O Jannik Sinner είναι ο πιο σταθερός τενίστας εκεί έξω

Ο 21χρονος Iταλός δεν είναι ένα ταλέντο που κάπου κάπως κάποτε έχουμε ξαναδεί.

Έχει αρχίσει να γίνεται προφανές ότι τα επόμενα χρόνια το δίλημμα που θα κυριαρχεί στο παγκόσμιο τένις είναι το "Alcaraz ή Sinner". Ο Ισπανός κατάφερε να αφήσει το στίγμα του πολύ νωρίτερα, καθώς μόλις δύο χρόνια μετά την είσοδό του στο tour κατάφερε να κερδίσει το πρώτο του Grand Slam και να φτάσει στην κορυφή του κόσμου. Ο Jannik Sinner από την άλλη, έχοντας ξεκινήσει την επαγγελματική του καριέρα στα 16 του, έχει πραγματοποιήσει μερικά πολύ σταθερά βήματα, που τον έχουν φέρει στην πρώτη 10αδα του κόσμου. Διεκδικεί ήδη τον τίτλο του πιο σταθερού τενίστα εκεί έξω και όχι άδικα. 

Ποιος είναι ο Jannik Sinner

Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2001 στο γερμανόφωνο Τιρόλ της βόρειας Ιταλίας, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία. Σε μία περιοχή που "παράγει" κυρίως σκιέρ, ο μικρός Jannik δεν αποτέλεσε εξαίρεση στον κανόνα. Ήταν ένας από τους καλύτερους σκιέρ στην Ιταλία στις ηλικίες 8 έως 12 ετών. "Ήμουν δεύτερος στην Ιταλία, αλλά αποφάσισα να παίξω τένις γιατί απλά μου άρεσε παραπάνω", θα έλεγε αργότερα. Πρότυπό του στο τένις ήταν ο Roger Federer, στο ποδόσφαιρο δε, υποστηρίζει μέχρι και σήμερα την Μίλαν. 

Από τα 13 του που ξεκίνησε το τένις, έδειξε ότι μπορεί να ξεχωρίσει. Ήταν εντυπωσιακό ότι από μικρός προτιμούσε τα ατομικά σπορ, στα οποία θα μπορούσε να παίρνει όλες τις αποφάσεις μόνος του· το ποδόσφαιρο για παράδειγμα του άρεσε, αλλά δεν ήθελε να το ακολουθήσει ακριβώς για αυτόν το λόγο. Ο Riccardo Piatti, ο κορυφαίος ιταλός προπονητής (είχε περάσει μεταξύ άλλων από το επιτελείο των Djokovic, Gasquet και Raonic) τον εντόπισε πολύ νωρίς και τον έφερε στην ιταλική Ριβιέρα για να προπονηθεί υπό τις οδηγίες του. Οι γονείς του Sinner ευτυχώς τον στήριξαν και τα πρώτα αποτελέσματα ήρθαν πολύ νωρίς. 

Το απότομο ξεκίνημα του στο tour

Ο Sinner δεν έγραψε καμία φοβερή επιτυχία ως junior κυρίως γιατί βιάστηκε να μεγαλώσει. Στο τέλος του 2017, σε ηλικία 16 ετών ξεκίνησε να παίζει με τους άνδρες. Ενδεικτικό ότι το Career High του στα Junior ήταν το Νο. 133. Ελάχιστοι ήξεραν τι "βόμβα" είχε στα χέρια του το ιταλικό τένις τότε. Τα πρώτα χρόνια συμμετείχε μόνο σε τουρνουά ITF και κάποια ATP Challengers και το 2019 λίγο πρoτού ενηλικιωθεί, άρχισε να αποδεικνύει το ταλέντο του. Στο Μπέργκαμο, όντας νόλις 17,5 ετών, κατέκτησε το πρώτο Challenger της καριέρας του. Τότε κέρδισε 200 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη και το πρώτο του τουρνουά ATP ήταν πια προ των πυλών. Ακολούθησαν πολλά θετικά αποτελέσματα και το 2019 ένα μήνα πριν την ενηλικίωσή του, αγωνίστηκε στο Wimbledon. 

Οι πρώτες του νίκες ήταν αρκετές για να τον φέρουν στο NextGen ATP finals στο Μιλάνο, το οποίο και κατέκτησε. Ο Sinner είχε πλέον εδραιωθεί στον κόσμο του τένις και με την ενηλικίωσή του είχε εξασφαλίσει ένα εισιτήριο σε όλα τα τουρνουά. Το δε backhand του αποτελούσε θέμα συζήτησης, για την ακρίβεια, έγινε ο τενίστας με το μεγαλύτερο topspin στον κόσμο σε αυτό το χτύπημα. Ταυτόχρονα, μπορούσε να καλύψει το γήπεδο όσο λίγοι. Μπήκε στο 2020 κερδίζοντας το πρώτο του παιχνίδι σε Grand Slam στην Αυστραλία και μετά το ξέσπασμα της πανδημίας έδειξε ότι ήταν έτοιμος για την επόμενη πίστα.

Ο Sinner καθιερώνεται ως ένας κορυφαίος τενίστας

Ο Sinner έφτασε στα προημιτελικά του Roland Garros 2020 και έγινε ο πιο νέος τενίστας που βρέθηκε εκεί μετά τον Djokovic το 2006. Ο Sinner, μήνα με τον μήνα γινόταν καλύτερος και πολύ πιο σταθερός, ενώ το τέλος του 2020 κατέκτησε και τον πρώτο του τίτλο. Εκείνος ολοκλήρωσε τη χρονιά στο Νο. 37, ο Carlos Alcaraz έκανε το ντεμπούτο του, και οι δυο τους μαζί ήταν σίγουρο πως θα μας απασχολούσαν στο μέλλον ακόμη περισσότερο. 

Το 2021 ο Sinner κέρδισε 4 τίτλους και βρέθηκε στον τελικό του Masters 1000 στο Μαϊάμι. Ήταν μόλις 20 χρονών και όμως, παρά τη σταθερότητά του, κάποιοι τον υποτιμούσαν ακόμη. Συνολικά, έχει να αποκλειστεί νωρίτερα από τον τέταρτο γύρο ενός Grand Slam από το Wimbledon του 2021, έχοντας αγωνιστεί σε κάθε ένα από αυτά. Κανείς άλλος τενίστας στο tour δεν έχει πετύχει κάτι αντίστοιχο. Στα τέλη του 2021 έπαιξε για πρώτη φορά με τον Alcaraz και ηττήθηκε. Σήμερα το ρεκόρ τους είναι στο 3-3, αλλά ένα παιχνίδι είναι που θα μείνει αξέχαστο σε όλους. Ο προημιτελικός του US Open του 2022. 

Ο μυθικός προημιτελικός του US Open

Προτού ο Alcaraz κατακτήσει το πρώτο του Grand Slam χρειάστηκε να επιβιώσει από τα χαμένα Match Points του ιταλού. Ο Sinner για 5 ώρες και 15 λεπτά σφυροκοπούσε τον Alcaraz, αλλά τελικά ο Ισπανός επικράτησε. Ήταν με διαφορά το καλύτερο παιχνίδι του 2022 και θα μνημονεύεται για χρόνια. Μόνο οι Big 3 μπορούσαν να κρατήσουν τόσο υψηλό επίπεδο σε έναν αγώνα για τόσες πολλές ώρες. 

Σταθερός σε όλα του, ο Sinner άλλαξε προπονητή για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2022. Ο Darren Cahill αντικατέστησε τον Piatti, ο οποίος για σχεδόν 10 χρόνια έδωσε ό,τι είχε. Ο Ιταλός τον ευχαρίστησε, ήθελε ωστόσο να περάσει στο αμέσως επόμενο επίπεδο, εκείνο που θα τον οδηγούσε στις πρώτες θέσεις του κόσμου. Φέτος, το Νο. 8 του κόσμου με ρεκόρ 21-5 και έχοντας συμμετάσχει στα ημιτελικά και των δύο Masters του Μαρτίου, ανυπομονεί για τη χωμάτινη σεζόν. Εμείς ανυπομονούμε για τη συνέχεια της κόντρας του με τον Alcaraz και φυσικά για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος