O Romelu Lukaku έκανε το σύστημα των xGoals να μοιάζει χαζό

Ο Romelu Lukaku έβαλε τα κλάματα και ξέσπασε στο πλέξιγκλας του πάγκου καθώς σπατάλησε 5 κλασικές ευκαιρίες κόντρα στην Κροατία.

Τα xGoals (=Expected Goals) είναι, με λίγα λόγια, τα γκολ που κανονικά θα έπρεπε μια ομάδα να επιτύχει βάσει των στατιστικών και των πραγματικών ευκαιριών της σε έναν αγώνα. Αλλιώς δηλαδή αξιολογείται ένα σουτ από την μικρή περιοχή και αλλιώς ένα σουτ από το κέντρο του γηπέδου. Για παράδειγμα, βάσει της εικόνας του ματς, η Γερμανία χθες "δικαιούνταν" 6.35 γκολ ενώ η Κόστα Ρίκα 1.7 σε έναν αγώνα που έληξε 2-4. Στον 5ο όμιλο το Μαρόκο ήταν αρκετά αποτελεσματικό καθώς είχε 1.35 xGoals σε όλο το τουρνουά, μπόρεσε ωστόσο να πετύχει 4 και να προκριθεί. Για το Βέλγιο όμως του Lukaku, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. 

Τα απίθανα νούμερα που δημιούργησε μέσα σε ένα ημίχρονο ο Lukaku

Ο σέντερ φορ της Ίντερ πέρασε στο παιχνίδι του Βελγίου με την Κροατία στο δεύτερο ημίχρονο και μπόρεσε να παράξει 1.98 xGoals χωρίς ωστόσο να σκοράρει κανένα. Για να φτάσει σε αυτόν τον αριθμό ο Lukaku σπατάλησε 5 ευκαιρίες. Ήταν οπωσδήποτε ο μοιραίος για το Βέλγιο, ενώ η σελίδα xGoals Philosophy που ασχολείται με τα expected goals καιρό πριν το Μουντιάλ του Κατάρ, έδωσε ένα εντυπωσιακό στατιστικό.

Ο Romelu Lukaku μέσα σε ένα ημίχρονο είχε περισσότερα xGoals από όσα δημιούργησε το Μαρόκο, που κέρδισε την πρώτη θέση στον όμιλό με 7 βαθμούς, σε ολόκληρη την φάση των ομίλων!

Ο βέλγος σέντερ φορ το πήρε αρκετά βαριά όπως φαίνεται, καθώς ξέσπασε στο πλέξιγκλας του πάγκου, πριν βάλει τα κλάματα. Ο σπουδαίος Thierry Henry έφυγε από τον πάγκο του για να τον ηρεμήσει και να του δώσει τις δικές του συμβουλές για το πώς θα ξεπεράσει αυτήν την δύσκολη κατάσταση. 

Τα xGoals παίζουν εδώ και χρόνια σπουδαίο ρόλο στην ανάλυση των παιχνιδιών, καθώς και στον τρόπο που οι κορυφαίες ομάδες στελεχώνονται. Σε ένα τουρνουά τριών αγώνων, όπως το Μουντιάλ είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς την αξία τους, ωστόσο σε μια ολόκληρη σεζόν, το να έχεις παίκτες που παράγουν πραγματικές ευκαιρίες για γκολ είναι σημαντικό και κάνει τη διαφορά σε επίπεδο πρωταθλητισμού. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.