"Όσο κι αν σου φανεί αστείο, έβλεπα πολύ Ζορό όταν ήμουν μικρός. Στις Απόκριες ντυνόμουν κιόλας έτσι και γενικά μου άρεσε πολύ η φάση. Είχε τύχει να παρακολουθήσω και λίγη ξιφασκία σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Όταν όμως είδα ένα φυλλάδιο στο σχολείο με διάφορα αθλήματα, μεταξύ των οποίων η ξιφασκία, αποφάσισα πως θέλω να ασχοληθώ σοβαρά. Είπα "γιατί όχι;” και ξεκίνησα" λέει ο Μάριος Γιακουμάτος μιλώντας γι’ αυτό που τον έκανε να ασχοληθεί με την ξιφασκία και όχι με κάποιο άλλο σπορ. "Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο άθλημα γιατί σε κάνει να σκέφτεσαι όλη την ώρα. Βλέπεις τα πράγματα διαφορετικά. Επίσης, παίζει μεγάλο ρόλο η πειθαρχία" συμπληρώνει.

Ο 21χρονος αθλητής έπιασε το ξίφος για πρώτη φορά σε ηλικία 7 ετών και έκτοτε δεν το άφησε συμπληρώνοντας 14 χρόνια στο χώρο. Οι διακρίσεις δεν του λείπουν, το αντίθετο μάλιστα. Έχει καταφέρει να φτάσει μέχρι και τη 2η θέση σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αλλά και στην αντίστοιχη σε Ολυμπιάδα Νέων. Εξίσου σημαντικό όμως θεωρεί και το γεγονός ότι σπουδάζει ψυχολογία. "Η ξιφασκία με βοήθησε να περάσω στο πανεπιστήμιο και μου έχει χαρίσει μια υποτροφία σε αθλητικό σχολείο. Πραγματικά μου αρέσουν τα μαθήματα στη σχολή μου και είναι από τις πιο ουσιώδεις ασχολίες της καθημερινότητάς μου".

Ποιες είναι οι υπόλοιπες; Τα κόμικς και οι ταινίες, η μουσική (λατρεύει τα Ημισκούμπρια και τον Παύλο Σιδηρόπουλο) και ασφαλώς η προπόνηση. "Ειδικά στο διάστημα που δεν υπάρχουν αγώνες είναι αρκετά ζόρικη. Κρατά μέχρι και εξάωρο" αναφέρει ο Μάριος.

Τι χρειάζεται όμως κάποιος για να γίνει καλός ξιφομάχος; Σκέφτεται λίγο και απαντά: "Η τεχνική είναι πολύ σημαντική. Πρέπει να παίζεις σε άλλους ρυθμούς, όπως παίζουν στο εξωτερικό, σε άλλες ταχύτητες. Αυτό χρειάζεται πολλές ώρες ατομικής δουλειάς. Αντανακλαστικά σίγουρα και ένστικτο. Η δεύτερη σκέψη είναι επίσης πολύ σημαντική. Και τέλος, η ψυχολογία παίζει κι αυτή το ρόλο της. Το πώς θα μπεις στον αγώνα".

Αυτό που διαφοροποιεί τους Έλληνες από τους ξένους κορυφαίους ξιφομάχους είναι πως οι τελευταίοι το κάνουν επαγγελματικά. Για να γίνει κάποιος επαγγελματίας ξιφομάχος στην Ελλάδα του σήμερα, τι χρειάζεται; "Σκέψου πως στο εξωτερικό οι κορυφαίοι είναι επαγγελματίες ξιφομάχοι. Είναι η δουλειά τους, ζουν απ’ αυτό, γι’ αυτό και φροντίζουν τα πάντα στην εντέλεια. Στην Ελλάδα χρειάζεται μεγάλα κότσια. Και γι’ αυτό βγάζω το καπέλο στη Βάσω Βουγιούκα, που τα κατάφερε. Θέλω να συνδυάσω την ξιφασκία και τις σπουδές. Στο κομμάτι της ξιφασκίας, όπου με βγάλει. Και όπως όλοι, έτσι κι εγώ σκέφτομαι την Ολυμπιάδα. Ποιος δε θέλει να πάει σε Ολυμπιακούς Αγώνες;".