Όλα για το γρασίδι, λίγο πριν από το Wimbledon

Μία εβδομάδα προτού βάλουν τα λευκά τους οι κορυφαίοι τενίστες του πλανήτη, κάνουμε μία μίνι ανασκόπηση στη φετινή Grass Season.

Μία περίπου εβδομάδα πριν από την έναρξη του Wimbledon, η Grass Season βρίσκεται στο peak της και ως συνήθως οι εκπλήξεις είναι πολλές. Οι Big 3 δεν έχουν δώσει ούτε ένα παιχνίδι, Medvedev και Zverev (Νο 1-2 στην Παγκόσμια Κατάταξη) θα μείνουν εκτός του Grand Slam λόγω πολέμου και τραυματισμού με αποτέλεσμα να έχει ανοίξει η όρεξη όλων των υπολοίπων. Τι έχει γίνει μέχρι στιγμής στο γρασίδι και τι περιμένουμε ενόψει του Wimbledon;

Η αρχή έγινε με την υπέροχη ιστορία που διαδραματίστηκε στο 's-Hertogenbosch. Στην Ολλανδία ο 25χρονος Tim Van Rijthoven, που δεν είχε σημειώσει ούτε μία νίκη στο tour, πήρε wild card από τους διοργανωτές, κέρδισε όποιον βρέθηκε στο διάβα του και κατέκτησε το 250αρι τουρνουά. Στον τελικό μάλιστα διέσυρε με 6-4, 6-1 τον Medvedev για να γνωρίσει την αποθέωση και να λάβει wild-card και για το Wilmbledon. Η ζωντανή απόδειξη ότι στο γρασίδι μπορούν όλα να συμβούν!

Η επιστροφή του Matteo Berrettini και ο διεκδικητής Hubert Hurkacz

Η ίδια εβδομάδα συνοδεύτηκε από την επιστροφή του Matteo Berrettini στο tour. Ο Ιταλός που πέρυσι έφτασε ως τον τελικό του Wimbledon στοχεύει εδώ και καιρό στην grass season. Χειρουργήθηκε στο χέρι τον Μάρτιο, χάνοντας όλη τη χωμάτινη σεζόν και έβαλε στο  μάτι το Wimbledon. Η επιστροφή του όμως στο top επίπεδο έφτασε πολύ πριν από το λονδρέζικο Grand Slam. Κέρδισε το τουρνουά της Στουτγκάρδης, δίνοντας μια επική μάχη με τον Andy Murray στον τελικό και την επόμενη εβδομάδα πέταξε για Λονδίνο και το ιστορικό Queen's.

> Διάβασε ακόμη: Η ιστορία του Fred Perry, του τενίστα που έγινε brand

Στο Λονδίνο ο Ιταλός έκανε ένα διπλό back to back. Κέρδισε το συγκεκριμένο τουρνουά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και κατέκτησε τουρνουά της ATP για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα. Ο μόνος που τον δυσκόλεψε ήταν ο Αμερικανός Denis Kudla, ο οποίος ήταν και εκείνος που του πήρε σετ. Πάντως, λόγω της μεγάλης του απουσίας από το tour και της περυσινής επιτυχίας του στο γρασίδι που δεν του εξασφαλίζει νέους πόντους, ο Ιταλός έχει πέσει στο Νο 11 του κόσμου, ενώ εξαιτίας της μη βαθμολόγησης του Wimbledon θα χάσει κι άλλες θέσεις. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tennis TV (@tennistv)

Το σημαντικότερο τουρνουά ωστόσο στην "πράσινη" σεζόν δεν είναι άλλο από το φημισμένο Halle. Φημολογείται μάλιστα ότι το τουρνουά στη Γερμανία θα γίνει το πρώτο 1000αρι σε γρασίδι μέσα στα επόμενα χρόνια. Εκεί, νικητής ήταν ο Hubert Hurkacz, ο οποίος παρουσιάζοντας εξαιρετικό πρόσωπο, πρόσθεσε τον εαυτό του στους διεκδικητές του Wimbledon. Στον τελικό επικράτησε άνετα με 6-1, 6-4 του Daniil Medvedev, την επικότερη μάχη του την έδωσε όμως στα ημιτελικά με αντίπαλο τον Κύργιο. 

Η ιδιαίτερη περίπτωση του Nick Kyrgios

Ο Αυστραλός με ελληνικές ρίζες το 2022 είναι διαφορετικός. Είναι το ίδιο απολαυστικός για κάποιους - κλόουν για κάποιους άλλους-, όμως φαίνεται να απολαμβάνει και πάλι το παιχνίδι. Κατέκτησε μαζί με τον συμπατριώτη του, Θανάση Κοκκινάκη το διπλό στο Αυστραλιανό Όπεν και "έκαψαν" τη Μελβούρνη και μετά από αυτήν την επικράτηση ξεκίνησε να παίρνει wild cards και να ταξιδεύει τον κόσμο, βρίσκοντας σιγά-σιγά τον καλό του εαυτό. 

Στο χώμα αγωνίστηκε μόνο στο Χιούστον πιθανότατα γιατί είχε ξεμείνει στις ΗΠΑ μετά τα τουρνουά της σκληρής επιφάνειας, όμως υποσχέθηκε ότι το 2023 θα παίξει στο Roland Garros, για να πάει ταξίδι την κοπέλα του στο Παρίσι. Yolo. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nick Kyrgios (@k1ngkyrg1os)

Το γρασίδι όμως είναι διαφορετική υπόθεση για τον Κύργιο, ο οποίος εδώ και χρόνια δεν έχει προπονητή, όμως το σερβίς του και το αδιαπραγμάτευτο ταλέντο του, μπορεί να τον φτάσει ψηλά. Άλλωστε στο Wimbledon έχει σημειώσει την καλύτερη πορεία του σε Grand Slam (μέχρι τα προημιτελικά) και οι φετινές του πορείες στο γρασίδι (ημιτελικά σε Halle και Στουτγκάρδη), τον έχουν τοποθετήσει σε ένα από τα φαβορί. Πάντως μέσα σε 3μιση μήνες, ο Αυστραλός έχει ανέβει 92 θέσεις στην Παγκόσμια Κατάταξη, επιβεβαιώνοντας ότι το 2022 είναι η καλύτερη του χρονιά. 

> Διάβασε ακόμη: 52 χρόνια Andre Agassi, οι φωτογραφίες

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η κακή (;) σχέση του με το γρασίδι

Λίγο ο περυσινός αποκλεισμός από τον πρώτο γύρο του Wimbledon, λίγο το πρόωρο τέλος που μπήκε στη φετινή του πορεία στο Roland Garros μετά την ήττα από τον Holger Rune, έκαναν τον Στέφανο Τσιτσιπά και το επιτελείο του να πάρουν με λίγο πιο σοβαρό μάτι την φετινή grass season. Συμμετείχε στη Στουτγκάρδη και στο Halle και αποκλείστηκε και στα δύο τουρνουά στον δεύτερο γύρο. Το τένις του όπως συνήθως είχε σημαντικές μεταπτώσεις στα 4 παιχνίδια που έδωσε και πριν φορέσει τα λευκά του για το Wimbledon θα αγωνιστεί και στο τουρνουά της Μαγιόρκα για να πάρει περισσότερα παιχνίδια με τα νέα του παπούτσια. 

Στο βρετανικό Grand Slam συστήθηκε για πρώτη φορά στον κόσμο του τένις όταν το 2018 είχε φτάσει ως τον 4ο γύρο σε ηλικία 19 ετών και φέτος ψάχνει μια καλή πορεία για να επανέλθει σιγά - σιγά στο κορυφαίο επίπεδο. 

Djokovic - Nadal - Alcaraz μεταξύ των φαβορί

Ο Rafa Nadal ποτέ δεν αγαπούσε ιδιαίτερα το γρασίδι. Με 30 νίκες και 3 ήττες μέσα στο 2022 και με το 2/2 σε Αυστραλιανό Όπεν και Roland Garros, ποιος μπορεί να τον ξεγράψει; Ο Ισπανός γύρισε από το Παρίσι με το 22ο Grand Slam του και τραυματίας. Χρειάστηκε να τον δούμε πάλι με πατερίτσες και να διανύσει ένα μεγάλο διάστημα αποθεραπείας, όμως τα κατάφερε. Έχει ήδη φτάσει στο Λονδίνο και προετοιμάζεται στα γήπεδα του Wimbledon για να γράψει τη δική του ιστορία. Ξανά.

Ο Novak Djokovic στο Παρίσι φάνηκε να βρίσκει τον καλό του εαυτό μετά το σίριαλ της Μελβούρνης και στο Λονδίνο πάει για άλλη μια χρονιά ως το απόλυτο φαβορί. Με 6 κατακτήσεις είναι μόνο πίσω από τον Roger Federer σε κατακτήσεις στο τουρνουά και μετά την ήττα του από τον Rafa Nadal στον προημιτελικό του Roland Garros, ψάχνει επειγόντως το 21ο του Grand Slam που θα τον βάλει πίσω στην κούρσα του... GOAT. 

Το παιδί - θαύμα του παγκοσμίου τένις έζησε φέτος έναν ανεπανάληπτο χειμώνα με σερί κατακτήσεις τουρνουά και έφτασε στο Roland Garros με στόχο την κορυφή. Ο λόγος φυσικά για τον Carlos Alcaraz που στα 19 του έχει βαλθεί να τρελάνει τον κόσμο. Μετρά 4 τίτλους μέσα στο 2022 και έχει φτάσει στο Νο 7 της κατάταξης. Η ήττα από τον Zverev στα προημιτελικά του Roland Garros, του θύμισε τι θα πει ήττα (32-4 στο 2022) και στη συνέχεια ένας τραυματισμός στον αγκώνα του στέρησε την αγωνιστική προετοιμασία του για το Wimbledon. Πέρυσι είχε φτάσει ως τον 2ο γύρο, όμως φέτος η εξέλιξη του είναι τέτοια που τον έχει μετατρέψει σε ένα από 3-4 φαβορί της διοργάνωσης. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.