Ο Jamal Musiala είναι η βελτιωμένη εκδοχή του Thomas Müller

Όλα όσα κάνουν μοναδικό τον 18χρονο σταρ της Μπάγερν Μονάχου.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 26 Φεβρουαρίου 2021

Ένας από τους σταρ της εβδομάδας που ξεχώρισαν στους αγώνες για τη φάση των '16' του Champions League ήταν δίχως αμφιβολία ο Jamal Musiala. Ο 18χρονος μεσοεπιθετικός της Μπάγερν Μονάχου σκόραρε εναντίον της Λάτσιο στο Ολίμπικο της Ρώμης, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά τα όσα λέγονται γι' αυτόν - αλλά και όσα έχουμε δει στη σύντομη μέχρι τώρα καριέρα του.

Το προφίλ

Ο γεννημένος στις 26 Φεβρουαρίου 2003 Jamal Musiala, στη Στουτγκάρδη, είναι γιος Βρετανο-νιγηριανού πατέρα και Γερμανίδας μητέρας. Μάλιστα, πριν λίγες ημέρες κλήθηκε να πάρει την κρίσιμη απόφαση για το μέλλον του σε διεθνές ποδοσφαιρικό επίπεδο, επιλέγοντας να αγωνιστεί για λογαριασμό της εθνικής Γερμανίας. 

Όταν ήταν 7 ετών, η οικογένειά του μετακόμισε στην Αγγλία, όπου ο ίδιος πέρασε τα περισσότερα χρόνια της παιδικής του ηλικίας. Στο Croydon του Λονδίνου έπαιζε μπάλα στο δρόμο, προτού ενταχθεί, το 2011, στις ακαδημίες της Τσέλσι. Τον Ιούλιο του 2019, το κύρος και η αυθεντία της Μπάγερν Μονάχου τον έπεισε να επιλέξει τους Βαυαρούς για τη συνέχεια της καριέρας του και, ουσιαστικά, τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα.

Ήδη, προτού κλείσει τα 18 του έχει καταφέρει να πετύχει κάποια αξιοσημείωτα πράγματα: Κάνοντας το ντεμπούτο του τον περασμένο Ιούνιο εναντίον της Φράιμπουργκ έγινε ο νεότερος παίκτης που έπαιξε για την Μπάγερν Μονάχου σε αγώνα της Bundesliga, σε ηλικία 17 ετών και 205 ημερών. 3 μήνες μετά, αντικατέστησε τον Serge Gnabry στην πρεμιέρα της σεζόν που διανύουμε, απέναντι στη Σάλκε. Σκόραρε μάλιστα, στην ευρεία νίκη με 8-0, κάτι που τον έκανε τον νεότερο σκόρερ ever στην ιστορία της ομάδας στο γερμανικό πρωτάθλημα.

Ο Jamal Musiala είναι η βελτιωμένη εκδοχή του Thomas MüllerFacebook/ FC Bayern Munich

Με το τέρμα του εναντίον των Λατσιάλι, την Τρίτη που μας πέρασε, έγινε (και) ο νεότερος σκόρερ της Μπάγερν στο Champions League. Μέχρι στιγμής, μετρά 23 ματς και 3 γκολ στο κορυφαίο επίπεδο, σε όλες τις διοργανώσεις. Καθόλου άσχημα.

Ένα ξεχωριστό ταλέντο

Αυτή την εποχή όλοι μιλούν, δικαιολογημένα, για την κούρσα διαδοχής του δίπολου Messi/ Ronaldo από τους Erling Braut Haaland και Kylian Mbappe. Ίσως και να αδικούν λίγο τον Musiala. Τηρουμένων των αναλογιών και του τεράστιου ρίσκου που ενέχουν οι προβλέψεις σε αυτές τις νεαρές ηλικίες, μοιάζει τρομακτικά ώριμος -ειδικά σε τακτικό επίπεδο. Μπάλα ξέρει, άφθονη.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο να σκέφτονται όλοι την ταχυδύναμη και γενικότερα τα αθλητικά προσόντα. Με μία πρώτη ματιά, ο Musiala μοιάζει παράταιρος. Αδύναμος. Ή ακόμη και εύθραυστος. Κι όμως, το παιχνίδι του διαθέτει αυτοπεποίθηση, σιγουριά και ακρίβεια. Δεν χρειάζεται να ντριμπλάρει εντυπωσιακά τους αντιπάλους, απλά τους περνά με τον πιο απλό και άμεσο τρόπο.

ΤΖΑΜΑΛ ΜΟΥΣΙΑΛΑ 3Facebook/ FC Bayern Munich

Διαθέτει επίσης  υψηλή αντίληψη του παιχνιδιού και γνωρίζει πώς να αμύνεται σωστά. Σημαντικότερο προσόν του; Κάτι που οι περισσότεροι νεαροί από τη μέση και μπροστά παραβλέπουν ή τοποθετούν σε δεύτερη μοίρα: Οι σωστές τοποθετήσεις. Και αυτό είναι αναμενόμενο αν αναλογιστεί κάποιος πως δουλεύει μαζί με έναν από τους κορυφαίους στο εν λόγω κομμάτι, τον Thomas Müller.

Όπως και ο τελευταίος έτσι και ο 18χρονος άσος γνωρίζει να παίζει ανάμεσα στις γραμμές με την ωριμότητα 30άρη ποδοσφαιριστή.  Οι περισσότεροι παίκτες απαιτούν ξεκάθαρους ρόλους στο παιχνίδι. Η τακτική από την άλλη είναι γι' αυτούς κάτι μάλλον 'κουραστικό'. Ο Musiala δείχνει να το απολαμβάνει, με μία ηρεμία σχεδόν συναρπαστική. 

ΤΖΑΜΑΛ ΜΟΥΣΙΑΛΑ 1Facebook/ FC Bayern Munich

Το ίδιο ισχύει και για  τις μεταξένιες επαφές του με το τόπι. Το σέβεται τόσο που το 'χαϊδεύει'. Δείχνει να μην έχει άγχος και δε φοβάται τις μεγάλες στιγμές και τα εξίσου μεγάλα παιχνίδια, αν και δεν έχει αγωνιστεί σε πολλά τέτοια. Τουλάχιστον όχι ακόμη και για καθαρά συγκυριακά χρονικούς λόγους. Έπειτα, υπάρχει η προσαρμοστικότητά του: Εύκολα θα τον δεις να παίζει box-to-box ή 6άρι, με την ίδια ακριβώς συγκέντρωση. Η θέση του όμως δείχνει να είναι στο '10' - κι ας φορά το 42 στην πλάτη.  Επιτελικός μέσος, στην πιο μοντέρνα εκδοχή του.

Φυσικά, ελοχεύει πάντοτε ο κίνδυνος να καεί. Η παραμικρή υπερβολή ή αστοχία μπορεί να τον αποπροσανατολίσει. Δεν έχει άλλωστε μόλις μερικές ώρες που ενηλικιώθηκε.

Ο Jamal Musiala είναι ένα από τα αυθεντικότερα ταλέντα της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής πιάτσας αυτή τη στιγμή. Ένα στολίδι με προοπτική που οι άνθρωποι της Μπάγερν γνωρίζουν καλά πώς να αναπτύξουν, τουλάχιστον με βάση τα πρώτα δείγματα γραφής. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear