Η Serena Williams και η καριέρα των 90 εκατ. δολαρίων

Όλα τα οικονομικά επιτεύγματα της σπουδαιότερης τενίστριας στην ιστορία του αθλήματος.

Αν το τένις είχε γυναικείο πρόσωπο και σώμα, αυτά θα ήταν μόνο εκείνα της Serena Williams, μίας αθλήτριας της οποίας η τεχνική και σωματική δύναμη κυριαρχεί τουλάχιστον τα τελευταία είκοσι χρόνια στα courts. Με 23 Grand Slams και 85% νίκες στην καριέρα της και 14 Grand Slams στο διπλό των γυναικών, η Serena έγινε το απόλυτο σύμβολο των γυναικών.

Όλες οι επιτυχίες, ωστόσο, δεν ήρθαν χωρίς προσπάθεια και θυσίες. Αντίθετα, συχνά ήταν η φιλοδοξία του πατέρα της και όχι η δική της που την έκανε να αγωνίζεται ανά πάσα στιγμή και υπό όλες τις συνθήκες. Η ταινία King Richard με τον Will Smith ανέδειξε ακριβώς αυτή την πτυχή που συχνά δεν φωτίζεται από τα φώτα της δημοσιότητας. Η επιτυχία όμως ήρθε με πολύ θόρυβο και φυσικά με το αζημίωτο.

Το ντεμπούτο της Serena Williams στο τένις

Με καταγωγή από το Μίσιγκαν και γεννημένη στις 26 Σεπτεμβρίου 1981, η Serena Williams έκανε το επαγγελματικό της ντεμπούτο το 1997 στο Indian Wells και συμμετείχε στα διπλά του US Open. Οι πρώτες της εμπειρίες, ωστόσο, δεν έφεραν σπουδαία αποτελέσματα και η Williams έπρεπε να περιμένει άλλα δύο χρόνια για να αρχίσει η αδιαμφισβήτητη κυριαρχία της: το 1999, θριάμβευσε στην έδρα της στο US Open χάρη στη νίκη της επί της Martina Hingis, της Ελβετίδας και φαβορί του τουρνουά.

Την ίδια χρονιά, διέλυσε κάθε αμφιβολία για τυχαία ή ανεπανάληπτα κατορθώματα κερδίζοντας στο Flushing Meadows και, λίγους μήνες αργότερα, στο Σίδνεϊ στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και στις δύο περιπτώσεις βρισκόταν στην παρέα της μεγάλης αδερφής της Venus και το χρυσό μετάλλιο στο Πεκίνο το 2008 θα ερχόταν επίσης στο διπλό: ο ολυμπιακός θρίαμβος στο μονό - ο μοναδικός στην καριέρα της - θα έπρεπε να περιμένει μέχρι το Λονδίνο το 2012.

Το Serena Slam

Από το 2000 και μετά, η Serena Williams εδραίωσε την απόλυτη κυριαρχία φέρνοντας το γυναικείο τένις πιο κοντά στην ταχύτητα και τη δύναμη των ανδρών συναδέλφων της: τα χτυπήματά της γίνονταν κάθε χρόνο όλο και πιο μοιραία και ο αγωνισμός που της μετέδωσε ο πατέρας της άρχισε να προκαλεί φόβο σε όλες τις αντιπάλους. Είναι βέβαιο πως σε ένα αντίστοιχο Battle Of The Sexes θα νικούσε πολλούς σύγχρονους Bobby Riggs.

Serena Slam

To Grand Slam (χρονιάς) είναι ο μεγαλύτερος στόχος για όλους τους κορυφαίους του αθλήματος -πρόκειται για την κατάκτηση των 4 Grand Slam την ίδια χρονιά-. Ο Novak Djokovic έφτασε κοντά στο να το επιτύχει πέρυσι, όμως ηττήθηκε στον τελικό του US Open από τον Daniil Medvedev και έχασε την ευκαιρία να γίνεις ο πρώτος αθλητής μετά τη Steffi Graf που θα το πετύχαινε. Πιο πριν όμως η Serena Williams είχε εφεύρει το δικό της όρο. Το Serena Slam.

Πρόκειται για τέσσερις σερί τίτλους σε δύο διαφορετικές σεζόν. Η ίδια το κατόρθωσε δύο φορές: η πρώτη ήταν η νίκη της στο Roland Garros, το Wimbledon και το US Open το 2002, ακολουθούμενη από το Australian Open το 2003- η δεύτερη ήταν περισσότερο από δέκα χρόνια αργότερα και εγκαινιάστηκε αυτή τη φορά με τον θρίαμβό της στο US Open το 2014, ακολουθούμενη από το Australian Open, το Roland Garros και το Wimbledon την επόμενη χρονιά. Εντυπωσιακό και αξεπέραστο.

Τα αγαπημένα Slams της Serena Williams

Από όλα τα τουρνουά Slam, ωστόσο, υπάρχουν δύο με τα οποία η Serena Williams έχει μια έντονη και ιδιαίτερη σχέση αγάπης: Wimbledon και Australian Open. Μέσα σε είκοσι χρόνια έχει καταφέρει να κερδίσει και τα δύο από επτά φορές, κερδίζοντας τους πάντες, ακόμη και την αδερφή της σε τελικούς. Έχει ακόμη κερδίσει έξι US Open (το πρώτο το 1999- το τελευταίο το 2014) και τρία Roland Garros, παρά το γεγονός ότι το χώμα δεν ήταν ποτέ το καταλληλότερο τερέν για το παιχνίδι της.

Οι τελευταίες επιτυχίες της Williams

Από μια καριέρα που ξεκίνησε τόσο νωρίς, θα ήταν φυσιολογικό να περιμένουμε μια φυσική κατηφόρα, όμως η Serena συνεχίζει να είναι μια από τις πιο τρομερές αντιπάλους ακόμα και τώρα, παρά την εγκυμοσύνη, τα μερικά διαλείμματα και το βάρος των προσδοκιών που βαραίνει στους ώμους της. Μετά τη νίκη της στο Australian Open το 2017, η αθλήτρια αποφάσισε να αποσυρθεί από τη σκηνή για να αφοσιωθεί στην κόρη της Alexis Olympia Ohanian Jr.

> Διάβασε ακόμη: 10 ατάκες της Serena Williams που πάντα θα θυμόμαστε

Επιστρέφοντας στα γήπεδα, ωστόσο, έφτασε σε τέσσερις τελικούς, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει κανέναν από αυτούς: στο Wimbledon έχασε από την Kerber, ενώ στο US Open έπεσε θύμα της Ιαπωνέζας Osaka με συντριπτική νίκη 6-2, 6-4, η ψυχολογική επίπτωση της οποίας την έκανε να λάβει point penalty για λεκτικό παράπτωμα. O επόμενος τελικός ήταν και πάλι στο Wimbledon (νικήτρια η Halep), αλλά o τελευταίος της ήταν στο US Open του 2019. όπου ηττήθηκε από την Bianca Andreescu. 

Λίγο πριν το τέλος της καριέρας της η Serena Williams μοιάζει σχεδόν απίθανο να διεκδικήσει άλλο Grand Slam. Στο US Open του 2022 θα αγωνιστεί με Wild Card και οι ημέρες των αγώνων της είναι ήδη sold out. Όχι κι άσχημα για το Νο. 402 της κατάταξης που έχει κερδίσει στην καριέρα του περισσότερα από 94 εκατομμύρια δολάρια, μόνο από το τένις. Είναι με διαφορά η πλουσιότερη αθλήτρια στον κόσμο και φυσικά το παραπάνω ποσό μοιάζει ελάχιστο μπροστά στα έσοδα που έχει από τους χορηγούς της. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear