Έχουν περάσει σχεδόν 4μισι χρόνια από όταν ο Στέφανος Τσιτσιπάς συστηνόταν για τα καλά στο παγκόσμιο τένις. Τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου του 2018 το ενδιαφέρον του τένις βρισκόταν στο Τορόντο και στο φημισμένο Rogers Cup. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είχε γράψει τις πρώτες του συμμετοχές σε Grand Slam, έχοντας μάλιστα φτάσει στον 4ο γύρο του Wimbledon πριν από μερικούς μήνες, ωστόσο κανείς δεν ήξερε -ούτε ο ίδιος- ποια θα ήταν η εξέλιξή του.

Είχε μόλις κλείσει τα 20 του χρόνια όταν ξεκινούσε το Rogers Cup και μια βδομάδα μετά είχε φροντίσει να τον μάθει όλος ο κόσμος του τένις. Μέσα σε λίγες μέρες έκανε 4 Top 10 νίκες, και στη φάση των "16" πέτυχε τη μεγαλύτερη της μέχρι τότε καριέρας του. Ο Τσιτσιπάς είχε κερδίσει με 2-1 τον Novak Djokovic στην πορεία για τον τελικό του Masters 1000 σημειώνοντας την πρώτη του νίκη επί Big 3 αντιπάλου. Έκτοτε βέβαια, ο Τσιτσιπάς βρήκε απέναντί του τον Σέρβο άλλες 11 φορές και βγήκε νικητής μόλις μία. Οι 5 φορές είναι σε τελικούς και ο Djokovic μετράει το απόλυτο: 5-0.

Οι σχέσεις τους κάποτε ήταν εξαιρετικές, αλλά από ό,τι φαίνεται με τα χρόνια μάλλον πάγωσαν. Φέτος, ο Djokovic σχολιάζοντας τους παίκτες που είχαν απομείνει στο τουρνουά δήλωσε ότι κανένας δεν είχε γράψει σημαντική πορεία ως τώρα σε Grand Slam και όταν οι δημοσιογράφοι του θύμισαν τον τελικό του 2021 στο Roland Garros, αστειεύτηκε ότι τον έχει ξεχάσει. Ο Τσιτσιπάς κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές αμέσως μετά την πρόκριση στον τελικό και συνέχισε την "κόντρα" αναφέροντας πως και αυτός έχει ξεχάσει πλήρως αυτόν τον τελικό.

Επιπλέον, ο 24χρονος δεν είχε υποστηρίξει τον Djokovic στο γνωστό θέμα του εμβολίου αφού "έκανε όλους τους υπόλοιπους να φαίνονται ανόητοι". Συγκεκριμένα, τότε είχε δηλώσει: "Σίγουρα παίζει με τους δικούς του όρους και κάνει κάτι που όχι πολλοί παίκτες θα είχαν τα κότσια να κάνουν ειδικά αφού η ATP ανακοίνωσε συγκεκριμένα κριτήρια ώστε να εισέλθουν στη χώρα οι αθλητές. Κανείς δε θα σκεφτόταν ότι θα μπορούσα να έρθω στην Αυστραλία ανεμβολίαστος και χωρίς να ακολουθήσω τα πρωτόκολλα που μου έδωσαν. Επέλεξα να πάω και να είμαι 100% έτοιμος για ό,τι έρθει και να μην χρειαστεί να σκέφτομαι τίποτα άλλο. Φαίνεται όμως πως δεν παίζουν όλοι με τους κανόνες των κυβερνήσεων. Ένα μικρό ποσοστό φαίνεται επιλέγει το δικό του δρόμο κάνοντας την πλειοψηφία να φαίνεται σα να είναι ανόητοι ή κάτι τέτοιο".

Ένα χρόνο μετά ο Djokovic έχει επιστρέψει σε κορυφαία απόδοση -ενδεχομένως και στην καλύτερη που είχε ποτέ- και ο Τσιτσιπάς φτάνει για δεύτερη φορά στον τελικό ενός Grand Slam. Το 2021 έχασε από τον Σέρβο στο Roland Garros με 3-2 σετ και φέτος όλα τα προγνωστικά ευνοούν και πάλι τον Nole.

Είναι δυνατόν να χάσει ο Nole στην Αυστραλία;

Ο Djokovic έχει παίξει εξαιρετικό τένις στο πρώτο Grand Slam της χρονιάς. Μετά τον τραυματισμό του Kyrgios, το πρόγραμμά του φάνταζε εξαρχής εύκολο και ο ίδιος με το τένις του κατόρθωσε να μην αφήσει καμία αμφιβολία για την παρουσία του στον 10ο τελικό της καριέρας του. Μέχρι στιγμής έχει 9 τρόπαια, όποτε μπορείς να κάνεις και μόνος σου τα μαθηματικά για το ρεκόρ που έχει σε τελικούς. 

Βασικά το κάνουμε εμείς για σένα: Έχει να ηττηθεί στην Αυστραλία από το 2018 και τον Κορεάτη Hyeon Chung, καθώς έκτοτε μετρά 27 συνεχόμενες νίκες. Ο αριθμός αυτός φυσικά αποτελεί ρεκόρ για την ιστορία του τουρνουά. Ο Σέρβος είναι "πεινασμένος" καθώς μετά την περυσινή απέλασή του εξαιτίας της άρνησής του να εμβολιαστεί κατά της Covid-19 θέλει να πάρει τη ρεβάνς, να κατακτήσει ξανά στο Νο. 1 του κόσμου και φυσικά να φτάσει τον Nadal σε Grand Slams. 

Και γιατί ο Τσιτσιπάς μπορεί να τον κοντράρει;

Η αλήθεια είναι ότι διαβάζοντας την "προϊστορία" των δύο, και παρακολουθώντας τη φόρμα του Novak Djokovic, δε βρίσκεις τρόπο να του πάρει ο Τσιτσιπάς 3 κερδοφόρα σετ. Εντούτοις, η αλήθεια είναι πως ο έλληνας πρωταθλητής μοιάζει πιο έτοιμος από ποτέ για κάτι τέτοιο. Μετρά 10 συνεχόμενες νίκες, είναι αήττητος το 2023, ενώ πνευματικά παρουσιάζει την πιο ώριμη εκδοχή του από τότε που τον πρωτοείδαμε στο Tour. 

Σε όποιο αγώνα μέχρι στιγμής τα βρήκε σκούρα, μπόρεσε να συγκεντρωθεί και να βρει λύσεις μέσα από το δικό του παιχνίδι. Έδειξε υπομονή κάθε φορά που χρειάστηκε και σαν άλλος Djokovic χτυπούσε στην κάθε ευκαιρία που του δινόταν. Και με τον Sinner και με τον Lehecka και με τον Khachanov δεν άφηνε περιθώρια. Κόντρα στον Nole φυσικά δεν αρκεί αυτό. Οφείλει να είναι συγκεντρωμένος καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού και να μην αφήσει τον Σέρβο να μπει στιγμή στο μυαλό του. 

Οι επιστροφές και των δύο παικτών είναι από τις καλύτερες στο tour, επομένως δεν αποκλείεται να δούμε αρκετά breaks στον τελικό, ιδιαίτερα μετά το πρώτο σετ που λογικά θα είναι μετρημένο. Ο Djokovic κόντρα σε De Minaur, Rublev και Paul χτύπησε με άμεσο Break, παρόλα αυτά ο τελικός είναι μια άλλη συνθήκη. 

Το πρωί (10:30) της Κυριακής o Στέφανος Τσιτσιπάς έχει ραντεβού με την ιστορία. Απέχει πια τρία σετ από το πρώτο του Grand Slam και την πρώτη θέση στον κόσμο και με όλα τα προγνωστικά εναντίον του, θα χωθεί στη Rod Laver Arena για να κάνει το παιχνίδι του. Ο καιρός γαρ εγγύς.
 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.