Κι αν η Generation Z ξεχάσει εντελώς τον Pelé;

Ο μύθος του Βραζιλιάνου θεού της μπάλας ίσως τεθεί σε κίνδυνο στην εποχή των Messi, Ronaldo αλλά και της ευκολίας στην πληροφορία.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 24 Φεβρουαρίου 2021

O Pelé είναι ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών - αν όχι ο καλύτερος όλων, ever. Αυτή είναι μία πεποίθηση που έχουν πάρα πολλοί, ασχέτως αν έχουν ή δεν έχουν δει εν δράσει τον Βραζιλιάνο βασιλιά της μπάλας. Βιβλία, βίντεο, δημοσκοπήσεις, μελέτες, εκθέσεις και βραβεία επιβεβαιώνουν την πεποίθησή τους, καθιστώντας τον μία μυθική πια φιγούρα. Το ίδιο συμβαίνει και με το πρόσφατο ντοκιμαντέρ του Netflix.

Από την άλλη, μόνο λίγοι δεν είναι εκείνοι που κατά καιρούς τον έχουν χλευάσει ή απομυθοποιήσει λόγω της σχέσης του με την FIFA και κάποιων πολύ συγκεκριμένων εμπορικών του συνεργασιών.

Κι αν η Generation Z ξεχάσει εντελώς τον Pelé;

Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το impact του στην ίδια την ιστορία του ποδοσφαίρου. Τι θα συμβεί όμως με τις επόμενες γενιές, που έχουν ολοένα και μεγαλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες, οπτικό υλικό και γενικά ενημερώνονται καλύτερα από όλες τις προηγούμενες;

Οι σκηνοθέτες του "Πελέ", David Tryhorn και Ben Nicholas, μίλησαν στο βρετανικό Esquire και μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν σε αυτό. 

Η άποψη των ειδικών

"Αυτό ήταν ένα από τα πράγματα που εγώ και ο Ben συζητούσαμε για πολύ καιρό προτού φτιάξουμε το ντοκιμαντέρ. Τώρα που οι Messi και Ronaldo ισοπεδώνουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, τα αντίστοιχα του Pelé τείνουν να ξεχαστούν ή να υποβαθμιστούν. Ο κόσμος σχεδόν τα απαξιώνει ή τα αγνοεί. Ένας από τους λόγους που κάναμε αυτή την παραγωγή, είναι ο τρόπος με τον οποίο ένας ποδοσφαιριστής διαμορφώνει τον κόσμο του ίδιου του σπορ. Ο Pelé ήταν μοναδικός στο είδος του, κάτι σαν τον Elvis ή τον Neil Armstrong" αναφέρει ο Tryhorn.

ΠΕΛΕ ΝΕΤΦΛΙΞ 1

Τον συμπληρώνει ο Nicholas, τονίζοντας ότι η εποχή στην οποία αγωνιζόταν ο Βραζιλιάνος μύθος είχε εντελώς διαφορετικά σημεία αναφοράς από κάθε άποψη συγκριτικά με τη σημερινή. Αυτά όμως δε μειώνουν την αξία, την πορεία και το legacy του Pelé.

"Αγγίζει όρια που ξεπερνούν την ανθρώπινη υπόσταση και αυτό δεν είναι κάτι που θα περάσει απαρατήρητο, ποτέ. Ευτυχώς υπάρχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε οτιδήποτε πια. Οπότε, όχι, οι επόμενες γενιές δε νομίζω ότι θα τον λησμονήσουν. Αντιθέτως, θα θέλουν να μάθουν όλο και περισσότερα γι' αυτόν, τόσο σαν αθλητή, όσο και σαν άνθρωπο" λέει ο Nicholas.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος