Στέφανε Τσιτσιπά, τι σου συμβαίνει επιτέλους;

Μία μίνι απόπειρα να κατανοήσουμε όλα όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής από τον Έλληνα τενίστα. .

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς αποκλείστηκε στον τρίτο γύρο του Wimbledon από τον Nick Kyrgios στο καλύτερο ως τώρα παιχνίδι της διοργάνωσης. Το επίπεδο του αγώνα ήταν πραγματικά πολύ υψηλό με τον Έλληνα πρωταθλητή να αντιστέκεται όσο μπορεί στο τέλειο παιχνίδι του Αυστραλού. Ο Kyrgios, παρά τις πνευματικές αδυναμίες του, παίζει το τένις της ζωής του. Ωστόσο, ο Στέφανος γνωρίζοντας τα χαρακτηριστικά ενός τέτοιου αγώνα, όφειλε να παραμείνει ψύχραιμος. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που κατέκτησε το πρώτο σετ. Τότε όμως, άφησε (ξανά) τον Kyrgios να παίξει με το μυαλό του. 

Τρεις εβδομάδες νωρίτερα στο Χάλε της Γερμανίας, οι δυο τους είχαν βρεθεί και πάλι αντιμέτωποι και το σκηνικό που είχε στηθεί ήταν αρκετά γνώριμο. Πρώτο σετ για τον Στέφανο, αντιαθλητικό σόου από τον Kyrgios και ολική ανατροπή. Τώρα τα πράγματα ήταν διαφορετικά μιας και τα best of five παιχνίδια δίνουν στον παίκτη περισσότερο χρόνο να ηρεμήσει, ακόμα και όταν όλα πάνε στραβά. Στην ουσία βέβαια, τίποτα δεν άλλαξε.

Ο Τσιτσιπάς έχασε πάλι την ψυχραιμία του και έφτασε μία ανάσα από το να αποβληθεί. "Δεν ξέρω τι σκεφτόμουν", δήλωσε λίγο μετά τον αγώνα, προσπαθώντας να σχολιάσει τη στιγμή που πέταξε μια μπάλα στην εξέδρα. Για εκατοστά δεν πέτυχε κάποιον θεατή και τη γλίτωσε με 10.000 ευρώ πρόστιμο.

> Διάβασε ακόμη: Η φιλία Τσιτσιπά και Kyrgios δοκιμάζεται στο Wimbledon

Αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς οργανώνοντας το πλάνο του παιχνιδιού με τον Kyrgios έπρεπε να έχει ένα και μόνο πράγμα στο μυαλό του. Να βγει έξω, να παίξει το τένις του -που πραγματικά φέτος ήταν καλύτερο από ποτέ στο γρασίδι- και να μη δώσει την παραμικρή σημασία στο τσίρκο του Kyrgios.

Το πνευματικό πλάνο απουσίαζε ξανά

Παρόλα αυτά, έκανε ακριβώς το αντίθετο. Επηρεάστηκε από τον Αυστραλό και κατάφερε να εμφανίζεται αυτός ως το πρόβλημα του αγώνα. "Δεν πέταξα εγώ μπάλα στο κοινό, ούτε προσπάθησα να χτυπήσω τον αντίπαλό μου", έλεγε λίγο μετά ο Nick Kyrgios προσπαθώντας να αποκρούσει τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Στην ουσία των πραγμάτων ο Στέφανος Τσιτσιπάς διανύει οπωσδήποτε μία περίεργη περίοδο. Πριν από το τουρνουά της Μαγιόρκα δήλωνε ότι στη φάση που βρίσκεται απολαμβάνει τη ζωή και δεν τον ενδιαφέρουν τόσο οι τίτλοι. Μια βδομάδα μετά έρχεται ο τίτλος στη Μαγιόρκα και η εξαιρετική απόδοση στο Wimbledon σε συνδυασμό με τα νεύρα για τον αποκλεισμό. Όλα αυτά συνοδευόμενα από πολλά άστοχα tweets, σχολιασμούς και νεύρα στα παιχνίδια.

> Διάβασε ακόμη: Ο Στέφανος Τσιτσιπάς συνεχίζει να μην τουιτάρει με ποιότητα

Ο Τσιτσιπάς στα 24 του είναι ανάμεσα στους 5-6 καλύτερους τενίστες στον κόσμο. Αν όμως θέλει να κάνει το βήμα παραπάνω, να εκμεταλλευτεί το φινάλε των Big 3, όταν αυτό έρθει και να γίνει ένας από τους κορυφαίους πρέπει να αλλάξει εργοστασιακές ρυθμίσεις στη νοοτροπία του, να αλλάξει στάση.

Η Hard Court Season ξεκινά άμεσα και θέλει προσοχή

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι δουλεύει σκληρά για να φτάσει στο σημείο που είναι σήμερα. Όμως με την hard court season να πλησιάζει, πρέπει να αναλογιστεί ποιος παίκτης θα λέει ότι είναι. Πρέπει να σκεφτεί το legacy του και να πράξει αναλόγως. Να αποφασίσει αν θέλει να δουλεύει 100% με τον πατέρα του και με επισκέπτες προπονητές (όπως τον Enquist), αν θα μεγαλώσει το team που περιβάλλει τον εξαιρετικό Απόστολο Τσιτσιπά ή αν θα προχωρήσει σε αλλαγή. Να δουλέψει σημαντικά τα ψυχολογικά κενά που εμφανίζει μέσα στους αγώνες και να αντιμετωπίσει τα σκαμπανεβάσματα που έχει ακόμα και στα ίδια σετ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει αποδείξει ότι είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες του tour. Φέτος δε, έδειξε έμπρακτα ότι μπορεί να αγωνιστεί και στις 3 επιφάνειες και μάλιστα με επιτυχία. Οφείλει εντούτοις, στο ταλέντο και τη δουλειά του, να φέρει και την αγωνιστική (και μη) νοοτροπία του στο ίδιο επίπεδο. Τότε μόνο, θα είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος