Σκάκι, κάτι ανάμεσα σε άθλημα και επιτραπέζιο

Οι φανατικοί οπαδοί του θα διαφωνούσαν. Θα το ονόμαζαν θρησκεία.

Τον Ιούνιο 1999 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναγνώρισε το σκάκι ως άθλημα. Έκτοτε, η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) εργάζεται για το επόμενο βήμα: Να γίνει, δηλαδή, ολυμπιακό άθλημα. Παραδοσιακά, όταν η ΔΟΕ αναγνωρίζει επίσημα ένα νέο άθλημα (σ.σ: ότι αναγνωρίζει επίσημα τη Διεθνή Ομοσπονδία που το ρυθμίζει), περνούν επτά χρόνια πριν από την ένταξή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αποτελεί επίσης παράδοση, ότι κάθε νέο άθλημα συνήθως περνά μία "δοκιμαστική" Ολυμπιάδα πριν αποτελέσει και επισήμως νέο άθλημα. Αυτό, για το σκάκι συνέβη στο Σίδνεϋ το 2000. Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη.

Οι Ολυμπιάδες της Αθήνας (2004) και του Πεκίνου (2008) θεώρησαν ότι δεν προλαβαίνουν να το εισάγουν στο πρόγραμμά τους, η προσπάθεια έγινε εκ νέου για το Λονδίνο (2012) και το Ρίο Ντε Τζανέιρο (2016) αλλά ούτε τότε στέφθηκε με επιτυχία. Έτσι, τα επτά χρόνια που χρειάζεται ένα σπορ να γίνει ολυμπιακό άθλημα είχαν γίνει ήδη 16. Πολλοί πίστεψαν ότι το όνειρο θα γινόταν επιτέλους πραγματικότητα στο Τόκιο. Άλλωστε σε αυτήν την Ολυμπιάδα θα εγκαινιάζονταν ένα σωρό νέα αθλήματα (σερφ, αναρρίχηση, skate board), γιατί όχι και το σκάκι;

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FIDE (@fide_chess)

Φυσικά, το 2020 έκρυβε πολύ μεγαλύτερες εκπλήξεις από τη μη είσοδο του δημοφιλούς παιχνιδιού στο ολυμπιακό πρόγραμμα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 αναβλήθηκαν για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Covid-19 άλλαξε την καθημερινότητα όπως την γνωρίζαμε. Το πρώτο της μεγάλο θύμα –εκτός από τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς- ήταν οι μεγάλες διοργανώσεις. Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι η μεγάλη μάχη θα δοθεί στους παραεπόμενους Ολυμπιακούς και το Παρίσι. Θα ταίριαζε άλλωστε στο σκάκι να κάνει την είσοδό του στο ολυμπιακό πρόγραμμα στην Πόλη του Φωτός. Ένα κλασικό παιχνίδι με παράδοση αιώνων σε ένα κλασικό και πραγματικό φινετσάτο προορισμό.

Μήπως δεν είναι άθλημα;

Σκάκι, κάτι ανάμεσα σε άθλημα και επιτραπέζιο

Είναι τελικά το σκάκι ένα άθλημα ή ένα επιτραπέζιο παιχνίδι; Αν και θεωρείται επίσημα άθλημα, ωστόσο, η συζήτηση για το αν είναι άθλημα ή όχι, καθώς και για το εάν πρέπει ή όχι να εισέλθει στους Ολυμπιακούς Αγώνες παραμένει ανοιχτή. Ένα άθλημα υποτίθεται ότι είναι μια αθλητική δραστηριότητα που απαιτεί σωματική ικανότητα ή επιδεξιότητα, κάτι που περιλαμβάνει σωματική άσκηση και ικανότητα στην οποία ένα άτομο ή μια ομάδα ατόμων ανταγωνίζονται ένα άλλο ή άλλα άτομα για ψυχαγωγία – εδώ, φυσικά, να θυμίσουμε ότι η "στατική" σκοποβολή αποτελεί ολυμπιακό άθλημα. Έτσι το πράγμα είναι αρκετά μπερδεμένο.


Το σκάκι είναι σίγουρα κάτι περισσότερο από ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Για τους πιστούς όμως οπαδούς του είναι κάτι που αγγίζει το όρια της θρησκείας. Μία λατρεία.


Ένας άλλος λόγος κριτική είναι η δυσκολία που παρουσιάζει στο να διατηρήσει το ενδιαφέρον του κοινού σε μία τηλεοπτική μετάδοση. Αυτό, όμως, δεν είναι τελείως αλήθεια. Η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) γνωρίζει το πόσο πολύ μπορεί να διαρκέσουν κάποιες παρτίδες, και για αυτόν τον λόγο έχει ζητήσει να συμπεριληφθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι ταχύτερες μορφές του παραδοσιακού σκακιού, που ονομάζονται rapid chess, blitz chess, και bullet chess. Το πόσο μεγάλο ενδιαφέρον μπορεί να έχει για το κοινό, το απέδειξε πρόσφατα η τηλεοπτική επιτυχία του Netflix Queen's Gambit. Ή τουλάχιστον, το πόσο μεγάλο τηλεοπτικό ενδιαφέρον μπορεί να έχει το σκάκι για την τηλεόραση όταν αυτό δίνεται σε μικρές και σύντομες δόσεις στους θεατές.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FIDE (@fide_chess)

Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται πραγματικά με το σκάκι δεν ενδιαφέρονται και τόσο αν θα μπει ή όχι στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για εκείνους, η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση του κόσμου είναι το Παγκόσμιο Σκακιστικό Πρωτάθλημα και οι δικοί τους ήρωες ακούν στα ονόματα Yuri Kasparov, Bobby Fischer, Jose Raul Capablanca - ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς. Τελικά, το σκάκι είναι σίγουρα κάτι περισσότερο από ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Ίσως, δεν είναι άθλημα, για τους πιστούς όμως οπαδούς του είναι κάτι που αγγίζει το όρια της θρησκείας. Μία λατρεία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος