Πρωτοφανές μπάχαλο στο BBC για την υπόθεση Gary Lineker

Μαλιά κουβάρια έγιναν στο BBC εξαιτίας ενός Tweet του ακριβοπληρωμένου Gary Lineker.

Γράφει: Esquire Editors 13 Μαρτίου 2023

Μια "βόμβα" έχει σκάσει στο BBC από τις 7 Μαρτίου όταν ο πολύς Gary Lineker έκανε ένα αιχμηρό tweet για να καυτηριάσει την μεταναστευτική πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση του Rishi Sunak, λέγοντας ότι η ακολουθείται η ρητορική της... ναζιστικής Γερμανίας. Οι αντιδράσεις που πυροδοτήθηκαν εξαπλώθηκαν και εκτός από τον στενό πυρήνα του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα αποκτώντας διαστάσεις πολιτικής αντιπαράθεσης.

Η υπόθεση έληξε όπως έγινε γνωστό το πρωί της Δευτέρας με την επαναφορά του Lineker στο κανάλι έπειτα από παύση λίγων μερών κατά τις οποίες επικράτησε με μια λέξη: Χαμός.

"Σουρεαλιστικές μέρες..."

Στην ανάρτησή του μετά την επίλυση της διαφοράς που επήλθε κατά τη συνάντηση με τον γενικό διευθυντή του BBC, o Lineker έγραψε: "Μετά από μερικές σουρεαλιστικές μέρες, χαίρομαι που βρήκαμε μια λύση. Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για την απίστευτη υποστήριξη, ιδιαίτερα τους συναδέλφους μου στο BBC Sport, για την αξιοσημείωτη εκδήλωση αλληλεγγύης. Το ποδόσφαιρο είναι ένα ομαδικό παιχνίδι, αλλά η υποστήριξή τους ήταν συναρπαστική".

Ο Gary Lineker, 62 ετών, δεν είναι απλώς ένας ακριβοπληρωμένος παρουσιαστής. Είναι ο δημοφιλέστατος πρώην αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας που έκανε μεγάλη καριέρα ως ποδοσφαιριστής σε ομάδες όπως η Λέστερ, η Έβερτον, η Τότεναμ αλλά και η Μπαρτσελόνα. Με πενταετές συμβόλαιο 1,5 εκατομμυρίων λιρών το χρόνο που υπογράφηκε το 2020, έχει αναλάβει ρόλο παρουσιαστή για το BBC Sports όπου έχει την ευθύνη για την εκπομπή "Match of the Day".

Μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, ανακοινώθηκε ότι το BBC θα προχωρήσει σε αναθεώρηση του κανονισμού χρήσης των κοινωνικών δικτύων από τους εργαζομένους του στους προσωπικούς τους λόγαριασμούς.

Σχολιάζοντας την προωθούμενη πολιτική από την υπουργό Εσωτερικών Suella Braverman είχε κάνει την παρακάτω ανάρτηση γράφοντας "Μα το Θεό, αυτό είναι κάτι παραπάνω από απαίσιο".

Ανταρσία στο BBC μετά την παύση του Lineker

Η πρώτη αντίδραση του BBC ήταν η παύση από τα καθήκοντά του με το σκεπτικό ότι το σχόλιό του συνιστά παραβίαση των κανόνων δεοντολογίας και αμεροληψίας του φορέα.

Μετά από ένα σαββατοκύριακο μεγάλης έντασης με δημοσιογράφους και παρουσιαστές αθλητικών προγραμμάτων να τα μποϊκοτάρουν και οπαδούς να διαμαρτύρονται μέσα στα γήπεδα υπέρ του, όλα κρέμονταν από μία κλωστή. Ή πιο σωστά, από τη συνάντηση με τον γενικό διευθυντή του BBC Tim Davie. Το Sky News είχε εγκαίρως αναφέρει επικαλούμενο πηγές κοντά στον Lineker ότι είναι "ολοένα και πιο σίγουροι" ότι η διαφορά θα επιλυθεί "προς ικανοποίησή του" μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Άλλωστε, ο ίδιος ο Ντέιβι είχε πει στο BBC News αργά το Σάββατο το βράδυ ότι "η επιτυχία για μένα είναι να επαναφέρω τον Gari στον (τηλεοπτικό) αέρα".

Εργατικοί: Το BBC υπέκυψε στις πιέσεις των Τόρις

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο ηγέτης των Εργατικών Κέιρ Στράμερ κατηγόρησε το BBC για υποκρισία υποστηρίζοντας ότι ουσιαστικά υπέκυψε στις απαιτήσεις των μελών του Συντηρητικού Κόμματος.

"Το BBC δεν ενεργεί αμερόληπτα υποκύπτωντας στους βουλευτές των Τόρις που διαμαρτύρονται για τον Γκάρι Λίνεκερ", είπε ο Στάρμερ από το συνέδριο των Εργατικών στην Ουαλία. "Το χειρίστηκαν πολύ λανθασμένα και τώρα είναι πολύ εκτεθειμένοι".

Η συντηρητική βουλευτής Nadine Dorries έγραψε στο Twitter ότι ο Lineker πρέπει να αποφασίσει εάν είναι "παρουσιαστής ή μέλος του Εργατικού Κόμματος".

Θέση πήρε και ο πρωθυπουργός Rishi Sunak που υπερασπίστηκε την πολιτική ασύλου της κυβέρνησης αλλά είπε ότι η διαφωνία περί αμεροληψίας εναπόκειται να διευθετηθεί μεταξύ του ραδιοτηλεοπτικού φορέα και του παρουσιαστή. "Ελπίζω ότι η τρέχουσα κατάσταση μεταξύ του Gary Lineker και του BBC μπορεί να επιλυθεί εγκαίρως, αλλά δικαίως είναι θέμα δικό τους, όχι της κυβέρνησης", είπε ο Sunak.

Ο προπονητής της ποδοσφαιρικής ομάδας της Λίβερπουλ, Jürgen Klopp, υποστήριξε τον Lineker όταν ρωτήθηκε για τη διαμάχη το Σάββατο.

Η υπόθεση Lineker φέρνει στην επιφάνεια τους ισχυρούς δεσμούς των Τόρις με το BBC

Οι δεσμοί μεταξύ του BBC και του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν βάθος. Ο νυν γενικός διευθυντής του BBC, Tim Davie, ήταν στο παρελθόν σύμβουλος του Συντηρητικού Κόμματος στο Χάμερσμιθ, μια εκλογική περιφέρεια του Λονδίνου. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της πρώην πρωθυπουργού των Συντηρητικών Theresa May, Robbie Gibb, συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του BBC ως μη εκτελεστικός διευθυντής από το 2021.

Τέλος, ο πρόεδρος του BBC, Richard Sharp, έχει θεωρηθεί ότι ήταν ο άνθρωπος που μεσολάβησε για να λάβει ο Boris Johnson δάνειο 800.000 λιρών. Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Ed Davey ζήτησε την παραίτηση του Sharp.

Από: TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Joel Embiid μόλις αποκάλυψε πως πάσχει από παράλυση Bell

"Είχα άσχημες ημικρανίες και νόμιζα ότι δεν ήταν τίποτα...".

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.