Mo Salah, ποιος να σε σταματήσει;

O 29χρονος Αιγύπτιος σταρ παραμένει ένα από τα κορυφαία ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Το χατ τρικ στο Ολντ Τράφορντ ήταν απλά μία ακόμη επιβεβαίωση.

Πιθανότατα γνωρίζεις τι συνέβη στο ντέρμπι του ΣΚ στην Premier League ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Ολντ Τράφορντ. Οι Κόκκινοι του Jürgen Klopp διέλυσαν με 0-5 την ομάδα του Ole Gunnar Solskjær, με τον Mo Salah να σημειώνει χατ τρικ. 

Ο 29χρονος Αιγύπτιος σούπερ σταρ της Λίβερπουλ έγινε ο πρώτος παίκτης του αγγλικού πρωταθλήματος που πετυχαίνει τρία γκολ μέσα στην έδρα των Κόκκινων Διαβόλων από το 1992.

Παράλληλα επιβεβαιώνει πως παραμένει ένα από τα σπουδαιότερα ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια. Επιπροσθέτως, μετρά ήδη φέτος 10 γκολ σε 9 ματς στην Premier League.

Από την Αίγυπτο στην κορυφή

Η καταγωγή του είναι από το χωριό Ναγκρίγκ, της επαρχίας Γαρμπία, στην βόρεια Αίγυπτο - είναι το μέρος στο οποίο γεννήθηκε και στο οποίο το 65% των κατοίκων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Εκεί έμαθε μπάλα, παίζοντας σε αλάνες μαζί με τους φίλους του, συνήθως ξυπόλητος. Το ταλέντο του τον βοήθησε να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, παίζοντας για την Άραμπ Κοντράκτορς (η ομάδα είναι επίσης γνωστή και ως Al Mokawloon). Εκεί τον εντόπισε η ελβετική Βασιλεία, δίνοντάς του την ευκαιρία να μεταπηδήσει στην ποδοσφαιρική Ευρώπη.

Στο ημι-καντόνι Μπάζελ-Στατ, στα βόρεια σύνροα της Ελβετίας, ο 20χρονος Salah έδειξε αμέσως ποιο είναι το potential του, με αποτέλεσμα σύντομα να μπει στο στόχαστρο αρκετών μεγάλων clubs.

Mo Salah, ποιος να σε σταματήσει;

Η Τσέλσι ήταν η πιο τυχερή, αποκτώντας τον Ιανουάριο του 2014 έναντι του ποσού των £11.000.000. Παρότι ήταν προσωπική επιλογή του Jose Mourinho (ο Πορτογάλος τεχνικός μάλιστα δήλωνα πως θα γίνει καλύτερος από τον Gareth Bale και τον Arjen Robben), δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στο Στάμφορντ Μπριτζ, με το δανεισμό του στη Φιορεντίνα και τη Ρόμα να τον βοηθά να βρει τα πατήματά του.

Όταν τον Ιούνιο του 2017 η Λίβερπουλ τον αποκτούσε, κανείς στο Άνφιλντ δε φανταζόταν πως γινόταν ένα σημαντικό βήμα στο να αλλάξει η ιστορία του αγγλικού αλλά και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

> Διάβασε ακόμη: Οι σταρ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου που θέλει η Νιούκαστλ

4+ χρόνια μετά, ο Αιγύπτιος επιθετικός έχει σημειώσει περισσότερα από 100 γκολ σε περίπου 150 ματς, έχει κατακτήσει το Champions League και το ευρωπαϊκό Super Cup και, κυρίως, την πολυπόθητη Premier League. Παράλληλα, είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Αιγύπτου, την οποία οδήγησε στην κατάκτηση του Copa Africa το 2017 αλλά και στο Μουντιάλ της Ρωσίας, ένα χρόνο αργότερα. 

Το εξώφυλλο του ΤΙΜΕ και η έρευνα του Stanford

Τον Απρίλιο του 2019, το περιοδικό ΤΙΜΕ τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους του πλανήτη, φιλοξενώντας τον μάλιστα στο εξώφυλλό του.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TIME (@time)

Ο λόγος δεν ήταν μόνο η τεράστια ποδοσφαιρική του αξία αλλά και το γεγονός πως βοήθησε την εξαιρετικά συντηρητική αγγλική κοινωνία να δει με άλλο μάτι τους Μουσουλμάνους. Μία έρευνα του Stanford και του Εργαστηρίου Πολιτικής Μετανάστευσης του φημισμένου αμερικανικού πανεπιστημίου είχαν επιβεβαιώσει όλα τα παραπάνω.

Οι ερευνητές είχαν εξετάσει τα στοιχεία από αστυνομικά τμήματα της περιοχής του Μέρσεϊσάιντ, μελέτησαν χιλιάδες tweets από φιλάθλους των ομάδων της Premier League ενώ διενήργησαν και έρευνα μέσω ερωτηματολογίων σε ένα αρκετά σημαντικό δείγμα των οπαδών της Λίβερπουλ (8.000 ανθρώπων). Τα αποτελέσματα που προέκυψαν ήταν άκρως εντυπωσιακά: Τα εγκλήματα μίσους εναντίον μεταναστών μειώθηκαν σε ποσοστό 18,9%, την ίδια στιγμή που κανένα άλλο αδίκημα δεν έχει παρουσιάσει τέτοια μείωση.

> Διάβασε ακόμη: Οι εξωφρενικές ρήτρες του ενός δισεκατομμυρίου

Επιπλέον, μειώθηκαν τα μηνύματα των οπαδών της Λίβερπουλ εναντίον των μουσουλμάνων στο Twitter - για την ακρίβεια ελαχιστοποιήθηκαν από 7,2% σε 3,4%. Αξιοσημείωτο είναι δε, το γεγονός ότι πολλοί φίλοι των Κόκκινων αποκαλούν τον Salah όλο και περισσότερο ως "ένα δώρο από τον Αλλάχ". 

Στο κομμάτι των ερωτηματολογίων, οι ερευνητές παρατήρησαν την καθολική αποδοχή του Salah σαν δημόσιο πρόσωπο, o οποίος αναγνωρίζεται ως ένα χαρισματικός άνθρωπος και υπόδειγμα οικογενειάρχη, που δεν φοβάται να μιλήσει ανοιχτά για την πίστη του.

ΜΟ ΣΑΛΑΧ 1

Η παρουσία του στο Anfield έχει βοηθήσει στο να γίνει πιο συμπαθής, στους ντόπιους, η μουσουλμανική κοινότητα. Εκτός από αυτά όμως, το νο.11 της Λίβερπουλ δεν ξέχασε ποτέ την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ναγκρίγκ, κάνοντας συνεχώς δωρεές για την κατασκευή υποδομών ή ακόμη και βοηθώντας απευθείας οικογένειες που έχουν ανάγκη.

"Θυμάμαι που όταν ήμουν μικρός παρακολουθούσα το Champions League -δεν έχανα αγώνα- και ήθελα να γίνω τόσο καλός όσο ο Ronaldo, o Zinedine Zidane και ο Francesco Totti. Προσπαθούσα να τους μιμηθώ, παίζοντας με τους φίλους μου στο δρόμο" είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή του. Πλέον, μπορεί κάποιος να πει πως τα έχει καταφέρει περίφημα, ξεχωρίζοντας μάλιστα με το δικό του στυλ, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.