Οι λόγοι που κάνουν την March Madness μοναδική

Το τελικό τουρνουά του NCAA επιστρέφει και φέρνει μαζί του όλο το hype.

Το NCAA και ειδικά η τελική του φάση -η γνωστή σε όλους March Madness- δεν παύουν ποτέ να αποτελούν ένα από τα πιο συναρπαστικά γεγονότα για τους Αμερικανούς φίλους των σπορ και της πορτοκαλί μπάλας γενικότερα. Το κολεγιακό μπάσκετ είναι πάντοτε ένας από εκείνους τους λόγους που το συγκεκριμένο άθλημα αποκτά συνεχώς φίλους, τουλάχιστον στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, αποτελεί ένα από τα events με τον περισσότερο τζίρο για τις στοιχηματικές εταιρείες σε κάθε γωνιά του πλανήτη και το hype του είναι μεγαλύτερο ακόμη και από εκείνο του Super Bowl.

Η March Madness ξεκινά απόψε, 17 Μαρτίου, με τις 64 ομάδες που κατάφεραν να κερδίσουν μία θέση (από τις συνολικά 350 που ξεκίνησαν τη σεζόν στην Division I του NCAA) να ρίχνονται στη μάχη. 

Οι λόγοι που κάνουν την March Madness μοναδική

Παρακάτω ακολουθούν οι καλύτεροι λόγοι αφενός για να κατανοήσεις και αφετέρου για να απολαύσεις το τελικό τουρνουά, που κορυφώνεται με το Final Four του  Caesars Superdome της Νέας Ορλεάνης, στις 2-4 Απριλίου 2022.

Για τα outsiders

ΣΙΚΑΓΟ ΛΟΓΙΟΛΑ

Ένας από τους σπουδαιότερους λόγους για τους οποίους φημίζεται η March Madness. Το τουρνουά ξεκινά με 68 ομάδες και σχεδόν οι μισές μονομαχίες φαντάζουν ως αυτό που τα δημοσιογραφικά κλισέ αναφέρουν ως "αναμετρήσεις μεταξύ Δαυίδ εναντίον Γολιάθ".

Κάθε χρόνο θα βρεθεί ένα μικρό κολέγιο που θα κάνει την έκπληξη και θα φτάσει αρκετά μακριά -αν όχι στο FF- δημιουργώντας όμορφες ιστορίες ή ακόμη και σενάρια για ταινίες. Στο τουρνουά του 2019, η ευχάριστη έκπληξη ήταν το Chicago Loyola με την υπέροχη fan τους Sister Jean που έφτασε μέχρι την τετράδα, φέτος ποιος (ίσως οι Wofford Terriers ή οι Old Dominion Monarchs);

Για τα buzzer beaters

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απόλυτα θριαμβευτικό στον κόσμο των σπορ από μια καθοριστική κίνηση που χαρίζει τη νίκη, την τελευταία στιγμή. Και ευτυχώς η March Madness περιλαμβάνει -διαχρονικά και στατιστικά- αρκετά τέτοια. Αποτελούν έναν από τους πιο εθιστικούς παράγοντες για το NCAA.

Για τους μελλοντικούς σταρ του ΝΒΑ

Ας μη γελιόμαστε. Όσοι ασχολούνται με το μπάσκετ από οποιοδήποτε πόστο γουστάρουν στις μεταξύ τους συζητήσεις να παρέχουν μια πληροφορία για εκείνον τον παίκτη που πρώτοι αυτοί διέκριναν πως "θυμήσου με, αυτός θα κάνει τεράστια καριέρα στο ΝΒΑ". Έτσι και εδώ, παρελαύνουν οι περισσότεροι από τους αθλητές που θα πρωταγωνιστήσουν στο επόμενο draft.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DFRITZ (@dfritzphotos)

Φυσικά και δεν αποτελώ εξαίρεση, οπότε σου δίνω μερικά ονοματάκια: Ο Καναδός γκαρντ Andrew Nembhard (1,96 μ., 22 ετών) του Gonzaga, ο φόργουορντ Douglas Wilson (2.01 μ., 23 ετών) του South Dakota State, ο γκαρντ Peter Kiss του Bryant (1,95 μ., 23 ετών), ο -επίσης γκαρντ- Collin Gillespie του Villanova (1,90 μ., 22 ετών), ο power forward Jabari Smith (2,08 μ., 18 ετών) του Auburn και ο Κονγκολέζος σέντερ του Kentucky Oscar Tshiebwe (2,06 μ., 22 ετών)  είναι κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις.

Για την ατμόσφαιρα στις εξέδρες 

ΚΟΛΕΓΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ 2019

Ποτέ, κανένα ματς του ΝΒΑ δεν πρόκειται να έχει την ένταση, τη ζωντάνια και το πάθος στην εξέδρα σε σχέση με όλα όσα γίνονται στα παιχνίδια της March Madness.

Άλλοι το βλέπουν σαν μια ένδειξη πίστης και υποστήριξης στο κολέγιό τους, άλλοι σαν χαβαλέ και άλλοι σαν τα 15 λεπτά δημοσιότητας που τους αναλογούν.

> Διάβασε ακόμη: Gregg Popovich, πάνω από όλους

Όπως και να έχει το αποτέλεσμα είναι πολύχρωμο και θορυβώδες, plus ότι τα τελευταία χρόνια προσφέρεται άφθονο υλικό για memes. Όπως ακριβώς οφείλει να είναι ένα γήπεδο δηλαδή.

Για τους προπονητές

ΡΙΚ ΠΙΤΙΝΟ ΛΟΥΙΒΙΛ

Dean Smith, Mike Krzyzewski, Bobby Knight, John Wooden ή ακόμη και Rick Pitino είναι κάποια ονόματα που κάτι λένε στους φίλους του σπορ. Όχι άδικα αφού ουσιαστικά έγραψαν την ιστορία του κολεγιακού (και όχι μόνο) μπάσκετ, με πολλά από τα plays που δημιούργησαν να υπάρχουν στο πινακάκι της πλειοψηφίας των προπονητών παγκοσμίως μέχρι σήμερα.

> Διάβασε ακόμη: 10 εξωφρενικές ιστορίες από την καριέρα του Charles Barkley

Εκτός από αυτούς όμως, υπήρχαν και πολλοί άλλοι που μπορεί να μην είχαν τις ίδιες προπονητικές ικανότητες, έδωσαν όμως μερικές από τις πιο συγκινητικές ομιλίες προς τους παίκτες τους και γι' αυτό κέρδισαν το δικό τους κομμάτι στην αθλητική ιστορία.

Για τα ονόματα των παικτών

ΚΟΛΕΓΙΑΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ MARCH MADNESS 1

ΚΟΛΕΓΙΑΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ MARCH MADNESS 2

ΚΟΛΕΓΙΑΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ MARCH MADNESS 3

Πέρα από την αξία αρκετών μελλοντικών σταρ, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες -όχι απαραίτητα αγωνιστικοί- για να θυμάσαι μερικούς από αυτούς. Ιστορικά, μερικοί από τους πιο αγαπητούς είναι οι Chief Kickingstallionsims (Alabama State, 2007-2009), God Shammgod (Providence, 2012–2015), Majestic Mapp (Virginia, 1999-2003), Yempabou Kevin "Bubu" Palo (Iowa State, 2014-2015 - φωτό πάνω, πρώην παίκτης του Προμηθέα Πατρών), God'sGift Achiuwaof (St. John’s, 2012-2014) και Bak Bak (University of California, 2009-2012).

Γιατί δεν χρειάζεται να γνωρίζεις απολύτως τίποτα

ΚΟΛΕΓΙΑΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ 2019

Ο κυριότερος λόγος για να δεις την τελική φάση του κολεγιακού πρωταθλήματος μπάσκετ. Δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζεις τις ομάδες ή τους παίκτες. Αυτά είναι πράγματα που μαθαίνεις στην πορεία και αναλόγως δένεσαι μαζί τους ή όχι. Η March Madness είναι ένα συγκλονιστικό τουρνουά 3 εβδομάδων, ένα θαυμάσιο αυτοτελές mini-drama και αυτό το καθιστά σπουδαίο.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος