Ο Xavi είναι η Μπαρτσελόνα στον 21ο αιώνα

Ο Xavi Hernandez κλείνει σήμερα 43 χρόνια ζωής και εμείς θυμόμαστε όλα όσα έχει κάνει για την Μπαρτσελόνα τα τελευταία... 30 χρόνια.

Γεννήθηκε μια μέρα σαν κι αυτήν, στις 25 Ιανουαρίου του 1980, στην Τεράσα της Βαρκελώνης. Ο γιος του Joaquim Hernandez, παίκτη της Σαμπαντέλ στα '80s ασχολήθηκε αμέσως με το ποδόσφαιρο. Μικρόσωμος αλλά θαυματουργός, πέρα από τις γειτονιές έπαιξε και στην ομάδα της πόλης του. Μιας πόλης που δεν ξεπερνούσε τους 200.000 κατοίκους. Ο μικρός Xavi ήταν πολύ καλός για να χωρέσει εκεί.

Το ξεκίνημα

Στα 11 του ξεκίνησε να ζει το όνειρο κάθε παιδιού της Βαρκελώνης. Η Μπαρτσελόνα τον κάλεσε να ενταχθεί στην -καθόλου φημισμένη εκείνη την εποχή- Masia. Το όραμα του προπονητή της πρώτης ομάδας, Johan Cruyff προϋπέθετε ισχυρές ακαδημίες και ο Xavi υπήρξε μέρος της τακτικής αυτής που συμπεριλάμβανε αρχικά ένα προπονητικό πρόγραμμα με όλα τα ταλέντα της Βαρκελώνης στην αυγή τους και αποτελέσματα ενός παγκοσμίου scouting report αργότερα. 

Μεγαλώνοντας ο Xavi ξεχώριζε για την ωριμότητα και την αντίληψη στο παιχνίδι του. Ανέβηκε γρήγορα για την εποχή στην πρώτη ομάδα και στα 18 του έπαιξε το παρθενικό του παιχνίδι με την Μπάρτσα. Τη σεζόν 1997-98 έγραψε τις πρώτες του συμμετοχές, όμως κανείς δε μπορούσε να φανταστεί όσα θα κατάφερνε ο αμούστακος τότε μέσος με την έλευση της νέας χιλιετίας.

Στις αρχές του 1999, ο Pep Guardiola τραυματίστηκε και ο Van Gaal έκανε τον Xavi βασικό γρανάζι του. Έκείνος τον άνταμειψε και με το παραπάνω για την εμπιστοσύνη που του έδειξε. Έπαιξε με ωριμότητα βετεράνου σε 26 παιχνίδια και η Μπάρτσα κατέκτησε το πρωτάθλημα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Σα σκηνή από το Matrix: Guardiola βγήκε και Xavi ήρθε για να σώσει την παρτίδα. Το ίδιο ουσιαστικά θα επαναλαμβανόταν και μερικές δεκαετίες αργότερα στον πάγκο της ομάδας.

Από το 2000 και μετά η θέση του Xavi δεν αμφισβητήθηκε σε Μπαρτσελόνα και Εθνική Ισπανίας. Κι αν τα πρώτα χρόνια της χιλιετίας ήταν αποτυχημένα για τις ομάδες του, εντούτοις σήμερα μοιάζουν με ένα θλιβερό κέρδος. Μια συλλογή εμπειριών για όσα απίστευτα θα ακολουθούσαν. 

Το δίδυμο με τον Iniesta 

400 χιλιόμετρα μακριά από τη Βαρκελώνη σε μια επαρχία του Αλμπαθέτε γεννήθηκε το 1984 ο διόσκουρός του. Τα χρόνια που ο Xavi ηγούνταν των μικρών ομάδων της Μπάρτσα, έφτασε στη Masia ο Andres Iniesta με δάκρυα στα μάτια. Άφησε την οικογένειά του και το σπίτι του από τα 12 του για να ενταχθεί στην Μπαρτσελόνα και το 1999, όσο ο Xavi πρωταγωνιστούσε στη La Liga, εκείνος είχε γίνει ήδη αρχηγός των 15άρηδων. Το 2002, στα 18 και αυτός ήταν έτοιμος για την πρώτη ομάδα. 

Από το 2004 και μετά Xavi και Iniesta έγιναν το απόλυτο δίδυμο στο χώρο του κέντρου. Είχαν μάθει στο ίδιο προπονητικό στυλ και η προσαρμογή τους στην ίδια ενδεκάδα, μόνο δύσκολη δεν ήταν. Όταν δε, ο Iniesta κλήθηκε στην Φούρια Ρόχα, το 2006, ξεκίνησαν να σαρώνουν τα πάντα. 

Xavi, ένας διαφορετικός μέσος

Ο Xavi ήταν για πολλούς ο καλύτερος μέσος στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Έπαιξε τη θέση του τόσο απλά και κατάφερε να ξεχωρίσει στην Μπαρτσελόνα των καλύτερων χρόνων του Messi, στην Μπαρτσελόνα των MSN, στην Μπαρτσελόνα του Guardiola. Ήταν το "εργαλείο" που ονειρεύτηκε 30 χρόνια πριν ο Johan Cruyff. Ένας playmaker πριν από το 10αρι. Ένα 10άρι στο χώρο του κέντρου. 

Μέχρι το 2015 -όταν έφυγε από την αγαπημένη του Μπαρτσελόνα αλλά και την Εθνική Ισπανίας- ο Xavi είχε κατορθώσει να κατακτήσει 4 Champions League, 8 La Liga, 3 Copa del Rey, 6 ισπανικά Super Cup, 2 ευρωπαϊκά Super Cup, 2 Παγκόσμια Συλλόγων, καθώς και 2 EURO και 1 Μουντιάλ. Αποχώρησε για το Κατάρ και την Αλ Σαντ στα 35 του. 

Ο προπονητής Xavi

Έπαιξε ποδόσφαιρο για 4 ακόμα χρόνια και μέρος της συμφωνίας ήταν να γίνει πρέσβης του Μουντιάλ του Κατάρ. Την τελευταία του χρονιά ο Xavi βρήκε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει το επόμενο του βήμα. Ο σύλλογος του Κατάρ αποτέλεσε την τέλεια ευκαιρία ώστε να κολλήσει τα πρώτα του ένσημα σαν προπονητής μέχρι να περιμένει να ωριμάσουν οι συνθήκες και να βρεθεί ξανά στη Βαρκελώνη.

Αυτό έγινε πολύ νωρίτερα από ό,τι περίμενε μέχρι και ο ίδιος. Στις 6 Νοεμβρίου του 2021 καθώς η Μπαρτσελόνα παρέπαιε, ο σύλλογος αποφάσισε την αποπομπή του Koeman και την επιστροφή του Xavi, ως αναμορφωτή της ομάδας. Ο 41χρονος τότε προπονητής πλήρωσε από την τσέπη του τη μισή ρήτρα αποδέσμευσης του από την Αλ Σαντ και αποχαιρέτησε με δάκρυα τους παίκτες του για να επιστρέψει στη μεγάλη του αγάπη και να τη σώσει από την καταστροφή. Ήταν άλλωστε -και είναι- ο άνθρωπος που δένεται με όλες τις αποφάσεις του και τις ομάδες του και αυτό βγαίνει προς τα έξω. 

Όπως και τα χρόνια που εκείνος ξεκινούσε την καριέρα του, έτσι και τότε η Μπαρτσελόνα έπρεπε να στηριχτεί ξανά στις ακαδημίες της για να παράξει κάτι καλό. Η οικονομική καταστροφή των τελευταίων χρόνων της είχαν κοστίσει, ο Messi δεν υπήρχε πια και η Ρεάλ κατακτούσε το ένα Champions League πίσω από το άλλο.

15 μήνες αργότερα, στα 43α γενέθλια του Xavi, η Μπαρτσελόνα είναι μόνη πρώτη στη La Liga. Ο μέσος όρος της ομάδας δεν ξεπερνά τα 26 έτη και αρκετά μέλη της 11αδας δεν έχουν κλείσει καν τα 20 τους. Η εποχή Xavi και το Xavi-ball αρχίζει να συγκρίνεται πια με την εποχή Guardiola και οι πρώτοι του -ισπανικοί- τίτλοι ως προπονητής της αγαπημένης του ομάδας, αναμφίβολα δεν αργούν. 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.