New York Knicks, η πολυτιμότερη ομάδα του NBA για το 2021-22

Η κατάταξη των 30 ομάδων του αμερικανικού πρωταθλήματος μπάσκετ σύμφωνα με το Forbes.

Γράφει: Esquire Editors 19 Οκτωβρίου 2021

Παρά το γεγονός ότι η πανδημία του κορονοϊού κράτησε τα γήπεδα σχεδόν άδεια κατά τη διάρκεια της σεζόν 2020-2021, η μέση αξία franchise των ομάδων του NBA αυξήθηκε κατά 13%, στα 2,48 δισ. δολάρια, από την τελευταία "αξιολόγηση” του Forbes, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο. Για πρώτη φορά, δε, τρία franchises ΝΒΑ ξεπερνούν σε αξία τα 5 δισ. δολάρια. Πρόκειται για τους: New York Knicks (Νο.1 με 5,8 δισ. δολάρια), τους Golden State Warriors (Νο.2 με 5,6 δισ. δολάρια) και τους Los Angeles Lakers (Νο.3 με 5,5 δισ. δολάρια).

Αυτές οι τρεις ομάδες είναι από τις "μεγάλες” του πρωταθλήματος και υπό κανονικές συνθήκες αποφέρουν τα περισσότερα έσοδα λόγω των προσοδοφόρων τοπικών τηλεοπτικών συμβολαίων αλλά και των σημαντικών εσόδων που αποκομίζουν από τις έδρες τους, με τα ακριβά εισιτήρια και το πλήθος των διαφημίσεων. (Δείτε εδώ την πλήρη λίστα με τις αξίας και πρόσθετες πληροφορίες για κάθε ομάδα).

Οι επενδυτές franchise φαίνεται ότι "ξεχνούν” πλέον τις άδειες θέσεις των γηπέδων -που ψαλίδισαν τα μέσα έσοδα των 30 ομάδων του πρωταθλήματος κατά 19% πέρυσι σε σύγκριση με τη σεζόν 2019-20, στα 213 εκατ. δολάρια- και προσβλέπουν σε ένα δυνατό "ριμπάουντ”: Η αύξηση των εσόδων από χορηγίες σε συνδυασμό με την επιστροφή των θεατών στα γήπεδα τη νέα σεζόν αναμένεται να ωθήσουν τα έσοδα του πρωταθλήματος στο ιστορικό υψηλό των τουλάχιστον 10 δισ. δολαρίων, 10% υψηλότερα από αυτά της σεζόν 2018-2019, που ήταν η τελευταία πλήρης σεζόν πριν ξεσπάσει η πανδημία.

Οι ιδιοκτήτες ομάδων των ΝΒΑ έκλεισαν την προηγούμενη σεζόν χορηγίες αξίας περίπου 1,46 δισ. δολάρια -ποσό ρεκόρ- με μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων να προέρχεται από συμφωνίες για τις "φανέλες”. Οι συμφωνίες αυτές που ξεκίνησαν στη σεζόν 2017-2018 και απέφεραν περίπου 150 εκατ. δολάρια συνολικά τα τελευταία δύο χρόνια, φέτος (2021-2022) αναμένεται να εισφέρουν στις 30 ομάδες του πρωταθλήματος περισσότερα από 225 εκατ. δολάρια. Παρότι ο θεσμός ξεκίνησε ως μια απλή διαφήμιση οι "φανέλες” εξελίχθηκαν γρήγορα σε ιδιαίτερα προσοδοφόρες διαφημιστικές συμφωνίες για τις ομάδες.

Για παράδειγμα, τον προηγούμενο μήνα οι Brooklyn Nets έκλεισαν μια τέτοια συμφωνία που φέρεται να άγγιξε το ποσό ρεκόρ για το NBA των 30 εκατ. δολαρίων ετησίως, αποτελώντας έναν από τους παράγοντες που η αξία της ομάδας αυξήθηκε κατά 21% φέτος -περισσότερο από οποιασδήποτε άλλης-, στα 3,2 δισ. δολάρια. Επίσης, τον Σεπτέμβριο, οι Lakers και οι Philadelphia 76ers υπέγραψαν αντίστοιχες συμφωνίες αξίας 20 εκατ. δολαρίων και άνω των 10 εκατ. δολαρίων ετησίως, αντίστοιχα.

New York Knicks, η πολυτιμότερη ομάδα του NBA για το 2021-22Forbes

Ένας δεύτερος λόγος για το φετινό "άλμα” είναι οι υψηλές προσδοκίες των ομάδων για τον νέο "γύρο” συμφωνιών με τα εθνικά μέσα ενημέρωσης, ο οποίος θα μπορούσε να ξεκινήσει για τη σεζόν 2025-2026. Το πρωτάθλημα λαμβάνει επί του παρόντος κατά μέσο όρο 2,66 δισ. δολάρια ετησίως από το ABC και το ESPN της Walt Disney και το Turner Broadcasting της AT&T. "Η πρόβλεψή μου είναι ότι οι συμφωνίες των ΜΜΕ με τις ομάδες του NBA θα διπλασιαστούν σε αξία, χάρη εν μέρει στη σημαντική αύξηση της ροής περιεχομένου”, εξηγεί στο Forbes o Lee Berke, ειδικός επί των δικαιωμάτων παραχώρησης στα μέσα ενημέρωσης.

Όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς, καμία ομάδα του NBA δεν άλλαξε ιδιοκτήτη από την τελευταία λίστα του Forbes, ωστόσο αρκετά πακέτα μειοψηφίας πωλήθηκαν σε τιμές που δείχνουν ότι τα franchises του πρωταθλήματος αποτελούν "καυτό” προϊόν, ειδικά εκείνα των "μεγάλων” ομάδων.

Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση αυτών των συμφωνιών και μίλησαν υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, το ποσό που πρόκειται να πληρώσουν οι Marc Lore και Alex Rodriguez για να αποκτήσουν πλειοψηφικό πακέτο των Minnesota Timberwolves αποτιμά την ομάδα στα 1,6 δισ. δολάρια, με τη συμφωνία να αναμένεται να κλείσει σε τρεις δόσεις έως το τέλος του 2023. Ο δε Philip Anschutz πούλησε το 27% των μετοχών του στους Lakers τον Ιούλιο σε τιμή που αποτίμησε την ομάδα στα 5 δισ. δολάρια, ενώ το ποσοστό ελέγχου αποτιμά την ομάδα σε περίπου 5,5 δισ. δολάρια. Το Forbes αποτίμησε τον Φεβρουάριο την ομάδα στα 4,6 δισ. δολάρια. Οι αγοραστές, Mark Walter και Todd Boehley, έχουν όμως δρόμο μπροστά τους πριν αποσπάσουν τον έλεγχο από την Jerry Buss Family Estate, κάποια στιγμή στο μέλλον.

Μικρότερα ποσοστά συμμετοχής, όπου οι αγοραστές δεν έχουν βλέψεις για έλεγχο των ομάδων, άλλαξαν επίσης χέρια σε τιμές που ξεπερνούσαν την τελευταία αποτίμηση των ομάδων του ΝΒΑ. Οι Arctos Sports Partners απέκτησαν το 17% των μετοχών των Sacramento Kings τον προηγούμενο μήνα, σε τιμή που αποτίμησε την ομάδα στα 1,84 δισ. δολάρια, λίγο υψηλότερα από την αποτίμηση του Forbes τον Φεβρουάριο στα 1,825 δισ. δολάρια. Η εταιρεία private equity απέκτησε επίσης ποσοστό λίγο άνω του 5% στους Golden State Warriors, με την αποτίμηση της ομάδας να ανεβαίνει στα 5,5 δισ. δολαρίων τον Απρίλιο, ποσό ρεκόρ για μειοψηφικό ποσοστό και 17% υψηλότερο σε σύγκριση με την τελευταία εκτίμηση του Forbes.

Οι πολυτιμότερες ομάδες του NBA

1. New York Knicks

• Αξία: 5,8 δισ. δολάρια
• Ετήσια μεταβολή: 16%
• Ιδιοκτήτης: Madison Square Garden Sports
• Λειτουργικά έσοδα: 71 εκατ. δολάρια

 Η συνέχεια στο Capital.gr

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος