Ω, Yerry Mina που μας κρυβόσουν τόσο καιρό;

Ο Κολομβιανός αμυντικός είναι ένα από τα ονόματα που έχουν ήδη λάμψει στο φετινό Μουντιάλ.

Το μεγαλύτερο, ίσως, πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι Κολομβιανοί στα προκριματικά για το φετινό μουντιάλ ήταν η αντιπαραγωγική τους επίθεση. Κάτι που φαίνεται εντελώς παράδοξο αν σκεφτούμε ότι στο οπλοστάσιό τους έχουν τον Radamel Falcao, τον James Rodriguez, τον Luis Muriel, τον Juan Cuadraro και τον Carlos Bacca. Αυτοί και οι υπόλοιποι σκόραραν 21 φορές σε 10 παιχνίδια, ένας πενιχρός μέσος όρος του 1,16 γκολ ανά παιχνίδι - τελικά αρκούσαν για να στείλουν την 6η (στις 10) καλύτερη επίθεση στα γήπεδα της Ρωσίας.

Τα προβλήματα, όμως, ξεκινούν λίγο πίσω από την επιθετική γραμμή της ομάδας, από το κέντρο.

Οι πιο ταλαντούχοι της ομάδας παίζουν μπροστά και είναι εμφανής η έλλειψη ενός κεντρικού μετρονόμου που θα κρατήσει τη μπαγκέτα και θα δώσει ρυθμό. Το είδαμε άλλωστε στα τρία παιχνίδια των ομίλων. Μόλις στο 3ο λεπτό της πρώτης αγωνιστικής απέναντι στους Ιάπωνες αποβλήθηκε ο Carlos Sanchez -βάζοντας φωτιά στον όμιλο, αλλάζοντας τις ισορροπίες-, στο δεύτερο και στο τρίτο παιχνίδι οι Κολομβιανοί με διαγώνιες μπαλιές άλλαζαν κατεύθυνση αποπροσανατολίζοντας τους αντιπάλους και έφευγαν σφαίρα στην αντεπίθεση. Γι' αυτό, μεταξύ άλλων, τον λόγο έβαλαν 3 στους κακόμοιρους τους Πολωνούς.

Ω, Yerry Mina που μας κρυβόσουν τόσο καιρό;

Δύο γκολ ήρθαν από κόρνερ. Και στα δύο σκόραρε ο Yerry Mina -τα 195 εκατοστά του ήταν αρκετά για να νικήσουν σε δύο φάσεις τον Szczesny και τον N'Diaye, αντίστοιχα. Ο πρώτος σκόρερ της Κολομβίας είναι ο κεντρικός της αμυντικός, αυτός έστειλε τη χώρα του, πρώτη στον όμιλο, να αντιμετωπίσει σήμερα το βράδυ τους Άγγλους.

Ο Μina μαζί με τον στόπερ της Τότεναμ Davinson Sanchez συνθέτουν ένα από τα πιο δυναμικά αμυντικά δίδυμα στα γήπεδα της Ρωσίας.

Ίσως είναι και ένα από τα καλύτερα που είχαν ποτέ στην ιστορία τους οι Κολομβιανοί. Sorry Mario Yepes, sorry Iván Córdoba.

Ο Μina ανήκει στη γενιά των σπουδαίων νοτιοαμερικανών 94αρηδων: Γεννήθηκε στο Guachené σε οικογένεια ποδοσφαιριστών, τόσο ο πατέρας του όσο και ο θείος του ήταν επαγγελματίες τερματοφύλακες. Το ύψος του θα μπορούσε να τον κάνει κι αυτόν ιδανικό για να κάτσει μπροστά από το τέρμα, ωστόσο ξεκίνησε να παίζει σαν αμυντικός στην Deportivo Pasto κάνοντας μαζί της ντεμπούτο στην πρώτη κατηγορία της Κολομβίας σε ηλικία 18 ετών.

Το 2014 μετακομίζει στην πρωτεύουσα Μπογκοτά για λογαριασμό της Santa Fe και ένα χρόνο αργότερα κατακτά το πρωτάθλημα Κολομβίας και το Copa Sudamericana απέναντι στην Αργεντίνικη Huracán. Κάνει εντυπωσιακά πράγματα και ανακηρύσσεται κορυφαίος νέος παίκτης της διοργάνωσης, κάτι που δεν περνά απαρατήρητο από τους Βραζιλιάνους της Palmeiras που δίνουν 4 εκ. ευρώ για να τον κάνουν δικό τους. Στην Palmeiras για λίγους μήνες έχει για συμπαίκτη το φετινό 9αρι της Βραζιλίας, τον Gabriel Jesus λίγο πριν φύγει για τη Manchester City, και κατακτά τη Βραζιλιάνικη Serie A το 2016.

μινα 1

Φέτος τον Ιανουάριο κάνει το μεγαλύτερο βήμα στην μέχρι τώρα καριέρα του, παίρνοντας μεταγραφή για την Μπαρτσελόνα. Στην πιο βιβλική παρουσίαση παίκτη που έχουμε δει, παρουσιάζεται στο Camp Nou στις 13 Ιανουαρίου. Βγάζει τις κάλτσες και τα παπούτσια του και μπαίνει ξυπόλητος στο χορτάρι του εμβληματικού γηπέδου της Μπάρτσα. Είναι ο πρώτος Κολομβιανός ever που φορά τη φανέλα των Blaugrana, είναι κάπως δύσκολο να μη νιώθει ξεχωριστά.

Το πρώτο εξάμηνο στην πρωτεύουσα της Καταλονίας έχει πολύ, πάρα πολύ πάγκο και μόλις 5 εμφανίσεις. Είναι περίοδος προσαρμογής, άλλωστε. Στην εθνική, όμως, είναι πρώτος στην αμυντική ιεραρχία. Ο Pekerman ξέρει τι θησαυρό έχει στα χέρια του και ανυπομονεί να τον εκμεταλλευτεί στο Μουντιάλ. Κι έτσι γίνεται. Ο Mina είναι η κολόνα της αμυντικής γραμμής της Κολομβίας.

Η τελευταία εβδομάδα αποτελεί για τον Κολομβιανό αμυντικό το turning point μίας καριέρας που φαινόταν να έχει κολλήσει μετά τη μεγάλη μεταγραφή.

Δεν είναι εύκολο να προσπεράσεις στους πρώτους σου μήνες ούτε τον Pique ούτε τον Umtiti ούτε ακόμα τον Vermaelen. Οι φήμες από την ομάδα του λένε ότι θα δοθεί δανεικός αφού καταλαμβάνει θέση ξένου – ακόμα και στη Βαρκελώνη θα προτιμήσουν να τη σπαταλήσουν για κάποιον φαντεζί ζογκλέρ που θα κάνει κόλπα με τη μπάλα στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου, σαν τον Arthur τον κεντρικό μέσο της Gremio που φαίνεται να έρχεται στην ομάδα του Messi.

μινα 3

Σήμερα, όμως, είναι η ευκαιρία του. Έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τις ισορροπίες. Η πρώτη αποστολή, φυσικά, ξεκινά από την άμυνα, όπου μαζί με τον Sanchez πρέπει να εξουδετερώσουν τον πρώτο σκόρερ του  φετινού Μουντιάλ, Harry Kane.  Η δεύτερη, στον δρόμο για τις 8 κορυφαίες ομάδες, έχουν να κάνουν με την έφεσή του στο ψηλό παιχνίδι. Και ποιος ξέρει; Μπορεί για τρίτη φορά να είναι στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή, να κάνει του κεφαλιού του και να κάνει τους Κολομβιανούς να τρελαθούν και πάλι. Εξάλλου,  η επιτυχία πολλές φορές από την αποτυχία βρίσκεται ένα στημένο μακριά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.