Gianmarco Pozzecco, ένας ιδιοφυής 'τρελός'

Πόσα γνωρίζεις για τον τύπο που έγινε viral (και) επειδή πήδηξε στην αγκαλιά του Γιάννη Αντετοκούνμπο;

Esquire Team
Γράφει: Νίκος Παπαηλιού 12 Σεπτεμβρίου 2022

Τρελός ή ιδιοφυία; Αυτό αναρωτιούνται όσοι βλέπουν φέτος στο Eurobasket για πρώτη φορά τον Gianmarco Pozzecco, τον -ας πούμε- ιδιαίτερο προπονητή της Ιταλίας. Δεν έχουν περάσει παρά 12 χρόνια από όταν ο χαρισματικός διεθνής playmaker κρεμούσε τα παπούτσια του και όμως έχει προλάβει να χτίσει τη δική του πορεία και φιλοσοφία στην προπονητική. Φέτος ο Pozzecco έμεινε στις πίσω θέσεις του πάγκου για να βρεθεί στο πλευρό του σπουδαιότερου ιταλού προπονητή, Ettore Messina στην Olimpia Milano μέχρι να έρθει η πρόσκληση της Εθνικής Ιταλίας.

Τρελός σαν παίκτης, τρελός και σαν προπονητής

O Pozzecco έχει φορέσει τη φανέλα της Σκουάντρα Ατζούρα με την οποία έφτασε στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Αν και κοντός (μόλις 1,81) ήταν πανούργος μέσα στο παρκέ και έβρισκε ρόλο σε όλες τις ομάδες του. Στην Αθήνα έκανε τον κόσμο να παραμιλά, ο δε κορυφαίος power forward στην ιστορία του ΝΒΑ, Tim Duncan τον αποθέωσε. Έβγαζε ασίστ με το τσουβάλι σε μια εποχή που αυτό ήταν ντεμοντέ και με το στυλ παιχνιδιού του έκανε την Ιταλία μια από τις πιο fun to watch ομάδες.

Βέβαια, ήταν και τότε "τρελός". Το 1999 είχε εμφανιστεί με φούξια κόμμωση, -το στυλ του ήταν με διαφορά το πιο φαντεζί της Ευρώπης- ενώ συχνά πυκνά τα έβαζε με τους διαιτητές. Τα μαλλιά άλλαξαν, η συμπεριφορά όχι ιδιαίτερα. 

Gianmarco Pozzecco, ένας ιδιοφυής 'τρελός'LOUISA GOULIAMAKI / EPA

Είναι δεδομένο πως ειδικά εκείνη την εποχή για να κυριαρχήσει ένας παίκτης με αυτό το ύψος, θα έπρεπε να κάνει τα απλά πράγματα πολύ καλά. Έτσι ήταν ο Pozzecco σαν παίκτης και από ό,τι φαίνεται έτσι είναι και σαν προπονητής. Ξεκίνησε από τις μικρότερες κατηγορίες της Ιταλίας και συγκεκριμένα την Ορλαντίνα, (από όπου έβαλε τελεία στην πορεία του ως παίκτης), αλλά γρήγορα μεταπήδησε στη Βαρέζε. Ούτε τότε φοβήθηκε την ξενιτιά, όπως όταν ήταν παίκτης, και βρέθηκε στην Τσεντεβίτα από το 2015 ως το 2017 σα βοηθός του Veljko Mrsic.

To 2018 θα επέστρεφε στην Ιταλία για να αναλάβει αρχικά την Φορτιτούντο Μπολόνια και αμέσως μετά τη Σάσαρι με την οποία δέθηκε πραγματικά. Μαζί της κέρδισε ευρωπαϊκό τίτλο (Fiba Europe Cup) -είχε ξεγυμνωθεί τότε μετά το τέλος του αγώνα- καθώς και το ιταλικό Super Cup. Με τη Σάσαρι έφτασε μέχρι και στους τελικούς του πρωταθλήματος, τρελαίνοντας κόσμο.

> Διάβασε ακόμη: Τελικά, τι Eurobasket θέλουμε;

Οι εκρήξεις του ωστόσο, τον έφεραν στα άκρα με τη διοίκηση, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί από την ίδια του την ομάδα και να αποχωρήσει την επόμενη χρονιά για να βρει τον Ettore Messina και αναγκαστικά να... χαλαρώσει.

Το Eurobasket της ζωής του

Όχι για πολύ όμως. Στο φετινό Eurobasket έχει ήδη γίνει viral τουλάχιστον τρεις φορές. Πρώτα με τη νίκη της ομάδας του κόντρα στους Κροάτες, όταν φάνηκε το πάθος του για την ομάδα του. "Η γυναίκα μου απορεί γιατί οι παίκτες δεν πάνε διακοπές για να ακούν έναν ηλίθιο", είχε δηλώσει πριν από το τουρνουά, εντούτοις φαίνεται ότι οι παίκτες του τον αγαπούν. Έπειτα ήρθε η αποβολή του από τον αγώνα με τους Σέρβους. Ο Pozzecco όχι απλά τη δέχθηκε, αλλά πιο περήφανος από ποτέ, έστησε το δικό του σόου στο Βερολίνο. Αγκάλιασε και φίλησε όλους τους παίκτες του, χαιρέτησε ολόκληρη την Εθνική Ομάδα της Σερβίας και αγκάλιασε μέχρι και τον Πρόεδρο της Σερβικής Ομοσπονδίας, Predrag Danilovic. Μετά περίμενε θέλοντας και μη κάπου μεταξύ κερκίδας και αποδυτηρίων. 

Παρεμπιπτόντως, λίγο προτού τελειώσει ο αγώνας ο Nicolo Melli βγήκε από το γήπεδο για να τον πείσει να μην επιστρέψει και τιμωρηθεί. Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε και η δική του Ιταλία, είχε μόλις κερδίσει μία από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη. Ο Pozzecco τότε γύρισε ολόκληρη τη Mercedes Benz Arena και βρήκε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ατάραχο να περπατά προς το γήπεδο. Τότε πήρε φόρα και πήδηξε κυριολεκτικά στην αγκαλιά του, λέγοντάς του πόσο τον αγαπά. Ο κόσμος λάτρεψε αυτή τη σκηνή.

Η τρέλα του Pozzecco μπορεί να του έχει στερήσει την δυνατότητα να χαρεί τις ομάδες του μέσα στο γήπεδο, παρόλα αυτά τον έχει μετατρέψει σε μία από τις δημοφιλέστερες παρουσίες στο τουρνουά. Όλοι στο Βερολίνο αγαπάνε τον Pozzecco και ο Pozzecco τους αγαπά όλους. Εκτός φυσικά από τους διαιτητές. 

Μέχρι πού θα φτάσει η Εθνική Ιταλίας στο Eurobasket κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά. Ο Ιταλός κόουτς από την άλλη, λογικά δε θα σταματήσει να μας χαρίζει στιγμιότυπα απείρου κάλλους και κυρίως, αυθορμητισμού και αυθεντικότητας. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος