Μία εντεκάδα από μουντιαλικά masterpieces που κέντρισαν τα βλέμματα σε Παγκόσμια Κύπελλα του παρελθόντος. Ποιοι φόρεσαν και πότε τις πιο γοητευτικές εμφανίσεις που κέντρισαν το ενδιαφέρον.

Δανία, 1998

Η κατακόκκινη φανέλα των Δανών στα γήπερδα της Γαλλίας ξεχώριζε. Την διαφορά έκανε όμως και η εμφάνιση του Peter Schmeichel που θύμιζε πουκάμισο raver σε πάρτι στα Οινόφυτα, μόλις λίγα χρόνια πριν, χωρίς ωστόσο να σου βιάζει τα μάτια.

Αγγλία, 1982

Οι ίδιοι οι Άγγλοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για ένα από τα highlights τους σε Μουντιάλ. Δεν θα διαφωνήσουμε μαζί τους. Άλλωστε αυτή η τρικολόρ φανέλα της Admiral αποτέλεσε τη βάση για όλες τις υπόλοιπες έκτοτε.

Γερμανία 1990

Με σχολαστικώς τεκτονική σάρωση της σημαίας τους, οι Γερμανοί παρουσίασαν μια από τις επικότερες φανέλες της ιστορίας τους, που συνοδεύτηκε μάλιστα με έναν παγκόσμιο τίτλο. Προσπάθησαν, ανεπιτυχώς να της κάνουν redesign το 1994.

Αργεντινή, 1994

Μία από τις πρώτες σπουδαίες εμφανίσεις της Adidas στη σύγχρονη εποχή, με καθαρό κόψιμο και άκρως χαρακτηριστική. Δυστυχώς για τους Αργεντίνους δεν αποδείχτηκε ιδιαιτέρως γούρικη, καθώς έμελλε να αποκλειστούν από τους Ρουμάνους στη φάση των 16.

Κροατία, 1998

Μία από τις πιο συμπαθείς "δεύτερες" εθνικές που συμπαθεί παραδοσιακά κάποιος. Οι Χρβάτσκοι διέθετεν το 1998 εκτός από ομαδάρα και μια πανέμορφη φανέλα όπου το χαρακτηριστικό ερυθρόλευκο chequer κυριαρχεί.

Καμερούν, 2002

Κάποιοι τη μίσησαν, πολλοί τη χλεύασαν, ελάχιστοι την εκτίμησαν. Όμως η αμάνικη εμφάνιση των Καμερουνέζων στα γήπερα της Ιαπωνίας και της Ν. Κορέας έμεινε στην ιστορία. Plus τα Comic Sans στους αριθμούς. Ένα cult έπος.

Μεξικό, 1994

Σε περίπτωση που νόμιζες πως εδώ θα βρισκόταν ο Jorge Campos, έπεσες έξω. Η φανέλα ωστόσο των Μεξικανών με το έντονο πράσινο και το υδατογράφημα δεν ήταν καθόλου άσχημη, το αντίθετο μάλιστα.

Γαλλία, 1998

Η φανέλα των Τρικολόρ το 1998 άξιζε το Παγκόσμιο Κύπελλο του στυλ. Κέρδισε, με το σπαθί της τη θέση της στην ιστορία, καθώς ήταν άκρως αντιπροσωπευτική της χώρας.

Σοβιετική Ένωση, 1990

Αφαιρετικά όμορφη και πλουσιοπάροχα κόκκινη (φυσικά), η φανέλα των Σοβιετικών στα γήπεδα της Ιταλίας. Για ακόμη μια φορά με την υπογραφή της Adidas.

Νιγηρία, 1994

Στο ίδιο Μουντιάλ που είδαμε μερικές από τις χειρότερες φανέλες, έτυχε να εμφανιστούν και κάποιες από τις καλύτερες. Όπως η classic with a twist των Σούπερ Αετών, που συναγωνίζεται ακόμη και την τωρινή τους εμφάνιση.

Βραζιλία 2002

Η Nike παρουσίασε ακριβώς μια φανέλα που έπρεπε τη στιγμή που έπρεπε. Από τις πιο χαρακτηριστικές των Βραζιλιάνων που ουσιαστικά συνόδευσε την επιστροφή τους στο θρόνο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Με σωστές αναλογίες κίτρινου και πράσινου, λιτό design και το συνοδευτικό μπλε σορτς. Έξοχη.