Ο ταλαντούχος κύριος Nagelsmann

Ο 33χρονος τεχνικός της Λειψίας θα είναι ο επόμενος προπονητής της Μπάγερν Μονάχου.

Πιστή στην πάγια τακτική της να επιλέγει ό,τι καλύτερο υπάρχει σε ανθρώπινο δυναμικό στο γερμανικό ποδόσφαιρο, η Μπάγερν Μονάχου συμφώνησε με τον προπονητή Julian Nagelsmann. Ο 33χρονος τεχνικός της Λειψίας θα κάθεται στον πάγκο των Βαυαρών από το ερχόμενο καλοκαίρι και για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Το προφίλ

Ο γεννημένος στις 23 Ιουλίου 1987 στο Landsberg am Lech (65 χιλιόμετρα δυτικά του Μονάχου) Julian Nagelsmann δεν είναι μία απλή περίπτωση προπονητή, όπως μαρτυρά και το νεαρό της ηλικίας του για τον συγκεκριμένο ρόλο.

Η καριέρα του ως ποδοσφαιριστής (στα τμήματα υποδομών της Άουγκσμπουργκ και της Μόναχο 1860) διακόπηκε πριν καλά-καλά συμπληρώσει τα 20 του χρόνια λόγω πολλών τραυματισμών στα γόνατα. Μία ρήξη μηνίσκου τη σεζόν 2007/08 τον έπεισε πως δεν πρόκειται να παίξει ποτέ ποδόσφαιρο.

> Διάβασε ακόμη: Κανείς δεν μπορεί να συγκριθεί με τον Johan Cruyff

Αυτή όμως ήταν η στιγμή που αποφάσισε να γίνει προπονητής, με μία από τις πρώτες του δουλειές να είναι αυτή του scout, στο πλευρό του Thomas Tuchel, στην Άουγκσμπουργκ, το 2008. Παράλληλα, σπούδαζε διοίκηση επιχειρήσεων και, μετέπειτα, sports science. Μέχρι το 2010 ήταν βοηθός προπονητή του Alexander Schmidt, στην U17 της Μόναχο 1860.

Ο ταλαντούχος κύριος Nagelsmann

Το 2010 βρέθηκε ως προπονητής στα τμήματα υποδομής της Χόφενχαϊμ και στις 27 Οκτωβρίου 2015, μόλις στα 28 του, ανέλαβε την πρώτη ομάδα. Έγινε έτσι ο νεότερος προπονητής στην ιστορία της Bundesliga, με την πορεία του να θυμίζει κάτι από Football Manager. Τον Ιούνιο του 2019 ήρθε το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Στην Λειψία συνέχισε επιτυχημένα τη δουλειά που ξεκίνησε στην Χόφενχαϊμ, οδηγώντας την ομάδα στο Champions League - έφτασε μάλιστα μέχρι τα ημιτελικά πέρυσι, όπου ηττήθηκε από την Παρί Σεν Ζερμέν.

Γιατί τον επέλεξε η Μπάγερν

Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι μία μάλλον προφανής επιλογή. Κάτι σαν φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Από τη μία το επόμενο μεγάλο όνομα στους ευρωπαϊκούς πάγκους και από την άλλη, ένας τεράστιος σύλλογος με σπουδαίο ρόστερ και ασύγκριτη οικονομική επιφάνεια.

Και οι δύο πλευρές δραστηριοποιούνται στη Γερμανία, έχοντας πάντοτε στο μυαλό τους την διεθνή διάκριση. Συν τοις άλλοις, ο Nagelsmann είναι γέννημα-θρέμμα Βαυαρός. Ίσως αυτό να βοήθησε και λίγο παραπάνω ώστε η διοίκηση της ομάδας να αποζημιώσει την Λειψία με 25 εκατ. Ευρώ, στο πλαίσιο της 'μεταγραφής' του.

Το micromanagement είναι ένα από τα στοιχεία που κάνουν τον νέο πια προπονητή της Μπάγερν να ξεχωρίζει. Είναι ένας τύπος που περιγράφεται ως control freak και εκφράζει πάντοτε την πίστη του στους παίκτες και τους συνεργάτες του. Συνηθίζει να προσαρμόζεται σε κάθε συνθήκη, επιθυμώντας να παίζει ποδόσφαιρο κατοχής.

ΓΙΟΥΛΙΑΝ ΝΑΓΚΕΛΣΜΑΝ 2

Θέλει να τον σέβονται οι ποδοσφαιριστές του αλλά δεν παίρνει τίποτα ως δεδομένο ενώ φροντίζει να προετοιμάζει την ομάδα του για κάθε σενάριο. "Συνηθίζω να συζητώ την τακτική με την ομάδα δύο μέρες πριν από κάθε παιχνίδι, ενώ πολύ συχνά λέω ανέκδοτα στο ζέσταμα. Η αποφόρτιση είναι εξίσου σημαντική με την προεργασία. Στην τελική, οι παίκτες είναι εκείνοι που καθορίζουν τα ματς" έλεγε πριν λίγο καιρό ο ίδιος στο επίσημο site της Bundesliga.

> Διάβασε ακόμη: Πού θα πάει ο Jose Mourinho;

Παραδέχεται πως είναι μαθητής της σχολής Pep Guardiola αλλά δεν τον θεωρεί είδωλό του. Όπως τονίζει, "προτιμώ τον όρο role model".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος