Κάποια πράγματα που δε γνώριζες για την Σέριφ Τίρασπολ

Ποια είναι πραγματικά η ομάδα από την Υπερδνειστερία που χθες το βράδυ κέρδισε την Ρεάλ Μαδρίτης και έστειλε όλη την Ευρώπη στον κουβά.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 29 Σεπτεμβρίου 2021

Όπως πιθανότατα γνωρίζεις, το βράδυ της Τρίτης σημειώθηκε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του Champions League, με την Σέριφ Τίρασπολ να κερδίζει με 2-1 τη Ρεάλ Μαδρίτης, μέσα στο Σαντάγιο Μπερναμπέου. Οι πρωταθλητές Μολβαδίας, στην πρώτη τους συμμετοχή στη μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση μετρούν δύο νίκες σε ισάριθμα ματς και φιγουράρουν στην κορυφή του ομίλου τους. 

Ποια είναι όμως η μυστηριώδης ομάδα που έρχεται -σχεδόν κυριολεκτικά- από το πουθενά; Ακολουθούν κάποια πράγματα που ίσως δεν ήξερες γι' αυτήν.

Από την Υπερδνειστερία με αγάπη

Η Σέριφ Τίρασπολ εκπροσωπεί την Μολδαβία στο θεσμό αλλά δεν είναι μία ομάδα με καταγωγή από τη συγκεκριμένη χώρα. Για την ακρίβεια, είναι ένας σύλλογος της Υπερδνειστερίας. Πρόκειται για μία πρώην μικρή Σοβιετική περιοχή που ήθελε να αποσχιστεί από την ήδη αποσχισμένη από την ΕΣΣΔ Μολδαβία, υπό τον φόβο της ενοποίησης της τελευταίας στη Ρουμανία. Μάλιστα, υπήρξαν και ένοπλες συρράξεις μεταξύ των δύο στις αρχές των 90s. Το όνομά της σημαίνει "πέρα από τον (ποταμό) Δνείστερο" και σε αυτήν κατοικούσαν από την αρχή Ρώσοι, Ουκρανοί, Μολδαβοί και γενικά Υπερδνείστεροι. 

Μέχρι σήμερα, δεν έχει αναγνωριστεί επισήμως από καμία χώρα των Ηνωμένων Εθνών, παρά μόνο από παρόμοιας φύσεως κράτη σαν Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία. Έχει ωστόσο δική της κυβέρνηση και δικό της νόμισμα. Α, και στο στάτους της παραμένει από το 1992 μέχρι σήμερα σε "κατάπαυση του πυρός". Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πως ο πόλεμος δεν έχει επισήμως τελειώσει.

Πήρε το όνομά της από την ομώνυμη εταιρεία

Η Sheriff (που στα ρωσικά όλοι τη γνωρίζουν ως Шериф) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία που εδρεύει στην Υπερδνειστερία και την πόλη του Τίρασπολ. Δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από τους Viktor Gushan και Ilya Kazmaly, πρώην μέλη της KGB (και αυτό είναι κάτι που δεν προκαλεί εντύπωση σε κανέναν). Η εταιρεία περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις μορφές των κερδοφόρων ιδιωτικών επιχειρήσεων στη χώρα.

Κάποια πράγματα που δε γνώριζες για την Σέριφ Τίρασπολsheriff-sport.com

Μεταξύ άλλων η εταιρεία διαθέτει μια αλυσίδα πρατηρίων καυσίμων, μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ, ένα τηλεοπτικό κανάλι, ένα εκδοτικό οίκο, μια κατασκευαστική εταιρεία, έναν έμπορο Mercedes-Benz, μια διαφημιστική εταιρεία, ένα εργοστάσιο απόσταξης, δύο εργοστάσια ψωμιού, ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, και ασφαλώς την ποδοσφαιρική ομάδα ΦΚ Σερίφ Τίρασπολ και το νεόκτιστο Στάδιό της. Μάλιστα, στο χώρο του τελευταίου κατασκευάζεται και ξενοδοχείο 5*.

Είναι σχετικά φρέσκια ομάδα

ΣΕΡΙΦ ΤΙΡΑΣΠΟΛ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ 2021FC Sheriff

Ιδρύθηκε στις 4 Απριλίου του 1997 -φυσικά από την Sheriff. Ο πρώτος προπονητής της ομάδας, Ahmad Alaskarov ήταν επίσης και πρόεδρός της. Το club εντάχθηκε κατευθείαν στη δεύτερη κατηγορία του μολδαβικού πρωταθλήματος και από την πρώτη του σεζόν εκεί κέρδισε την άνοδο, κατακτώντας το πρωτάθλημα με 14 βαθμούς διαφορά.

Πολυεθνική

Στο ρόστερ της υπάρχουν παίκτες από 18 διαφορετικά κράτη. Ανάμεσά τους και δύο Έλληνες, ο επιθετικός Δημήτρης Κολοβός και ο -MVP του Μπερναμπέου- τερματοφύλακας Γιώργος Αθανασιάδης.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος