Το μεγαλύτερο όνειρο ίσως όλων των αθλητών είναι το να διαγωνιστούν κάποια στιγμή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς η συγκεκριμένη διοργάνωση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα στον κόσμο, ενώ την ίδια στιγμή τους δίνει την ευκαιρία να εξυψώσουν το όνομα της χώρας τους και να γίνουν όχι μόνο εθνικοί ήρωες αλλά, όπως έχει αποδείξει η πρόσφατη ιστορία, και celebrities

Getty Images

Οι αθλητές που αγάπησε ο κόσμος

Μέσα από τη συμμετοχή και τις νίκες τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όσον αφορά τη χώρα μας, έχουν αγαπηθεί και λατρεύονται ως stars ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο Πύρρος Δήμας, η Βούλα Πατουλίδου και η Πηγή Δεβετζή, για να αναφέρουμε μόνο μερικούς.

Πλέον, βέβαια, υπάρχει μία νέα γενιά αθλητών και αθλητριών που είναι αποφασισμένοι και αποφασισμένες να σπάσουν τα ρεκόρ τους και να κατακτήσουν το χρυσό μετάλλιο. Αυτή η διαδικασία, όμως, δεν είναι προσιτή σε όλους, με μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες. 

Το κόστος που διαφέρει ανάλογα με το άθλημα

Όχι, το να παίρνεις μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι παντού δωρέαν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των ΗΠΑ. Αν και τα χρήματα που απαιτούνται για την προετοιμασία και τη συμμετοχή διαφέρει από άθλημα σε άθλημα, γενικά οι αθλητές πρέπει να έχουν συγκεντρώσει αρκετά χρήματα για να μπορούν να ακολουθήσουν το πάθος τους χωρίς να κάνουν κάποια άλλη δουλειά.

Μάλιστα, ανεξάρτητα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το να συνεχίζει κάποιος να προπονείται σε επαγγελματικό επίπεδο και να ακολουθεί μία καριέρα στον αθλητισμό μπορεί να του κοστίσει από εκατοντάδες έως χιλιάδες δολάρια κάθε χρόνο.

Getty Images

Για τον υπολογισμό του κόστους ανά άθλημα, θα πρέπει κάποιος να λάβει υπόψη του τις ώρες προπόνησης, τον εξοπλισμό, τους προπονητές, τις συνδρομές σε γυμναστήρια και άλλους χώρους άθλησης, ακόμα και τα ταξίδια στις διάφορες εθνικές και διεθνείς οργανώσεις στις οποίες χρειάζεται να διαγωνιστεί ένας αθλητής για να πάρει το πολυπόθητο "εισιτήριο" για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Όσον αφορά δε τη συμμετοχή σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, όσοι αθλητές λαμβάνουν μέρος με αμαξίδιο, για να διαγωνιστούν υπό τις ίδιες συνθήκες με τους υπόλοιπους συναθλητές τους θα πρέπει να έχουν κάποιο που να πληρεί συγκεκριμές προδιαγραφές, το οποίο κοστίζει περισσότερο από 10 χιλιάδες δολάρια.

Πατινέρ, χορηγοί, σταρ αθλητές και απώλεια προσωπικής περιουσίας

Ένα από τα πιο ακριβά ολυμπιακά αθλήματα είναι το καλλιτεχνικό πατινάζ, με το συνολικό κόστος ανά έτος, για να γίνεις και να παραμείνεις ένας κορυφαίος πατινέρ, να κυμαίνεται ανάμεσα στις 35 και τις 50 χιλιάδες δολάρια.

> Διάβασε ακόμα: H πιο σέξι αθλήτρια του πλανήτη πάει Τόκιο

Κάποιες χώρες καλύπτουν το κόστος της προετοιμασίας των αθλητών τους και κάποιες άλλες όχι. Βέβαια, ακόμα και στις πρώτες, συνήθως η κάλυψη των εξόδων αφορά μόνο μία κορυφαία κάστα αθλητών-σταρ.

Το κενό έρχονται να καλύψουν είτε χορηγοί, είτε πλατφόρμες δωρεών είτε οι ίδιοι οι αθλητές και οι οικογένειές τους που κάποιες φορές έχουν φτάσει στην οικονομική καταστροφή προκειμένου να στηρίξουν την καριέρα των παιδιών τους στον χώρο του αθλητισμού.