νέο άθλημα. Αυτό, για το σκάκι συνέβη στο Σίδνεϋ το 2000. Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη.

Οι Ολυμπιάδες της Αθήνας (2004) και του Πεκίνου (2008) θεώρησαν ότι δεν προλαβαίνουν να το εισάγουν στο πρόγραμμά τους, η προσπάθεια έγινε εκ νέου για το Λονδίνο (2012) και το Ρίο Ντε Τζανέιρο (2016) αλλά ούτε τότε στέφθηκε με επιτυχία. Έτσι, τα επτά χρόνια που χρειάζεται ένα σπορ να γίνει ολυμπιακό άθλημα είχαν γίνει ήδη 16. Πολλοί πίστεψαν ότι το όνειρο θα γινόταν επιτέλους πραγματικότητα στο Τόκιο. Άλλωστε σε αυτήν την Ολυμπιάδα θα εγκαινιάζονταν ένα σωρό νέα αθλήματα (σερφ, αναρρίχηση, skate board), γιατί όχι και το σκάκι;

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FIDE (@fide_chess)

Φυσικά, το 2020 έκρυβε πολύ μεγαλύτερες εκπλήξεις από τη μη είσοδο του δημοφιλούς παιχνιδιού στο ολυμπιακό πρόγραμμα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 αναβλήθηκαν για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Covid-19 άλλαξε την καθημερινότητα όπως την γνωρίζαμε. Το πρώτο της μεγάλο θύμα –εκτός από τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς- ήταν οι μεγάλες διοργανώσεις. Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι η μεγάλη μάχη θα δοθεί στους παραεπόμενους Ολυμπιακούς και το Παρίσι. Θα ταίριαζε άλλωστε στο σκάκι να κάνει την είσοδό του στο ολυμπιακό πρόγραμμα στην Πόλη του Φωτός. Ένα κλασικό παιχνίδι με παράδοση αιώνων σε ένα κλασικό και πραγματικό φινετσάτο προορισμό.

Μήπως δεν είναι άθλημα;

Σκάκι, κάτι ανάμεσα σε άθλημα και επιτραπέζιο

Είναι τελικά το σκάκι ένα άθλημα ή ένα επιτραπέζιο παιχνίδι; Αν και θεωρείται επίσημα άθλημα, ωστόσο, η συζήτηση για το αν είναι άθλημα ή όχι, καθώς και για το εάν πρέπει ή όχι να εισέλθει στους Ολυμπιακούς Αγώνες παραμένει ανοιχτή. Ένα άθλημα υποτίθεται ότι είναι μια αθλητική δραστηριότητα που απαιτεί σωματική ικανότητα ή επιδεξιότητα, κάτι που περιλαμβάνει σωματική άσκηση και ικανότητα στην οποία ένα άτομο ή μια ομάδα ατόμων ανταγωνίζονται ένα άλλο ή άλλα άτομα για ψυχαγωγία – εδώ, φυσικά, να θυμίσουμε ότι η "στατική" σκοποβολή αποτελεί ολυμπιακό άθλημα. Έτσι το πράγμα είναι αρκετά μπερδεμένο.


Το σκάκι είναι σίγουρα κάτι περισσότερο από ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Για τους πιστούς όμως οπαδούς του είναι κάτι που αγγίζει το όρια της θρησκείας. Μία λατρεία.


Ένας άλλος λόγος κριτική είναι η δυσκολία που παρουσιάζει στο να διατηρήσει το ενδιαφέρον του κοινού σε μία τηλεοπτική μετάδοση. Αυτό, όμως, δεν είναι τελείως αλήθεια. Η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) γνωρίζει το πόσο πολύ μπορεί να διαρκέσουν κάποιες παρτίδες, και για αυτόν τον λόγο έχει ζητήσει να συμπεριληφθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι ταχύτερες μορφές του παραδοσιακού σκακιού, που ονομάζονται rapid chess, blitz chess, και bullet chess. Το πόσο μεγάλο ενδιαφέρον μπορεί να έχει για το κοινό, το απέδειξε πρόσφατα η τηλεοπτική επιτυχία του Netflix Queen's Gambit. Ή τουλάχιστον, το πόσο μεγάλο τηλεοπτικό ενδιαφέρον μπορεί να έχει το σκάκι για την τηλεόραση όταν αυτό δίνεται σε μικρές και σύντομες δόσεις στους θεατές.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FIDE (@fide_chess)

Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται πραγματικά με το σκάκι δεν ενδιαφέρονται και τόσο αν θα μπει ή όχι στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για εκείνους, η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση του κόσμου είναι το Παγκόσμιο Σκακιστικό Πρωτάθλημα και οι δικοί τους ήρωες ακούν στα ονόματα Yuri Kasparov, Bobby Fischer, Jose Raul Capablanca - ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς. Τελικά, το σκάκι είναι σίγουρα κάτι περισσότερο από ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Ίσως, δεν είναι άθλημα, για τους πιστούς όμως οπαδούς του είναι κάτι που αγγίζει το όρια της θρησκείας. Μία λατρεία.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το χρυσό άγγιγμα του Tony Parker

Ο σπουδαίος Γάλλος κλείνει σήμερα τα 39 και γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα το δρόμο προς την επιτυχία.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

We are the people, το επίσημο τραγούδι του EURO

Ένας ακόμη ποδοσφαιρικός ύμνος προστίθεται στην ιστορία των μεγάλων διοργανώσεων και φέρει τις υπογραφές των Martin Garrix, Bono και The Edge.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Κι αν η Αυστρία είναι η έκπληξη του EURO 2021;

Με το EURO 2021 να πλησιάζει, το Esquire αναλύει ένα από τα πιθανά dark horses της διοργάνωσης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η τρελή ιστορία του Dennis Rodman

To "Σκουλήκι" κλείνει σήμερα 60 χρόνια πολύχρωμης και γεμάτης τρέλες ζωής.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές του κόσμου για το 2021

Δόθηκε στη δημοσιότητα η φετινή λίστα του Forbes.

Ο Adriano έχει μία ιστορία να πει

Η συγκλονιστική εξομολόγηση του Βραζιλιάνου σταρ που θα γινόταν Αυτοκράτορας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας