Το παιχνίδι που άλλαξε τη ζωή του Steph Curry

Όσα είπε o κορυφαίος σουτέρ στο αμερικανικό Esquire.

Τέσσερις φορές πρωταθλητής και άλλες δύο MVP της λίγκας ο Steph Curry αποτελεί τον κορυφαίο παίκτη της σπουδαιότερης ίσως "δυναστείας" του NBA για τον 21ο αιώνα και δικαιωματικά μπορεί να υπερηφανεύεται για αρκετά ρεκόρ. Η λέξη "τρίποντο" φέρει πια το όνομά του, καθώς έχει σκοράρει τα περισσότερα από κάθε άλλον που έπαιξε ποτέ μπάσκετ, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι είναι ο επιδραστικότερος παίκτης του αιώνα, επηρεάζοντας τη σύγχρονη εκδοχή του αθλήματός όσο κανείς άλλος.

Εσχάτως ο Curry ξεκίνησε να ασχολείται και με το γκολφ, ενώ έγραψε και ένα παιδικό βιβλίο, δείχνοντας ένα διαφορετικό πρόσωπο από εκείνο που τον είχαμε συνηθίσει. Ακριβώς επειδή γεννήθηκε σαν σήμερα -στις 14 Μαρτίου του 1988- για να τον τιμήσουμε, ρίχνουμε μία ματιά στα καλύτερα σημεία της συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό Esquire.

H συνέντευξη στο αμερικανικό Esquire

-Τι είδους παίκτης του γκολφ είσαι όταν έχεις έναν άθλιο γύρο; Λοιπόν, εξαρτάται από το αν είναι εντός ή εκτός σεζόν του NBA. Αν είναι στη μέση του καλοκαιριού και έχω μια κακή μέρα; Μια μικρή αναζωογόνηση είναι απαραίτητη. Ίσως ένα μικρό πούρο εκεί έξω.

-Παίζεις εδώ και χρόνια γκολφ με τον Obama, αλλά δεν γνωρίζουμε τα αποτελέσματα. Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει; Υπάρχει λόγος γι' αυτό! Νομίζω ότι μερικές φορές ήμασταν στην ίδια ομάδα. Μια φορά, ήμασταν σε αντίθετες ομάδες. Νομίζω ότι έχει προβάδισμα 2-1 σε σχέση με μένα συνολικά. 

-Πρόσφατα έγραψες ένα παιδικό βιβλίο. Το μάθημά του είναι ότι μπορεί απλώς να γεννηθείς σε αυτόν τον κόσμο κοντός, ή μικρός, ή να μπεις στη ζωή από πίσω - και μπορείς να επανέλθεις από αυτό. Γιατί πιστεύεις ότι τα παιδιά πρέπει να μάθουν ένα τόσο σκληρό μάθημα τόσο νωρίς; Η ζωή διδάσκει όλα όσα πρέπει να μάθεις και να γνωρίζεις - απλά πρέπει να είσαι ανοιχτός σε αυτά τα μαθήματα και να μην χάνεις την αυτοπεποίθησή σου μέσα από αυτά. Το αποδίδω στη νοοτροπία του αουτσάιντερ που είχα σε όλη μου τη ζωή. Ήμουν το πιο μικρόσωμο, το πιο αδύνατο παιδί στις ομάδες που έπαιζα όταν ήμουν μικρός. Και προσπαθούσα πάντα να συγκρίνω τον εαυτό μου με το άτομο στα αριστερά ή στα δεξιά μου.

Ήθελα να δώσω πραγματικά το μήνυμα ότι είσαι αρκετός. Το χάρισμά σου είναι ξεχωριστό και το θέμα είναι να το εκμεταλλευτείς και αυτό θα σε πάει ψηλά. Αυτό δεν είναι μόνο ένα αθλητικό μάθημα. Είναι ένα μάθημα ζωής.

-Μπορείς να μου αναφέρεις μια στιγμή που πραγματικά αγωνιζόσουν έχοντας πάρει αυτά τα μαθήματα και δεν ένιωθες ότι ήσουν αρκετός; Στην ομάδα νέων που ήμουν, δεν έπαιζα καθόλου. Όταν οι άνθρωποι λένε ότι ήταν στην άκρη του πάγκου; Εγώ ήμουν στην τελευταία θέση του πάγκου. Είχα εμπιστοσύνη στις ικανότητές μου. Ήξερα ότι μπορούσα να σουτάρω, αλλά δεν έδειχνα το ρόλο μου. Και εν μέρει αυτός ήταν ένας σημαντικός λόγος που δεν έπαιξα. Επειδή τα παιδιά ήταν πολύ ψηλότερα, δυνατότερα, γρηγορότερα από μένα και εγώ δεν μπορούσα να ακολουθήσω.

-Σου είπαν οι γονείς σου κάτι που δεν ήθελες να ακούσεις τότε; Η μητέρα μου, προσπάθησε να με ενθαρρύνει και να μου δώσει κίνητρο με μία σχετική συζήτηση. Αλλά ήταν ακριβώς όπως το εξήγησες - κάτι που δεν ήθελα να ακούσω εκείνη την εποχή. Βασικά μου είπε ότι τίποτα δεν θα μου χαριζόταν. Και ότι αν ήμουν παθιασμένος με το μπάσκετ, και αν ήμουν παθιασμένος με οτιδήποτε άλλο στη ζωή, τότε θα έπρεπε να δουλέψω σκληρά για να είμαι έστω και αξιοπρεπής σε αυτό, πόσω μάλλον για να γίνω σπουδαίος σε αυτό. Και αν μπορούσα να βρω τρόπο να το αποδεχτώ αυτό, τότε θα έκανε ό,τι μπορούσε για να με υποστηρίξει και να με βοηθήσει να περάσω κάποια από αυτά τα σκαμπανεβάσματα. Κανείς όμως δεν θα μπορούσε να κάνει τη δουλειά για μένα, έπρεπε να την κάνω μόνος μου.

-Τι προκάλεσε αυτή τη συζήτηση; Ήταν όταν ήμουν 13 ετών, σε έναν αγώνα στο Μέμφις, νομίζω ότι είχα περίπου 12 λάθη στο παιχνίδι, και έμοιαζα σα να μην είχα ξαναπαίξει μπάσκετ.

-Από το δημοτικό σχολείο μέχρι το ΝΒΑ, ποια είναι η πιο δύσκολη ήττα σε ένα παιχνίδι που είχες ποτέ; ... Το Game 7 το 2016.

-Έχεις κερδίσει τέσσερα πρωταθλήματα. Σε 50 χρόνια, αν τελικά δεν κατακτήσεις άλλο, θα εξακολουθούσες να αισθάνεσαι ευτυχισμένος και απόλυτα ικανοποιημένος με την καριέρα σου; Δύσκολη ερώτηση. Θα έλεγα ναι, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι θέλω μερικά ακόμα τώρα. Δύσκολη ερώτηση για να απαντήσεις όταν είσαι μέσα σ' αυτήν. Είναι πάντα το είδος του πράγματος που πρέπει να ισορροπήσεις ανάμεσα στο να αισθάνεσαι ολοκληρωμένος και ικανοποιημένος με αυτό που έχεις κάνει και στο να γίνεσαι άπληστος με το τι μπορείς να πετύχεις στο μέλλον. Οπότε ναι. Θα το δούμε αυτό σε 50 χρόνια.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος