Πώς εξηγείται ο αποκλεισμός του Στέφανου Τσιτσιπά στο US Open

Μία μίνι και κυρίως ψύχραιμη ανάλυση για τον αποκλεισμό του από τον παγκοσμίως άγνωστο Daniel Elahi Galan.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν κατάφερε να ξεχωρίσει για ακόμα μία σεζόν στο US Open και γνώρισε τον αποκλεισμό στον πρώτο γύρο, χάνοντας με 3-1 σετ από τον Κολομβιανό Νο.94 του κόσμου Daniel Elahi Galan. Το πρόγραμμά του στο τελευταίο Grand Slam ήταν στρωμένο για μια καλή πορεία όμως ο Έλληνας πρωταθλητής δε μπόρεσε να ανταποκριθεί ακόμη κι αν βρισκόταν σε εξαιρετική κατάσταση πριν από το τουρνουά. Κάποιοι πρόλαβαν ήδη να "χτυπήσουν" τον 24χρονο τενίστα, αλλά η αλήθεια είναι ότι η ήττα αυτή δικαιολογείται. Και εξηγούμαστε.

Η εξαιρετική απόδοση του Galan

Ας μη γελιόμαστε. 10 φορές να ξαναπαίξει ο Τσιτσιπάς με τον Galan, αποκλείεται να ξαναχάσει. Αυτό ωστόσο, δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο Κολομβιανός ο οποίος έφτασε στη Main Draw χωρίς να χάσει σετ, δεν έκανε ένα εξαιρετικό παιχνίδι. Έπαιξε τέλεια πίσω από την baseline, όταν ο Τσιτσιπάς έκανε αβίαστα το ένα λάθος μετά το άλλο, χτύπησε υπέροχα forehands και σέρβιρε καταπληκτικά, κατακτώντας πολλούς γρήγορους πόντους. Σε κάποιο σημείο του δεύτερου σετ σε πόντους που έφταναν ως τα 4 χτυπήματα είχε 26 κερδισμένους, έναντι 8 του Τσιτσιπά.

Ο δε Galan ήταν ακόμα καλύτερος όταν ο Τσιτσιπάς "ξύπνησε" και άρχισε να τον πιέζει. Βρήκε γραμμές, ανέβαινε στο φιλέ και γενικότερα έδειξε ότι δε φοβήθηκε να κερδίσει το Νο.4 του ταμπλό. Τι κι αν έχασε 8 match points, o Galan επέμεινε, μέχρι να κατακτήσει το σπουδαιότερο ματς της ζωής του. Είναι σαφές ότι η διαφορά ποιότητας είναι τεράστια, αλλά υπάρχουν πολλοί παίκτες που δε βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και στη μέρα τους μπορούν να γίνουν επικίνδυνοι. Ο Galan είναι επαγγελματίας από το 2015 και κυρίως μέσω των Challenger προσπαθεί να καθιερωθεί. Η νίκη αυτή ήταν στο μυαλό του πολλά χρόνια και μπορεί να του ανοίξει πόρτες. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί με τον Aslan Karatsev στην Αυστραλία το 2021. Όταν ξεκίνησε από το Νο.114 για να βρεθεί στα ημιτελικά και να εδραιώσει τη θέση του στα μεγάλα τουρνουά.

Ο Τσιτσιπάς είχε κοντέψει να βρεθεί σε ανάλογη θέση με τη χθεσινή, το 2020, στον πρώτο γύρο του Roland Garros. Τότε μπόρεσε να επιστρέψει κόντρα στον Jaume Munar (Νο.109) από το 0-2 και να προκριθεί. Ο Τσιτσιπάς όφειλε να είναι προετοιμασμένος, όμως κακές ήττες μπορούν να συμβούν στον καθένα και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παίζει πάντα και ο αντίπαλος.

O ενδεχόμενος τραυματισμός στον αγκώνα

Στο δεύτερο σετ ο Τσιτσιπάς φάνηκε να έχει ενοχλήσεις στον αγκώνα του. Θυμίζουμε ότι δεν έχει περάσει ένας χρόνος από όταν χρειάστηκε να κάνει επέμβαση και αυτό ίσως έπαιξε τον ρόλο του. Ειδικά από την στιγμή που ο Galan έβρισκε λύσεις σε κάθε του χτύπημα.

> Διάβασε ακόμη: 5 πράγματα που περιμένουμε από το US Open

Το τεράστιο πρόγραμμα του Τσιτσιπά για το 2022

Η χρονιά δεν έχει αρνητικό πρόσημο για τον Έλληνα πρωταθλητή. Έφτασε στους 4 του Αυστραλιανού Όπεν, κέρδισε το Μόντε Κάρλο και έπαιξε σε τρεις ακόμη τελικούς. Στο Roland Garros γνώρισε έναν "κουφό" αποκλεισμό από τον Holger Rune, ενώ και στο "κακό" του γρασίδι, έκανε μια συμπαθητική σεζόν, κατακτώντας τον τίτλο στη Μαγιόρκα. Μια καλή πορεία στο US Open θα ήταν το κερασάκι στην τούρτα, άσχετα αν δεν τα κατάφερε. Παραμένει ο τενίστας με τις περισσότερες νίκες μέσα στη σεζόν (45 νίκες σε 60 παιχνίδια) και ετοιμάζεται πλέον για το Laver Cup.

Οι αρνητικές σκέψεις όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος

"Έπαιξε σαν παίκτης παγκόσμιας κλάσης και εγώ έπαιξα σαν ερασιτέχνης, δεν είναι πολύ ωραίο να το λέω αυτό, αλλά αυτό συνέβη". Αυτό δήλωσε ο Τσιτσιπάς μετά τον αποκλεισμό του, για να συνεχίσει προσπαθώντας να εξηγήσει αυτό που μόλις είχε συμβεί. "Ένιωθα τα χτυπήματά μου τελείως εκτός ελέγχου. Σαν να μην μπορώ να διαχειριστώ καμία κατάσταση, σαν να μην έχω ξαναπαίξει ποτέ τένις στη ζωή μου. Τα πρώτα δύο σετ πρέπει να είναι τα χειρότερα που είχα στην καριέρα μου. Δεν ένιωθα κανένα χτύπημα, δεν ένιωθα την μπάλα. Ήταν μια πολύ περίεργη κατάσταση."

"Ήμουν πολύ καλά προετοιμασμένος, έκανα πολύ καλές προπονήσεις, είχα μερικούς πολύ καλούς αγώνες με διαφορετικούς παίκτες. Ένιωσα ότι το μομέντουμ ήταν υπέρ μου, απλά ίσως να ένιωθα λίγο σφιγμένος μπαίνοντας στον αγώνα. Δεν είχα ποτέ καλή ιστορία εδώ (σ.σ. US Open), αλλά μου αρέσει πολύ το τουρνουά. Απλά πρέπει να δουλέψω λίγο περισσότερο με τις αρνητικές σκέψεις και να μην τις αφήνω να με επηρεάζουν και να μπαίνουν στο μυαλό μου. Είμαι καλύτερος από αυτό, είμαι πολύ καλύτερος παίκτης και αθλητής, αλλά σίγουρα όχι σήμερα".

Ο Τσιτσιπάς έδειξε συνειδητοποιημένος. Αντιλαμβάνεται και ο ίδιος ότι το ζήτημα είναι -και- ψυχολογικό και πλέον καλείται στα 24 του να αρχίζει να ορίζει ο ίδιος την κληρονομιά του. Έχει κατακτήσει τουρνουά, έχει κερδίσει όλους τους θρύλους του αθλήματος, έχει δείξει ότι δεν έχει αδύναμη επιφάνεια, όμως καλείται πια να δείξει την απαιτούμενη σταθερότητα, για να φτάσει στο επόμενο επίπεδο. Το 2023 είναι μια καλή ευκαιρία για ολικό set up.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος