Όταν ακούμε τις λέξεις Ολυμπιακοί Αγώνες, το μυαλό μας συνήθως πηγαίνει σε αθλήματα του στίβου όπως ο δρόμος ταχύτητας των 100 μέτρων, στην άρση βαρών και την ενόργανη γυμναστική. Παρόλα αυτά υπήρξαν αρκετές παράξενες δραστηριότητες που κάποτε θεωρήθηκαν ολυμπιακά αθλήματα και συμπεριλήφθηκαν σε κάποιες διοργανώσεις.

Πολλά από τα παράδοξα "events" της διοργάνωσης του Παρισιού του 1900, μάλιστα, παρουσιάζονται με άλλα περίεργα σχετικά facts σε ένα βίντεο που έχει ανέβει στον λογαριασμό του Business Insider στο YouTube, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι υπόλοιπες πρώτες διοργανώσεις υπολείπονταν σε αθλήματα που δεν κατάφεραν να νικήσουν τη μάχη με τον χρόνο. 

Ας δούμε στη συνέχεια μερικά μόνο από τα ολυμπιακά αθλήματα που εγκαταλείφθηκαν, τα περισσότερα μετά από μία διοργάνωση. 

100 μέτρα ελεύθερο μόνο για ναύτες

Το λιγότερο συμπεριληπτικό ολυμπιακό άθλημα όλων των εποχών συνέβη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα. Ήταν τα 100 μέτρα ελεύθερο στην κολύμβηση, ένα αγώνισμα στο οποίο μπορούσαν να πάρουν μέρος μόνο ναύτες του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού.

Ρίψη με στρατιωτικό τουφέκι σε στόχο

Το συγκεκριμένο άθλημα έλαβε χώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 1896 και περιελάμβανε τη ρίψη από τα 200 και τα 300 μέτρα. Μία παραλλαγή του συμπεριλήφθηκε στην επόμενη διοργάνωση, στο Παρίσι, με ρίψη από όρθια, γονατιστή και ξαπλωτή θέση. Τέλος, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1908 και του 1924 το άθλημα της ρίψης με στρατιωτικό τουφέκι σε στόχο εξελίχθηκε και έγινε κάπως πιο φαντεζί, καθώς ο στόχος ήταν κινούμενος, φτιαγμένος από ξύλο και σε σχήμα ελαφιού.

200 μέτρα κολύμπι μετ' εμποδίων

Αυτό το υβρίδιο του αγωνίσματος του δρόμου μετ' εμποδίων και της κολύμβησης πραγματοποιήθηκε σε μία μόνο διοργάνωση, αυτή του Παρισιού το 1900, όχι σε κάποια πισίνα αλλά στον Σηκουάνα.

Υποβρύχια κολύμβηση

Ένα ακόμα περίεργο άθλημα που έλαβε χώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 1900 ήταν η υποβρύχια κολύμβηση. Ο νικητής ήταν ένας Γάλλος που κατάφερε να κολυμπήσει 60 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού του Σηκουάνα μέσα σε 1 λεπτό και 8 δευτερόλεπτα.

Βουτιά αποστάσεως

Το 1904 στο Σεντ Λούις των Ηνωμένων Πολιτειών είχαμε να κάνουμε με ένα κάπως επικίνδυνο μακροβούτι. Το ζητούμενο ήταν να βουτήξεις σε μία πισίνα από μία δεδομένη θέση και να διανύσεις κάτω από την επιφάνεια του νερού τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση χωρίς να κινείς το σώμα σου για όσο το δυνατόν περισσότερο.

iStock

Cesta punta

Το Cesta punta αποτελεί μία εκδοχή του παιχνιδιού Basque Pelota και θεωρείται κάτι σαν πρόγονος του τένις. Φιλοξενήθηκε μόνο μία φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, εννοείται σε αυτούς του Παρισιού του 1900, ενώ το Basque Pelota παρουσιάστηκε ως άθλημα επίδειξης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924, του 1968 και του 1992.

Μακρύ άλμα και υψηλό άλμα στην ιππασία

Το 1900, όταν η ιππασία αποτελούσε ακόμη μέσο μετακίνησης, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού διεξήχθη και το άθλημα που επιβράβευε τον αναβάτη του αλόγου που έκανε το πιο ψηλό και το πιο μακρύ άλμα.

Διελκυστίνδα

Η κλασική διελκυστίνδα που παίζεται μεταξύ δύο ομάδων οι οποίες τραβούν ένα σχοινί προσπαθώντας η μία να τραβήξει την άλλη προς το μέρος της υπήρξε ολυμπιακό άθλημα στις διοργανώσεις του 1900, του 1904, του 1908, του 1912 και του 1920.

Άρσεις αλτήρων

Το συγκεκριμένο αγώνισμα που βαθμολογούνταν με έναν περίπλοκο τρόπο έλαβε χώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σεντ Λούις το 1904 και περιελάμβανε την εκτέλεση διαφορετικών άρσεων αλτήρων μέσα σε δύο ημέρες.

> Διάβασε ακόμα: H πιο σέξι αθλήτρια του πλανήτη πάει Τόκιο

What's next?

Δεν υπάρχουν όμως μόνο αθλήματα που δεν καταφέρνουν να νικήσουν τη μάχη με τον χρόνο αλλά και άλλα, νέα που έρχονται να πάρουν τη θέση τους. Έτσι, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο θα συμπεριληφθούν για πρώτη φορά το καράτε, το σέρφινγκ, το skateboarding και η αναρρίχηση, ενώ κάποια άλλα, όπως το κρίκετ, που έπεσαν σε δυσμένεια, μπορεί κάποια στιγμή να κάνουν comeback.

> Διάβασε ακόμα: Ολυμπιακοί Αγώνες με 4 νέα αθλήματα

Σε κάθε διοργάνωση, παράλληλα με τα ολυμπιακά αθλήματα, βέβαια, λαμβάνουν χώρα και τα αθλήματα επίδειξης, τα οποία δεν ανήκουν στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά συχνά η παρουσία τους αποτελεί το πρώτο βήμα για την επίσημη ένταξή τους σε κάποια επόμενη ολυμπιάδα.