Κι αν η Generation Z ξεχάσει εντελώς τον Pelé;

Ο μύθος του Βραζιλιάνου θεού της μπάλας ίσως τεθεί σε κίνδυνο στην εποχή των Messi, Ronaldo αλλά και της ευκολίας στην πληροφορία.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 24 Φεβρουαρίου 2021

O Pelé είναι ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών - αν όχι ο καλύτερος όλων, ever. Αυτή είναι μία πεποίθηση που έχουν πάρα πολλοί, ασχέτως αν έχουν ή δεν έχουν δει εν δράσει τον Βραζιλιάνο βασιλιά της μπάλας. Βιβλία, βίντεο, δημοσκοπήσεις, μελέτες, εκθέσεις και βραβεία επιβεβαιώνουν την πεποίθησή τους, καθιστώντας τον μία μυθική πια φιγούρα. Το ίδιο συμβαίνει και με το πρόσφατο ντοκιμαντέρ του Netflix.

Από την άλλη, μόνο λίγοι δεν είναι εκείνοι που κατά καιρούς τον έχουν χλευάσει ή απομυθοποιήσει λόγω της σχέσης του με την FIFA και κάποιων πολύ συγκεκριμένων εμπορικών του συνεργασιών.

Κι αν η Generation Z ξεχάσει εντελώς τον Pelé;

Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το impact του στην ίδια την ιστορία του ποδοσφαίρου. Τι θα συμβεί όμως με τις επόμενες γενιές, που έχουν ολοένα και μεγαλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες, οπτικό υλικό και γενικά ενημερώνονται καλύτερα από όλες τις προηγούμενες;

Οι σκηνοθέτες του "Πελέ", David Tryhorn και Ben Nicholas, μίλησαν στο βρετανικό Esquire και μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν σε αυτό. 

Η άποψη των ειδικών

"Αυτό ήταν ένα από τα πράγματα που εγώ και ο Ben συζητούσαμε για πολύ καιρό προτού φτιάξουμε το ντοκιμαντέρ. Τώρα που οι Messi και Ronaldo ισοπεδώνουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, τα αντίστοιχα του Pelé τείνουν να ξεχαστούν ή να υποβαθμιστούν. Ο κόσμος σχεδόν τα απαξιώνει ή τα αγνοεί. Ένας από τους λόγους που κάναμε αυτή την παραγωγή, είναι ο τρόπος με τον οποίο ένας ποδοσφαιριστής διαμορφώνει τον κόσμο του ίδιου του σπορ. Ο Pelé ήταν μοναδικός στο είδος του, κάτι σαν τον Elvis ή τον Neil Armstrong" αναφέρει ο Tryhorn.

ΠΕΛΕ ΝΕΤΦΛΙΞ 1

Τον συμπληρώνει ο Nicholas, τονίζοντας ότι η εποχή στην οποία αγωνιζόταν ο Βραζιλιάνος μύθος είχε εντελώς διαφορετικά σημεία αναφοράς από κάθε άποψη συγκριτικά με τη σημερινή. Αυτά όμως δε μειώνουν την αξία, την πορεία και το legacy του Pelé.

"Αγγίζει όρια που ξεπερνούν την ανθρώπινη υπόσταση και αυτό δεν είναι κάτι που θα περάσει απαρατήρητο, ποτέ. Ευτυχώς υπάρχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε οτιδήποτε πια. Οπότε, όχι, οι επόμενες γενιές δε νομίζω ότι θα τον λησμονήσουν. Αντιθέτως, θα θέλουν να μάθουν όλο και περισσότερα γι' αυτόν, τόσο σαν αθλητή, όσο και σαν άνθρωπο" λέει ο Nicholas.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η European Super League κατέρρευσε μέσα σε 48 ώρες

Μπαράζ αποχωρήσεων με τις αγγλικές ομάδες να κάνουν την αρχή και, τελικά, το πλάνο να δείχνει πως δεν προχωρά.

Η αξία της νέας European Super League σε αριθμούς

H αποχώρηση των αγγλικών ομάδων έφερε σημαντικές ανακατατάξεις.

Πού θα πάει ο Jose Mourinho;

Τα φαβορί, τα outsiders και οι εκπλήξεις στην πιθανή συνέχεια της καριέρας του Special One.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

O David Beckham πιστεύει ότι το ποδόσφαιρο κινδυνεύει

Ο Becks είναι ένας ακόμη από αυτούς που τάσσονται κατά της European Super League.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

O οικονομικός πόλεμος UEFA - Super League

Σε αυτή τη διαμάχη διακυβεύονται δισεκατομμύρια.