Τελικά, τι Eurobasket θέλουμε;

Πώς φτάσαμε να βλέπουμε τη Σλοβενία να χάνει από τη Βοσνία και 22 δευτερόλεπτα να εξαφανίζονται από το χρονόμετρο;

Esquire Team
Γράφει: Νίκος Παπαηλιού 05 Σεπτεμβρίου 2022

Η αλήθεια είναι ότι το φετινό Eurobasket είναι από τα πιο θεαματικά των τελευταίων χρόνων. Η συμμετοχή των MVP του ΝΒΑ για τα τελευταία 4 χρόνια (Αντετοκούνμπο, Jokic) από μόνη της διεύρυνε το κύρος της διοργάνωσης, όμως γενικότερα ολοένα και περισσότεροι σταρ επιλέγουν να ενισχύσουν τις εθνικές τους ομάδες. Αν μάλιστα είχαν αποφευχθεί τα παράθυρα της FIBA για το Παγκόσμιο Κύπελλο, πιθανότατα οι ομάδες να είχαν γλιτώσει και πολλούς τραυματισμούς (Llull, Galinari, Shengelia κ.α.) και τα πράγματα θα ήταν ακόμη καλύτερα από άποψη θεάματος.

Ερασιτεχνισμοί κάθε είδους από την πρώτη κιόλας ημέρα

Ωστόσο, το φετινό Eurobasket που θα έπρεπε να είναι διαφήμιση για τη FIBA, μοιάζει σε αρκετές περιπτώσεις με παρατράγουδο. Ήδη από την πρώτη μέρα της διοργάνωσης είδαμε τον Goran Dragic (MVP του τελευταίου Eurobasket το 2017) να γκρινιάζει επειδή οι παίκτες της Πρωταθλήτριας Σλοβενίας έφταναν στο γήπεδο με ταξί και όχι με κάποιο πούλμαν της διοργάνωσης.

Αυτό βέβαια ήταν πολύ μικρό μπροστά στα όσα είδαμε την Κυριακή, τέταρτη ημέρα των αγώνων. Η κόντρα FIBA - Euroleague, έχει οδηγήσει στον αποκλεισμό όλων των διαιτητών και των επισήμων που προέρχονται από το κορυφαίο πρωτάθλημα στην Ευρώπη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τόσο την πολύ χαμηλού επιπέδου διαιτησία στη διοργάνωση όσο και μερικά παιδαριώδη λάθη γραμματείας. 

> Διάβασε ακόμη: Οι παίκτες του Eurobasket που κάνουν τη διαφορά

Το καλύτερο παιχνίδι του Eurobasket μέχρι στιγμής, το ματς ανάμεσα στη Λιθουανία και τη Γερμανία (107-109) σημαδεύτηκε από το ανήκουστο για αυτό το επίπεδο λάθος του να ξεχαστεί μία ελεύθερη βολή. Με 1:26 να απομένει για το τέλος της 3ης περιόδου, ο Jonas Valanciunas κέρδισε φάουλ και δύο βολές. Ο προπονητής της Γερμανίας, Gordon Herbert δέχτηκε τεχνική ποινή για την αντίδρασή του και ο λιθουανός σέντερ πήγε στη γραμμή για τις βολές. Στη δεύτερη χαμένη, οι παίκτες διεκδίκησαν το ριμπάουντ κι ο αγώνας συνεχίστηκε δίχως να εκτελεστεί η βολή της τεχνικής ποινής, που με βάση τον κανονισμό έπρεπε να εκτελεστεί πρώτη. Μάλιστα, οι διαιτητές θέλησαν να εκτελεστεί αυτή η βολή μια περίοδο αργότερα και ενώ το ματς ήταν στην κόψη του ξυραφιού. Έπειτα οι Λιθουανοί έκαναν ένσταση στη FIBA, που όμως απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμη.

Σα να μην έφτανε αυτό, η βραδιά είχε κι άλλο ευτράπελο. Στον αγώνα της Τουρκίας με τη Γεωργία αφαιρέθηκαν χωρίς λόγο 22 δευτερόλεπτα από την χρονόμετρο, δίχως να το αντιληφθεί κανείς. Είναι συγκλονιστικό το πώς η FIBA καταφέρνει να δυσφημίσει ένα προϊόν που θα έπρεπε να την αναδείξει σε όλον τον κόσμο και φυσικά να έρθει και να ενδυναμώσει τη θέση της στην κόντρα του ευρωπαϊκού μπάσκετ.


Αδιάφορες ομάδες και ακίνδυνες ήττες

Την ίδια στιγμή έχει προκύψει κι ένα ακόμη θέμα που αγγίζει βεβαίως και τις διαφορές FIBA - Euroleague. Οι όμιλοι του Eurobasket περιλαμβάνουν πολλές μέτριες ομάδες με το νέο format. Τα "παράθυρα" και η τελική φάση του Eurobasket ήταν φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε όλο και περισσότερες αδύναμες ομάδες να προκριθούν, εντούτοις το επιπλέον νοκ άουτ παιχνίδι που έχει προστεθεί από το 2017 δίνει τη δυνατότητα στις μεγάλες ομάδες να χαλαρώνουν. Αυτό έχει φυσικά αρκετές αναγνώσεις.

Ήδη η Ισπανία έχει ηττηθεί από το Βέλγιο και η Σλοβενία από τη Βοσνία σε ήττες που δε θα τους κοστίσουν τίποτα. Οι ομάδες με τη μικρότερη δυναμική έχουν υψηλότερο κίνητρο, ενώ οι πιο δυνατές, έχουν εξασφαλισμένη την πρόκρισή τους και στη συνέχεια είναι "άνετες" να χάσουν και ένα ματς. Οι Βόσνιοι και οι Βέλγοι έπαιξαν με το μαχαίρι στα δόντια κόντρα σε Σλοβενία και Ισπανία αντίστοιχα και το κίνητρο τους οδήγησε σε δύο σπουδαίες εκπλήξεις. Αυτή είναι η περισσότερο αθώα ανάλυση, καθώς εδώ προκύπτει και άλλο ένα πρόβλημα.

> Διάβασε ακόμη: Το πρόγραμμα του Eurobasket 2022, αναλυτικά

Ταυτόχρονα αυτό το format δίνει επιπρόσθετα τη δυνατότητα στις ομάδες για το "αγκάθι" του να διαλέξουν αντίπαλο. Τις τελευταίες αγωνιστικές οι πρώτες ομάδες θα έχουν εξασφαλίσει την πρόκρισή τους στους "16" και θα μπορούν να κάνουν μια ήττα που θα τους βοηθήσει να παίξουν με όποιον αντίπαλο επιθυμούν στη συνέχεια. Αν οδηγούμασταν σε επόμενο όμιλο και οι ομάδες κρατούσαν τις νίκες τους, αυτό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, όπως επίσης και εάν οι ομάδες ήταν λιγότερες και φτάναμε απευθείας στην φάση των "8". Λιγότερες και καλύτερες ομάδες, καλύτερα παιχνίδια, πάντα με κίνητρο και κανένα χαλαρό παιχνίδι. Φυσικά, όλα αυτά είναι θέμα οπτικής και σίγουρα και τα υπόλοιπα format θα είχαν τα δικά τους θέματα, όμως δε γνωρίζουμε κατά πόσο το σημερινό, μπορεί να αποδειχθεί λύση για τη FIBA. 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.