Ο Manuel Neuer και το πρόβλημα με την UEFA

Για ακόμη μία φορά, η UEFA αποφάσισε να αυτο-γελοιοποιηθεί.

Long story short: Ο τερματοφύλακας της εθνικής Γερμανίας Manuel Neuer φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού με τα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, στα δύο ματς της ομάδας του με την Γαλλία και την Πορτογαλία στο EURO. Η UEFA είχε αποφασίσει αρχικά να τον τιμωρήσει (!), αλλά μετά από λίγο πήρε πίσω την απόφασή της. Την ίδια ώρα, οι ακροδεξιοί Ούγγροι -ναι, οι άθλιοι τύποι με τα μαύρα που γιουχάρουν όσους γονατίζουν πριν τη σέντρα και φωνάζουν ρατσιστικά συνθήματα εναντίον Γάλλων ποδοσφαιριστών- κάνουν το κομμάτι τους στις εξέδρες. Προκύπτει λοιπόν το εύλογο ερώτημα: Τι στο καλό σκέφτονται εκείνοι που κάνουν κουμάντο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο; 

Διαφορετικές πλευρές

Από τη μία, υπάρχει η ουγγρική κυβέρνηση που δεν χάνει στιγμή την ευκαιρία να δείξει (στην πιο ευγενική των περιπτώσεων) τα ακροδεξιά αντανακλαστικά της. Από την άλλη, υπάρχουν οι Γερμανοί που δίνουν το σωστό παράδειγμα. Ή πιο ορθά, κάνουν το αυτονόητο: Πριν μερικές ημέρες, το δημοτικό συμβούλιο του Μονάχου ζήτησε από την UEFA να φωταγωγήσει την Allianz Arena με τα χρώματα της rainbow flag, σε μία προσπάθεια να συμμετέχει στους εορτασμούς του Pride Month. 

Παράλληλα με αυτό, άπαντες στο στρατόπεδο της Νασιονάλμανσαφτ ήταν υπέρ της κίνησης, το περιβραχιόνιο του αρχηγού να φέρει τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Κάπου εκεί, έσκασε η τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

"Ο ρατσισμός, η ομοφοβία και ο σεξισμός όπως και όλες οι μορφές διακρίσεων αποτελούν προβλήματα για την κοινωνία μας αλλά και για το ίδιο το παιχνίδι. Η ρατσιστική και ομοφοβική συμπεριφορά έχει καταστρέψει αγώνες εντός και εκτός γηπέδου, δημιουργώντας ρητορική μίσους γύρω από το σπορ που όλοι αγαπάμε. Ωστόσο, η UEFA, μέσω του καταστατικού της, είναι ένας πολιτικά και θρησκευτικά ουδέτερος οργανισμός. Δεδομένου του πολιτικού πλαισίου αυτού του συγκεκριμένου αιτήματος (σ.σ. τον φωτισμό της Allianz Arena) -ένα μήνυμα που στοχεύει σε μία απόφαση που έλαβε το ουγγρικό εθνικό κοινοβούλιο- η UEFA πρέπει να απορρίψει αυτό το αίτημα" ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Η πραγματική διάσταση του θέματος

Θέλεις την άποψή μας; Η UEFA λέει για ακόμη μία φορά μαλακίες. Τα "πολιτικά ζητήματα" που επικαλείται χρησιμοποιούνται από την ίδια -ξανά- εντελώς εργαλειοποιημένα. Το ποδόσφαιρο ήταν πάντοτε από μόνο του και κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα. Οι αρμόδιοι θα μπορούσαν να έχουν πάρει θέση. Ειδικά από τη στιγμή που σε πολλές χώρες, κάποιες πολύ συγκεκριμένες ομάδες είναι κάτι παραπάνω από συνδεδεμένες με πολιτικούς οργανισμούς - ειδικά προς την πλευρά της ακροδεξιάς. 

Οι "προβληματισμοί" της UEFA μας κάνουν να προβούμε σε συγκρίσεις με αντίστοιχες -και εξίσου κερδοφόρες- βιομηχανίες. Για παράδειγμα, ο κινηματογράφος και η τηλεόραση δε δίστασαν ποτέ να δημιουργήσουν LGTB+ friendly περιεχόμενο, ακόμη και στις πιο δημοφιλείς παραγωγές. Και πολύ καλά έκαναν - βασικά, δεν θα έπρεπε καν να τίθεται προς συζήτηση ένα τέτοιο θέμα. 

Η UEFA, δυστυχώς, φαίνεται να θεωρεί πως τέτοιες κινήσεις κάνουν τη μεγάλη μάζα των πελατών της να νιώθει "άβολα". Κάτι που μπορεί να μεταφραστεί μακροπρόθεσμα και σε λιγότερα έσοδα. Και άπαντες γνωρίζουμε το ρόλο του χρήματος στα σημερινά ποδοσφαιρικά δρώμενα. Το θέμα λοιπόν ενώ θα έπρεπε να τεθεί στη σωστή του βάση, δηλαδή την ηθική, εξετάζεται καμουφλαρισμένο υπό πολύ διαφορετικές σκοπιές. 

Έπειτα, υπάρχει και το κομμάτι των ίδιων αθλητών. Ενέργειες όπως αυτές του Neuer θα έπρεπε να επιβραβεύονται. Αντ΄ αυτού η υπο-εκπροσώπηση τέτοιων ενεργειών είναι δεδομένη, ίσως και υπό τον φόβο να υπάρξει εχθρική αντιμετώπιση από τους fans. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Το ποδόσφαιρο είναι για όλους. Ίσως εκτός από τον κάθε ακροδεξιό κόπανο.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος